Deze Canadese stad wil je in de winter bezoeken

Schaatsen, fietsen of segwayen door een ondergesneeuwde riviervallei, ronddwalen door gigantische ijskastelen, feestvieren op het winterse Silver Skate Festival en bizons spotten op Elk Island. Het Canadese Edmonton verandert ‘s winters in sneeuwparadijs.

Door Veerle Witte
Foto door Alex Scuccato, Edmtonton Tourism

Edmonton staat vooral bekend als jonge industriestad en toegangspoort tot de nationale parken Jasper en Banff, maar in de afgelopen jaren heeft de stad zich weten te ontpoppen tot een interessante toeristische bestemming. Winterse temperaturen van -15 graden zorgen voor winterpret die wij in Nederland al een tijdje niet meer kennen. Ik ontdekte waarom je deze noordelijk gelegen Canadese stad tijdens de winter wil bezoeken!

Uitzicht over de rivier.
Foto door Alex Scuccato, Edmonton Tourism

Winterse outdooractiviteiten in de riviervallei

Dwars door het hart van de stad slingert een riviervallei, die de stad doormidden snijdt: de grote trots van de inwoners. Waar de vallei in de zomer een groene uitvalsbasis is, staat hij in de winter garant voor sneeuwpret. Met een fatbike (een mountainbike met extreem dikke banden) trotseer je de besneeuwde fietspaden. Of wat dacht je van langlaufen, sneeuwschoenwandelen of segwayen? In forse winters, die hier eerder regel zijn dan uitzondering, leent het ijs op de rivier zich ook perfect voor een lange schaatstocht, waarop we elk jaar tevergeefs zo hard hopen in Nederland. Wil je de witte vallei liever vanuit de lucht bekijken? Dan maak je een helikopervlucht!

Een privévlucht over de riviervallei.
Foto door Veerle Witte

Schaatstoernooien bijwonen op het Silver Skate Festival

In Edmonton – met zijn grote kunst- en muziekcultuur – zijn ze dol op festivals, ze rollen er van het ene naar het andere. Winter- en schaatsliefhebbers zullen zich zeker thuis voelen op het Silver Skate Festival, waar je de winter ervaart zoals ze vroeger in Nederland waren tijdens de Elfstedentocht. In de riviervallei van Edmonton kan je ieder jaar schaatsen op natuurijs en park Hawrelak wordt dan ook jaarlijks voor enkele weken omgetoverd tot een winters decor voor het Silver Skate Festival, compleet met ijskastelen en sneeuwsculpturen. Naast het aanmoedigen van de schaatsers, ontdek je sprookjesfiguren op de Folk Trail, luister je naar verhalen door en over indianen in Canada in het tipidorp of geniet je van livemuziek in een van de tenten. Een oergezellig familiefestival, met een Nederlands tintje.

Na een lantaarnoptocht worden de vuren aangestoken op het Silver Skate Festival.
Foto door Alex Scuccato

Ronddwalen door immens grote ijskastelen

Vlak naast het Silver Skate Festival roetsj je van ijzige glijbanen en dwaal je door enorme kastelen van ijs in een twee hectare groot ijsparadijs. De Ice Castles van Edmonton behoren tot de grootste winterattracties. Het kost bijna een maand om het ijsdorp op te bouwen en soms blijft het maanden staan – zolang de kou het toelaat. Waar je overdag nog door een wit-blauwe wereld dwaalt, worden de ijskastelen ’s avonds opgelicht door kleurrijke lichtinstallaties.

Ronddwalen door de ijskastelen, die hier door de warme temperaturen al een beetje aan het smelten zijn.
Foto door Chris Tse

Bizons spotten in de sneeuw op Elk Island

Wilde dieren spotten? Op nog geen 45 minuten rijden van de stad ligt Elk Island, een nationaal park waar kuddes herten en elanden vrij rondlopen en meer dan 250 vogelsoorten te zien zijn. Maar waar het park vooral bekend om staat is de grote populatie bizons die er leven. De kou en vele sneeuwval in de winters van Edmonton staat garant voor bevroren meren en een witte deken over het park. Op sneeuwschoenen kan je het hele park doorkruizen op zoek naar wilde dieren. Overnachten in Elk Island is ook een aanrader: er is geen lichtvervuiling, waarmee het de uitgelezen plek is om sterren te kijken en met een beetje geluk het noorderlicht te zien.

Bizons op Elk Island in de winter.
Foto door Alex Scuccato, Edmonton Tourism

Opwarmen in de wereldberoemde mall van Edmonton

Heb je even genoeg van de kou? Dan kan je rustig een dag uittrekken om op te warmen in het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika, de West Edmonton Mall. Zorg dat je een plattegrond ophaalt bij een van de servicepunten om niet te verdwalen en vergaap je aan een kronkelende achtbaan, een indoor schaatsbaan omringd door winkels en zelfs een volledig zwemparadijs met enorme glijbanen. Alles is hier groot en indrukwekkend, er lijkt geen einde aan te komen.

Een piratenschip in de West Edmonton Mall.
Foto door Veerle Witte

Uitstap naar de ruige natuur van Jasper National Park

Heb je genoeg gezien in Edmonton? Zet je reis dan verder naar Jasper National Park, het ruigere en minder bekende zusje van Banff. Edmonton is de dichtstbijzijnde toegangspoort tot Jasper en de nieuwe directe vluchten vanuit Nederland maken de stad het ideale startpunt voor een reis naar en door de Canadese Rockies. Binnen vier uur rijden ben je omgeven door besneeuwde bergen, waar je in de winter heerlijk kunt wandelen, skiën, ijsklimmen, schaatsen of zelfs hondensleeën. Groot voordeel van de winter is dat je de grote mensenmassa ontloopt het de natuur bijna helemaal voor jezelf hebt, omringd door wapiti’s en dikhoornschapen.

Op slechts een paar uur rijden vanaf Edmonton ligt de rust en stilte van Jasper National Park.
Foto door Veerle Witte

Verblijf?

Fairmont MacDonald
In het hart van downtown Edmonton staat een van de markantste gebouwen van de stad: het elegante Fairmont Hotel MacDonald. Het kasteel aan de rivier opende oorspronkelijk in 1915 en straalt nog altijd een tijdloze klasse uit. Vraag een kamer met uitzicht over de riviervallei. Prachtig om er de zon onder te zien gaan.

Metterra Hotel
Dit luxe boutique hotel zit op de Whyte Avenue, de hipste straat van Edmonton met stijlvolle bistro’s, spa’s en shops. Enorme en betaalbare suites bieden uitzicht op de winkelstraten, terwijl het personeel van Metterra zorgt dat je niks tekortkomt. Favoriet in dit hotel zijn de dagelijkse wijn- en kaasproeverijen waar je als gast gratis kunt aanschuiven. Cheers!

Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door Edmonton Tourism, de stad waar de echte lol begint als de temperaturen onder de nul dalen. Wat er allemaal te zien en doen is in de winter? Bezoek ExploreEdmonton.com!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Winters Canada roept!
Digital Nomad
De serene schoonheid van winters Jasper
Digital Nomad
Edmonton: dé stad voor foodies
Digital Nomad
3x Wunderschöne kerstmarkten in het hart van Duitsland
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.