De Costa Ballena is een regio aan de Pacifische kust van Costa Rica, die zich uitstrekt van surfmekka Dominical tot aan het slaperige dorpje Ojochal. Deze prachtige ruige kuststrook vol palmbomen in het zuidwesten van Costa Rica kenmerkt zich door ongerepte stranden en wilde natuur. Dit zijn de dingen die je wil doen aan de Costa Ballena!

1. Wandelen over de uitgestrekte palmstranden

Op zo’n vijftig kilometer kustlijn vind je tien waanzinnige stranden. Op donker zand liggen aangespoelde schelpen en boomstronken, terwijl groepen gigantische palmbomen het tropische decor compleet maken. De stranden zijn uitgestrekt en perfect voor heerlijke strandwandelingen. Het afgelegen Playa Ventanas wordt door locals vaak het mooiste strand van de Costa Ballena genoemd en is beroemd vanwege de twee grotten die het strand verbinden met de open zee.

2. Walvissen spotten

Vanaf het palmparadijs Punta Uvita, dat grappig genoeg van bovenaf bezien precies de vorm van een walvisstaart heeft, stap je op de boot: tijd om walvissen te spotten! Je bent in nationaal park Marino Ballena, een beschermd gebied van koraalriffen, mangrovebossen en paradijselijke stranden en één van de beste plekken ter wereld om bultrugwalvissen te zien – de reuzen komen zowel uit het noorden als uit het zuiden om hier te baren. Hoewel het seizoen eigenlijk op zijn eind is, spotten wij toch een bultrug, samen met haar kalf. Nahhh!

Je kan goed surfen aan deze kant van Costa Rica
Je kan goed surfen aan deze kant van Costa Rica.
Getty Images

3. Surfen in Dominical

Over een onverharde weg, parallel aan het strand, wandelen surfers met lang haar en een gebruind lichaam op en neer met hun surfboard onder hun arm. Langs de kant van de weg staan gezellige eettentjes en barretjes. Een dikke strook palmbomen tussen het strand en de weg zit vol apen en papagaaien. Het hippieachtige Dominical is het zogezegde échte Costa Rica. Je komt hier om te hangen in een hangmat, te leren surfen of te genieten van het simpele leven. Pura vida, noemen ze dat.

4. Een geheime gifkikkertour

Geroemd om zijn ongelooflijke biodiversiteit is de Costa Ballena een hotspot voor natuurliefhebbers en eco-avonturiers. Hoewel je er misschien niet direct aan zou denken, is het een echte aanrader om het dichte regenwoud langs de kust in te trekken. Doe bijvoorbeeld de geheime gifkikkertour: wanneer de avond valt, neemt Mario je mee in een dicht stukje jungle en ga je op zoek naar kikkers en slangen. Spot de beroemde roodoogkikker en kijk uit dat je niet op een giftige slang gaat staan!

De beroemde roodoogkikker
De beroemde roodoogkikker.
Getty Images

5. Naar nationaal park Manuel Antonio

Oké, toegegeven: Manuel Antonio valt net buiten de Costa Ballena, maar nu je toch in de buurt bent, mag je dit nationaal park niet missen. Dit is Costa Rica’s kleinste nationaal park: een stukje tropisch regenwoud met aangelegde wandelpaden, ingesloten tussen de turquoise zee en de snelweg. Omdat de dieren, hoewel ze vrij zijn, eigenlijk niet echt het park uitkunnen vanwege de ligging, zijn ze gemakkelijk te spotten. Ga op zoek naar luiaards, kapucijnapen, brulapen, wasberen, leguanen en goudhazen. Daarna plof je neer op een zalig wit zandstrand onder een groepje palmbomen en neem je een duik in de groenblauwe zee. Het leven is goed aan de Costa Ballena!