4x Outdoorgebieden vlak over de grens

Voor een veelzijdige outdoorervaring moet je al snel de grens over, maar dat betekent niet meteen dat je ver zal moeten reizen.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Dominik Ketz

Hike over ruige paden, fiets langs eindeloze natuurlijke waterbronnen en bewonder een fascinerend landschap van zandsteen en kliffen. Deze prachtige en gevarieerde gebieden in Duitsland zijn binnen enkele uren te bereiken – en sommige zelfs te voet!

1. Verdwalen in het veen

Het grootste veenmoeras van Europa wordt nog altijd bewerkt door turfstekers en veenarbeiders. Maak kennis met deze unieke omgeving van het internationale natuurpark Veenland. Het park bestrijkt gebieden in zowel Duitsland als Nederland, dus is voor velen bereikbaar met de fiets of zelfs te voet! Geniet van de paarse heidevelden, drassige moerassen, turfwinningsgebieden en veenkoloniën.

Foto door Nerger

2. Wandelwalhalla met wilde wisenten

Slechts een paar uur in de auto en je bent in het glooiende Sauerland-Rothaargebergte, een natuurpark waar wandelaars u tegen zeggen. Voeg je bij de wilde wisenten en wandel de 154 kilometers van de beroemde Rothaarsteig. Een indrukwekkend hoogtepunt is de 40 meter lange hangbrug bij Kühhude.

Foto door Dominik Ketz

3. Fiets van natuurschoon naar stad

De Paderborner Landroute is een uitstekende dichtbij-bestemming voor fanatieke fietsers. Deze route van ruim 250 kilometer leidt langs alle bezienswaardigheden van het natuurrijke Paderborner Land. Rijd en wandel langs barokke Jezuïtenkerken, de karsthoogvlakte van Paderborn en kuuroorden rond de ruim 200 natuurlijke waterbronnen.

Foto door Toeristikzentrale Paderborer Land

4. Grenzeloze landschappen

Beleef een aantal merkwaardige natuurverschijnselen in Duitsland én Luxemburg in NaturWanderPark delux. Deze verzameling van vier natuurparken biedt honderden kilometers aan wandelpaden. Neem een kijkje bij de verbluffende kliffen en nauwe canyons van zandsteen en spot honderden vlindersoorten in het Irsental, ook wel het 'Dal van de 1000 vlinders' genoemd.

Foto door Dominik Ketz
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Berlijn tovert oude metrolijn om tot kilometerslang fietspad
De wereld volgens Witte
Ontdek de mooiste dagtocht van Nieuw-Zeeland
Thüringen
Ontdek de natuur in Thüringen
Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.