7x Duitsland op de fiets

Meer dan 200 langeafstandsroutes over gevarieerd terrein lokken elk jaar talloze fietsfanaten naar Duitsland. De fietspaden leiden door ongerept natuurschoon, met geschiedenis beladen bezienswaardigheden en pittoreske dorpjes.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Dominik Ketz.de

Wie zich graag op een tweewieler begeeft, zal in Duitsland niets tekort komen. Uitdagende bergetappes, paden door kalme valleien, routes langs historische mijlpalen en door knusse stadjes – in deze lijst staan een paar van de mooiste tochten, geschikt voor zowel gezinnen als fanatieke wielersporters.

1. Leer over de vaderlandse geschiedenis

Wie wel eens goed heeft geluisterd naar het volkslied, weet dat de oorsprong van het Nederlandse koningshuis grotendeels buiten de landsgrenzen ligt. Volg de Oranjefietsroute om meer te leren over geschiedenis van de Oranjes, beginnend bij het plaatsje Nassau. Bezoek historische bezienswaardigheden zoals de geboorteplaats van Willem van Oranje en het imposante Schloss Arolsen, waar prinses Emma werd geboren in 1858. Hoogtepunt voor groenliefhebbers: de natuurlijke rijkdom in het Lahndal bij Nassau.

Foto door Mark Wohlrab, DZTLandschaftspark Duisburg-Nord Gmbh

2. De Groene Band

Het IJzeren Gordijn doorkliefde Europa en deelde Duitsland in tweeën tijdens de Koude Oorlog. De grens bracht veel leed met zich mee, maar na het afbreken bleek er ook iets moois uit te zijn ontstaan: een groen grensgebied waar dier- en plantsoorten konden floreren. De Groene Band is nu een veelzijdig natuurgebied van de Oostzee tot aan het noorden van Beieren. Geniet al fietsend van de natuur, terwijl zo nu en dan een wachttoren herinnert aan het verleden van dit gebied.

3. Langs wijngaarden en proeverijen

Een fietsvakantie combineren met wijnproeverijen? Deze route langs de Neckar is een perfecte plek om dat te doen! Rijd door smalle dalen, langs enorme wijngaarden en over kalme bospaden naar romantische steden als Heidelberg en Mannheim. Snuif cultuur en bezoek kastelen en burchten, maar probeer vooral ook een paar van de wijnen uit deze regio.

4. Langs industrieel erfgoed

Tijdens de industriële revolutie groeide het Ruhrgebied uit tot een van de grootste industriegebieden van Europa. Misschien nog verrassender: de route loopt voor grote delen door een opvallend groen deel van Duitsland! De gevarieerde Route der Industriekultur per Rad kan als dagtocht of meerdaagse trip worden gereden. Ontdek in het Ruhrgebied de bewijsstukken van 150 jaar industriële geschiedenis, van kolenmijnen tot hoogovens en van gasreservoirs tot schattorens.

Foto door Mark Wohlrab, DZTLandschaftspark Duisburg-Nord Gmbh

5. Populairste langeafstandsroute van Duitsland

De Elbe is de op een na langste rivier van Duitsland; voor fietsers is het een absolute must-see. De Algemene Duitse Fietsclub heeft de Elbe-fietsroute al twaalf maal op rij verkozen tot populairste langeafstandsfietsroute van Duitsland! Het grootste deel van de route loopt direct langs de Elbedijk over een geasfalteerde weg, met als hoogtepunt de romantische uitzichten in het Elbedal bij Dresden.

6. Zwarte Woud Panorama-fietsroute

Probeer je ogen maar eens op de weg te houden bij het adembenemende uitzicht dat tijdens deze tocht voorbij komt. Hoogvlaktes, moerassen, veengebieden en fenomenale uitkijkpunten liggen op deze route door het middengebergte van het Zwarte Woud. Vergeet niet om af en toe even af te stappen om de omgeving te laten bezinken!

Foto door Pfahlbaumuseum Unteruhldingen am Bodensee

7. Een fietstocht terug in de tijd

De Bodenseeroute voert langs archeologische vindplaatsen en historisch erfgoed. In de steentijd, zo'n 6.000 jaar geleden, bouwden onze voorouders de eerste nederzettingen in het gebied rond de Alpen. De bekendste voorbeelden zijn de paalwoningen in de Bodensee. Bezoek reconstructies van deze huizen en bijzondere archeologische vondsten in Unteruhldingen.

Gebruik de Fietsplanner van Germany Travel voor meer informatie over deze en andere fietsroutes door Duitsland!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Berlijn tovert oude metrolijn om tot kilometerslang fietspad
Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Blabla... Op naar Hamburg
Duitsland
Duitsland opent nieuwe fietssnelweg

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.