Na al het nieuws over toeristen die Venetië platlopen, ben ik heel benieuwd hoe ik de meest romantische stad van de wereld zal ervaren. Over een lange brug nader ik Venetië. Koepels doemen op in de verte, ik sla af richting de ferry. Een veerboot brengt mij – en mijn auto – naar Lido: een langwerpig eiland dat de lagune van Venetië scheidt van de Adriatische Zee.

This is an image
Veerle Witte

De tocht voert langs de kades van Venetië. Ik zie het San Marcoplein, met het Dogepaleis en de basiliek San Marco, en kan niet wachten om straks zelf over de bruggetjes en kronkelende paden te dwalen. Maar voor nu varen we nog een stukje verder, langs een groot park en rijen vol historische panden langs de kade tot we aanmeren bij Lido di Venezia, kortweg Lido: het eiland waar de elite zich vroeger graag ophield. Binnen een paar minuten parkeer ik mijn auto in een chique wijk waarna ik word verwelkomd bij Villa Ricci door Francesco, de gastheer en chef-kok die er alles aan doet om zijn gasten te verrassen.

Lido di Venezia ofwel het eiland Lido
Lido di Venezia, ofwel het eiland Lido.
Westend61/Getty Images

Het elegante B&B Villa Ricci, ingericht met handgemaakte meubels, ligt in een rustige straat in het centrum van Lido, op 5 minuten lopen van de zandstranden die uitkijken over de Adriatische Zee, de enige stranden van Venetië. ‘Vooral tijdens de zomermaanden biedt het eiland een getaway van het drukke stedelijke landschap aan de overkant van het kanaal,’ vertelt Francesco. ‘Venetianen zijn dol op Lido!’

Maar ik ben hier niet gekomen om Lido te zien, ik sta te poppelen om Venetië te ontdekken. Binnen drie minuten sta ik bij de halte voor de waterbussen: de voornaamste vorm van vervoer in deze stad op het water. Tien minuten later vaar ik langs het San Marcoplein en door Canal Grande, richting de beroemde Rialtobrug. Wat een luxe! Ik heb de hele dag in Venetië. Met een wandelkaart en –route, uitgestippeld door Francesco, trek ik uren door de wirwar aan smalle steegjes, ingenomen door de grandeur van deze stad.

This is an image

In de avond is het tijd voor een typisch Venetiaanse traditie: baccaro, ofwel al wijnproevend van bar naar bar hoppen. Traditie is dat je overal een klein glaasje drinkt – een shade of wine – en dan weer doorgaat naar de volgende bar. Ook eet je overal een klein hapje bij, een soort Italiaanse tapas. ‘Als je in Italië iets drinkt, moet je ook iets eten. Anders val je in t kanaal,’ grapt de barman. De avond heeft Venetië omgetoverd in een magische plek, waar tijdens een nachttour de spookverhalen en legendes tot leven komen. Ik word volledig meegezogen naar andere tijden, wat een stad is dit! Dan is het tijd om terug naar ‘huis’ te gaan. De waterbus komt direct aanvaren en binnen tien minuten stap ik uit op Lido, waar ik word verwelkomd door rust en stilte en een dromerige nacht tegemoet ga met de geesten en spoken van Venetië aan mijn zijde.

---
Deze reis met bijzondere overnachtingen is tot stand gekomen in samenwerking met Booking.com. Bekijk Villa Ricci.