De serene schoonheid van winters Jasper

Dikhoornschapen, bevroren watervallen en bijna verlaten pistes omgeven door ruige pieken. Digital nomad Veerle Witte ontdekte de romantiek van nationaal park Jasper.

Door Veerle Witte
In de winter ligt national park Jasper er sprookjesachtig bij.
In de winter ligt national park Jasper er sprookjesachtig bij.
Foto door Fairmont Jasper Park Lodge

Hoewel het rustig -30 °C kan worden rond deze tijd van het jaar in Jasper, zijn er genoeg redenen om dit nationale park in het westen van Canada in de winter te bezoeken. Sterker nog, veel inwoners van het knusse outdoorparadijs zweren erbij. Het is rustig: je hebt de natuur zo goed als voor jezelf. 

De serene schoonheid van winters Jasper.
Foto door Veerle Witte

Voor het eerst in zeven jaar sta ik weer op de latten in het skigebied van Jasper: Marmot Basin. Hier geen lange wachtrijen voor de skilift of skiërs de je omver racen. ‘Mensen komen hier om aan de drukte te ontsnappen,’ zegt ski-instructeur Martin. ‘En het seizoen is lang: van midden november tot het eerste weekend in mei.’ Met het zonnetje op mijn gezicht ski ik van brede pistes met zachte poedersneeuw, omgeven door sparren, terwijl ik uitkijk op de machtige omringende natuur. Ik heb de pistes bijna helemaal voor mezelf. Wat een luxe, wat een stilte, wat een schoonheid.

Nationaal park Jasper zit vol wapiti’s: de een na grootste hertensoort ter wereld.
Foto door Veerle Witte

Maar je zou gek zijn om enkel naar Jasper af te reizen voor de rustige pistes. Van klimmen over bevroren watervallen tot pirouettes draaien over ijsmeren tussen grillige bergpieken en urenlange wandelingen door de natuur op zoek naar dikhoornschapen en wapiti's – de grootste hertensoort na elanden. Jasper heeft het allemaal. Ik sluit aan bij een nachtelijke ijswandeling over de rivier die door de diepe Maligne Canyon loopt. Met zaklampen op ons hoofd en ijsspikes onder de schoenen banen we ons een weg door de kloof langs meterslange ijspegels. 

Ski-selfie op de pistes in het Marmot Basin!
Foto door Veerle Witte

’s Avonds ga ik sterrenkijken. Jasper is benoemd tot Dark Sky Preserve, wat betekent dat alles eraan gedaan wordt om de lichtvervuiling te beperken. In het planetarium neem ik plaats in een strandstoeltje onder een dome waarop de hemel boven Jasper wordt geprojecteerd. Zo neemt het planetarium je op te gekke wijze mee naar de sterren en planeten, waarna je ze buiten door enorme telescopen in het echt kan bewonderen. Het is zo helder dat we een ander heelal zien... Een ander heelal! 

Een dikhoornschaap in de bergen.
Foto door Veerle Witte

Op mijn laatste ochtend in Jasper loop ik de Old Fort Point Trail. Een pittige klim steil omhoog brengt me op een uitkijkpunt vanwaar ik alle bergen in het nationale park kan zien. Omringd door een familie dikhoornschapen en een paar nieuwsgierige eekhoorns luister ik naar de stilte. Terwijl ik uitkijk over de besneeuwde bergtoppen en half bevroren rivieren, snap ik precies waarom iedereen zegt dat je hier in de winter moet komen. Ik ben even alleen op de wereld, in Jasper.

In het zonnetje langs een rivier in nationaal park Jasper. Even alleen op de wereld.
Foto door Veerle Witte

PRAKTISCH

Slapen: Fairmont Jasper Park Lodge
Vanaf de houten chalets van de Fairmont Jasper Park Lodge, midden in de natuur, kijk je uit op het meer Lac Beauvert, waar je in de winter rondjes op kan schaatsen. Het bergresort krijgt regelmatig bezoek van wilde dieren, zoals herten en wapiti's. Na een lange dag outdoor is het heerlijk bijkomen naast de vuurhaard of in het verwarmde buitenzwembad met uitzicht op de bergen. 

Het noorderlicht boven de Fairmont Jasper Park Lodge.
Foto door Paul Zika

De reis
De gemakkelijkste manier om Jasper te bereiken is per auto vanaf Edmonton, waar je tegenwoordig direct op kunt vliegen met o.a. KLM. De roadtrip duurt zo'n vier uur, waarvan vooral de laatste anderhalf uur bijzonder spectaculair.  

Een roadtrip door Jasper trakteert op talloze mooie uitzichten.
Foto door Fairmont Jasper Park Lodge

Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door Edmonton Tourism, de stad waar de echte lol begint als temperaturen dalen onder nul en tevens de toegangspoort tot Jasper National Park. Wat er allemaal te beleven valt in Jasper? Dat lees je hier >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Winters Canada roept!
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Digital Nomad
Deze Canadese stad wil je in de winter bezoeken
Digital Nomad
Zwitserland: Adrenaline-attracties in Berner Oberland
Digital Nomad
Op ontdekking in de Zwitserse Verzascavallei

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.