Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?

In 1330 werd de 168,3 kilometer lange Rennsteig voor het eerst vermeld in schriftelijke bronnen, wat het Duitslands oudste gedocumenteerde wandelpad maakt.

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Foto door Robin Visser

Enorme sparren torenen hoog boven me uit en een frisse dennengeur dringt mijn neus binnen: hier worden naar traditie alle officiële kerstbomen van de steden in Thüringen vandaan gehaald. Ik voel me klein in het Thüringer Woud terwijl ik over dit wereldberoemde wandelpad loop, dat van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein loopt, vlakbij de Tsjechische grens.

Foto door Robin Visser

Ook wel de langste bezienswaardigheid van Duitsland genoemd, slingert de Rennsteig door het groene hart van Duitsland. Het pad – dat over het Thüringer Woud-gebergte, het Frankenwald en het Leisteengebergte van Thüringen voert – bestaat uit zes tot tien etappes en is geschikt voor wandelaars, fietsers en in de winter ook voor langlaufers.

Langs de route zijn talloze dingen te zien en beleven. Bezoek de Rennsteiggarten – een botanische tuin met zo’n 4000 soorten bergflora uit de middel- en hooggebergten van over de hele wereld –, het Bunkermuseum bij Waldhotel Rennsteighöhe waar je ziet hoe het hier in de DDR-tijd was en de spectaculaire, smalle kloof Drachenschlucht van drie kilometer lang. Oh, en vergeet niet een extra dag uit te trekken voor Eisenach en het spectaculaire Wartburgkasteel, dat op Unesco’s werelderfgoedlijst staat.

Een uitkijkpunt langs de Rennsteig.
Foto door Robin Visser

Afstanden variëren van 14 tot 33 kilometer per dag, afhankelijk van welke etappes je kiest. Wil je het hele pad lopen? Dan ben je in totaal zo’n 45 uur onderweg. Nog niet uitgewandeld? De Rennsteig maakt ook een klein onderdeel uit van het Europese langeafstandspad E10 Warschau – Noordzee.

Maar hoewel je dagen kunt wandelen, kun je natuurlijk ook korte stukjes van de Rennsteig lopen, zoals ik heb gedaan vanuit Neuhaus am Rennweg tijdens mijn bezoek aan Thüringen.

Meer over wandelen in Thüringen? Lees hier verder > 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
3x Wunderschöne kerstmarkten in het hart van Duitsland
Digital Nomad
Zwitserland: Adrenaline-attracties in Berner Oberland
Digital Nomad
Wandelen tussen beroemde Zwitserse bergen
Digital Nomad
Op ontdekking in de Zwitserse Verzascavallei
Digital Nomad
Zuid-Zwitserland: Canyoning in Ticino

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.