Deze activiteiten in de Duitse buitenlucht kende je nog niet

Zin in net even iets anders tijdens een trip naar Duitsland? Deze activiteiten maken gebruik van de perfecte balans tussen natuur, lichaamsbeweging en ultieme ontspanning.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Eifel Tourismus GmbH

De veelzijdige Duitse landschappen zijn al sinds lange tijd populair onder Nederlandse en Belgische wandelaars. Met 16 nationale parken, 103 toegankelijke natuurparken en 15 UNESCO-biosfeerreservaten kan je er ook bijna niet omheen. Duizenden kilometers aan wandelpaden en fietsroutes leiden door uitgebreide bosgebieden, over bergen en langs meanderende rivieren. Deze tips zijn voor de avontuurlijke reiziger die in deze beeldschone omgeving eens iets nieuws wil proberen.

Beklim een vulkaan

Het Zevengebergte is meer dan 25 miljoen jaar geleden ontstaan uit vulkanische activiteit. Nu vooral bedekt met bossen, wijngaarden en het dal van de Rijn, is het oeroude vulkaangebergte een perfecte omgeving voor een actieve vakantie. Ontdek de wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden, zoals die naar de top van de Drachenfels, een 321 meter hoge dode vulkaan waarop een kasteelruïne ligt. 

Op pad met een schaapherder

De natuurparken Lüneburger Heide en Südheide, gelegen in het noorden van Duitsland, vormen samen een van de grootste heidegebieden in Europa. Het perfecte wandelgebied met paarse heidevelden vol schapen, idyllische beekdalen en oude beukenbossen lijken soms sterk op de Veluwe. Wie alles te weten wil komen over de omgeving, kan zich het beste laten rondleiden door een schaapherder die de heidevelden door en door kent.

Foto door Lüneburger Heide GmbH

Op avontuur door de Duitse Grand Canyon

Mysterieuze gletsjermeren, veborgen watervallen en de diep ingesneden Wutachschlucht – ook wel de 'Grand Canyon van Duitsland' genoemd – kenmerken het zuidelijke gedeelte van het Zwarte Woud. Het gebied heeft kalme wandelpaden en uitdagende hikes, die het beste kunnen worden opgevolgd door een verfrissende duik in de Titisee.

Winterpret in het Ertsgebergte

Het natuurpark Erzgebirge/Vogtland is een combinatie van onaangetaste natuur vol zeldzame diersoorten en talloze oude mijngangen met een rijke geschiedenis. Erg mooi in de zomer, maar misschien nog wel spannender in de sneeuwzekere wintermaanden! Laat je op een paardenslee door het dromerig witte landschap leiden, of trek je eigen spoor op een sneeuwscooter.

Foto door Eifel Tourismus GmbH

Fiets over een spoorlijn

Duitsland kent veel prachtige fietsroutes, maar deze tocht over de Vennbahn, een vroegere spoorweg van Aken naar Luxemburg, is wel erg bijzonder. In het natuurpark Hohes Venn – Eifel is een deel van de spoorlijn omgebouwd tot  een fietspad dat dwars door de hoogveengebieden leidt. Stop onderweg om grotten uit het stenen tijdperk te verkennen en een bezoek te brengen aan een van de vele kastelen en kloosters in het gebied.

Klik hier voor meer informatie over de Duitse natuur!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Duitsland: Megaspeeltuin voor jong en oud
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Blabla... Op naar Hamburg
Duitsland
Berlijn brengt de Hunger Games tot leven
Duitsland
Berlijn tovert oude metrolijn om tot kilometerslang fietspad

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.