Op zoek naar eeuwenoude kersttradities in Thüringen

Tijd om écht in de kerstsfeer te komen. En waar kan dat beter dan op de sprookjesachtige Duitse kerstmarkten. Op naar Thüringen: de schatkamer van Midden-Duitsland, waar veel kersttradities hun oorsprong vinden!

Door Veerle Witte
Foto door Miles Ertman/Getty Images

Geen kerstmis zonder versierde kerstbomen, vrolijke liedjes en verlichte markten vol lekkernijen als glühwein en braadworst. Maar waar komen deze tradities eigenlijk vandaan? Om antwoord te krijgen op die vraag reis ik naar het hart van Duitsland: Thüringen, ofwel de plek waar bekende Duitse kerstliederen als O Tannenbaum geschreven zijn, de eerst bekende kerstboom op een markt stond en de glazen boomversiering werd uitgevonden.

De kerstmarkt in Weimar.
Foto door Maik Schuck, weimar GmbH

Van de kerstmarkt in Erfurt – die tot de mooiste van Duitsland behoort – en de beroemde Hertogin Anna Amalia-bibliotheek in cultuurstad Weimar tot aan de Farbglashütte: een traditionele kerstballenmakerij in Lauscha. Dit plaatsje, verstopt in een diepe vallei recht aan het Thüringer Woud-gebergte, staat bekend om handgemaakte glazen producten – en dan met name kerstversiering. Het verhaal gaat dat de glasblazers van Lauscha zo’n 160 jaar geleden glazen kralenkettingen, vruchten en dennenappels maakten voor de kerstboom in het dorp, waarmee ze uiteindelijk de hele wereld veroverden.

De middeleeuwse kerstmarkt in het Wartburgkasteel.
Foto door Sascha Willm, Wartburg Foundation

Maar wie afreist naar Thüringen rond deze tijd van het jaar, mag één bestemming absoluut niet overslaan: het Wartburgkasteel in Eisenach. Recht in het hart van deze bekende burcht vindt een historische kerstmarkt plaats, waar glasblazers, kaarsen- en zeepmakers hun waren aanprijzen, terwijl je met een braadappel in je hand vermaakt wordt door muzikanten en sprookjesvertellers. Tijd om me mee te laten voeren in de middeleeuwse kerstwereld van Thüringen!

Volg mijn kerstavonturen in Thüringen live via Twitter en houd onze Facebookpagina in de gaten voor nieuwe blogs!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
3x Wunderschöne kerstmarkten in het hart van Duitsland
Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Geschiedenis en Cultuur
Het raadsel van Sint-Valentijn-beenderen
Reizen
Hoe Kerstmarkten een klassieke traditie voor de feestdagen werden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.