Zo’n twee uur geleden ben ik vertrokken uit de hoofdstad van Oman: Muscat. Kust, moskeeën en minaretten hebben plaatsgemaakt voor palmbomen, bergen en diepe kloven. Een scherpe bocht naar rechts vanaf snelweg 15, brengt me in het traditionele dorp Birkat Al Mouz, met oude lemen huizen en bananenplantages. Hier start de steile weg omhoog, Jabal Akhdar in. Letterlijk betekent dat ‘groen gebergte’ maar op het eerste oog is daar weinig van te zien. Het gebergte, dat onderdeel uitmaakt van een bergmassief in het Al Hajargebergte, oogt stoffig en droog. Maar, zo leer ik later, Jabal Akdhar herbergt vele geheimen.

Aangekomen in het resort Alila Jabal Akdhar gelegen op 2000 meter hoogte in het Al Hajargebergte
Aangekomen in het resort Alila Jabal Akdhar, gelegen op 2.000 meter hoogte in het Al Hajargebergte.
Robin Visser

Zo hang ik die middag aan het ijzeren kabelparcours van de hoogste via ferrata van het Arabisch Schiereiland. Met uitzicht op een diepe kloof, die niet onderdoet voor de Grand Canyon, klauter ik langs de rotsen. We bevinden ons op zo’n 2.000 meter hoogte, waar de hitte van de stad plaats heeft gemaakt voor een aangenaam briesje en een temperatuur van 25 graden. Overigens bevindt de ‘echte’ Grand Canyon van Oman zich niet in Jabal Akdhar, maar iets verderop in Jabal Shams. Bergen hier kennen toppen tot wel 3.000 meter hoogte en daarmee nog veel diepere kloven. Zie deze canyon als haar kleine zusje.

Via ferrata in het Al Hajargebergte in Oman
Via ferrata in het Al Hajargebergte in Oman.
Robin Visser

Af en toe echoot er geblaat van een berggeit. Het parcours loopt soms steil omhoog, dan weer recht omlaag. Er loopt zelfs een touwbrug tussen het gebergte waar je als circusartiest met twee voeten over één stalen touw moet balanceren om de overkant te bereiken. Gids Nahir vertelt dat deze uitdagende route vroeger werd gebruikt door mensen uit het dorp beneden in de vallei om bovenop de berg te komen om hun waren te verhandelen. Zonder stalen kabels uiteraard. Bijna niet voor te stellen. Lijkt me levensgevaarlijk.

Tijdens de via ferrata is er altijd n gids voorop en n gids als laatste zodat ze altijd te hulp kunnen schieten indien nodig
Tijdens de via ferrata is er altijd één gids voorop, en één gids als laatste, zodat ze altijd te hulp kunnen schieten indien nodig.
Robin Visser

De via ferrata is aangelegd door Alila Jabal Akdhar, een resort recht op de top van het Al Hajargebergte. Vanaf een uitkijkplatform, waar je ’s avonds door een telescoop sterren bestudeert en ’s ochtends vroeg yoga beoefent, kijk je recht de diepe kloof in. De infinity pool van het hotel trakteert op hetzelfde uitzicht. Net als het bad in de super ruime badkamer trouwens, of de veranda met een loungebank waar klapdeuren vanuit de slaapkamer naartoe leiden... Sorry, ik dwaal af!

Balanceren over een enkele stalen kabel op het via ferrataparcours van Alila Jabal Akdhar
Balanceren over een enkele stalen kabel op het via ferrata-parcours van Alila Jabal Akdhar.
Robin Visser

Alila heeft dus twee via ferrata-routes aangelegd om de bergen op een veel intiemere manier te ervaren. Je voelt de rotsen, springt, klimt en balanceert langs het parcours. Dat is toch even anders dan vanaf een platform.

Lekker relaxen bij in de infinity pool van het resort na het klimmen
Lekker relaxen bij in de infinity pool van het resort na het klimmen.
Robin Visser

Na twee uur in de bergen klimmen we weer terug over de rand van de afgrond en staan we weer op de veilige grond van Alila. Nu is het tijd om te ontspannen: een duik in het zwembad, even zonnen, een cocktail drinken, een rozenmassage in de spa en een spectaculair Omani tasting diner in het restaurant Juniper. Alila is dé plek om te ontsnappen aan de woestijnhitte en de drukte van het leven. Hier druk je even op pauze en wil je stiekem nooit meer weg.

Alila Jabal Akhdar in Oman zelf ontdekken? Met Silverjet Vakanties geniet u in alle luxe van een bijzondere privérondreis. Bekijk nu >