Overnachten op een eiland bij Venetië

Eén tip als je naar Venetië gaat: overnacht in alle rust op het eiland Lido. Met de waterbus die contant vaart, sta je binnen tien minuten op het San Marcoplein.

Door Veerle Witte
Uitzicht over Canal Grande.
Uitzicht over Canal Grande.
Foto door Veerle Witte

Na al het nieuws over toeristen die Venetië platlopen, ben ik heel benieuwd hoe ik de meest romantische stad van de wereld zal ervaren. Over een lange brug nader ik Venetië. Koepels doemen op in de verte, ik sla af richting de ferry. Een veerboot brengt mij – en mijn auto – naar Lido: een langwerpig eiland dat de lagune van Venetië scheidt van de Adriatische Zee.

Foto door Veerle Witte

De tocht voert langs de kades van Venetië. Ik zie het San Marcoplein, met het Dogepaleis en de basiliek San Marco, en kan niet wachten om straks zelf over de bruggetjes en kronkelende paden te dwalen. Maar voor nu varen we nog een stukje verder, langs een groot park en rijen vol historische panden langs de kade tot we aanmeren bij Lido di Venezia, kortweg Lido: het eiland waar de elite zich vroeger graag ophield. Binnen een paar minuten parkeer ik mijn auto in een chique wijk waarna ik word verwelkomd bij Villa Ricci door Francesco, de gastheer en chef-kok die er alles aan doet om zijn gasten te verrassen.

Lido di Venezia, ofwel het eiland Lido.
Foto door Westend61/Getty Images

Het elegante B&B Villa Ricci, ingericht met handgemaakte meubels, ligt in een rustige straat in het centrum van Lido, op 5 minuten lopen van de zandstranden die uitkijken over de Adriatische Zee, de enige stranden van Venetië. ‘Vooral tijdens de zomermaanden biedt het eiland een getaway van het drukke stedelijke landschap aan de overkant van het kanaal,’ vertelt Francesco. ‘Venetianen zijn dol op Lido!’

Maar ik ben hier niet gekomen om Lido te zien, ik sta te poppelen om Venetië te ontdekken. Binnen drie minuten sta ik bij de halte voor de waterbussen: de voornaamste vorm van vervoer in deze stad op het water. Tien minuten later vaar ik langs het San Marcoplein en door Canal Grande, richting de beroemde Rialtobrug. Wat een luxe! Ik heb de hele dag in Venetië. Met een wandelkaart en –route, uitgestippeld door Francesco, trek ik uren door de wirwar aan smalle steegjes, ingenomen door de grandeur van deze stad.

In de avond is het tijd voor een typisch Venetiaanse traditie: baccaro, ofwel al wijnproevend van bar naar bar hoppen. Traditie is dat je overal een klein glaasje drinkt – een shade of wine – en dan weer doorgaat naar de volgende bar. Ook eet je overal een klein hapje bij, een soort Italiaanse tapas. ‘Als je in Italië iets drinkt, moet je ook iets eten. Anders val je in t kanaal,’ grapt de barman. De avond heeft Venetië omgetoverd in een magische plek, waar tijdens een nachttour de spookverhalen en legendes tot leven komen. Ik word volledig meegezogen naar andere tijden, wat een stad is dit! Dan is het tijd om terug naar ‘huis’ te gaan. De waterbus komt direct aanvaren en binnen tien minuten stap ik uit op Lido, waar ik word verwelkomd door rust en stilte en een dromerige nacht tegemoet ga met de geesten en spoken van Venetië aan mijn zijde. 

---
Deze reis met bijzondere overnachtingen is tot stand gekomen in samenwerking met Booking.com. Bekijk Villa Ricci.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
5x Hotels in Italië voor op je bucketlist
Digital Nomad
Eén nacht in het hart van Milaan
Digital Nomad
6x Redenen waarom je in dit Toscaanse droomkasteel wil slapen
Digital Nomad
De roze parel van Italië die te vaak wordt overgeslagen
Italië
Italiaans berggehucht wordt luxe eco-village

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.