48 uur in Berlijn

Berlijn is groots en alternatief, op een pure en rauwe manier die de stad onvergelijkbaar maakt met Amsterdam. Bijna primitief. De architectuur is een verwarrende mengelmoes van statige oude gebouwen en afgebladderde appartementsblokken, en groene parken

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Matthias Haker/Getty Images

Een weekendje naar Berlijn is zelf voor de hardwerkende burger geen probleem; je vertrekt vrijdagnamiddag en met niet al te veel file kom je rond middernacht aan in de hoofdstad van Duitsland, de Europese geschiedenis en de hipsters. Met een beetje geluk heb je een kamer kunnen boeken in the Generator, een design hostel dat zowel luxueus als betaalbaar is en waar je zowel privacy als sociaal contact op kunt zoeken. Na een nachtje goed slapen ben je helemaal klaar om deze stad in twee dagen te veroveren. 

Dag 1

Ochtend: Stadswandeling
Als je je auto parkeert bij de Klosterstraße zie je in de verte al de Fernsehturm, een televisietoren die met zijn 360 meter hoog boven de stad uit torent. Volg de route op de kaart langs de Museumsinsel, een eiland in de Spree rivier waar zich vijf musea bevinden, de Berliner Dom, waar je even uit kunt rusten op het gras, je voeten kunt koelen bij de fontein en met een beetje geluk kunt luisteren naar de zwoele klanken van de straatmuzikant die op zijn gitaar tokkelt. Daarna vervolg je je weg langs de beroemde Unter den Linden straat, die een beetje aan de Champs-Élysées van Parijs doet denken. Bewonder onderweg het Zeughaus, dat als één van de mooiste barokke gebouwen van Noord-Duitsland beschouwd wordt, en nu onderdak geeft aan het Duits Historisch museum. Je passeert nog een paar universiteitsgebouwen voor je uitkomt bij de Brandenburger Tor, de belangrijkste poort van Berlijn die het einde van de Unter den Linden boulevard aankondigt. Dan bereik je het Duitse parlementsgebouw, waar de Rijksdag (voorganger van het huidige parlement, de Bondsdag) tot 1933 zetelde. Je kunt hier een rondleiding krijgen in de glazen koepel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Jammer genoeg is deze rondleiding zo populair dat hij weken op voorhand gereserveerd moet worden. Als je daarna nog even afslaat in de richting van de pijl passeer je de moderne gebouwen die als werkplaats fungeren voor Angela Merkel en andere belangrijke Duitse politici. Volg de Spree rivier richting de rode pijl en je komt vanzelf weer bij de auto uit! 

Middag: Checkpoint Charlie en de lekkerste taart in het park
Begeef je in de namiddag naar de Friedrichstraße en ervaar de plek waar vele Oost-Duisters vrijheid vonden tijdens de Koude Oorlog, en voor anderen enkel het doel was van een gevaarlijke tocht. Checkpoint Charlie. Nu is het niet enkel een symbool van scheiding, maar ook van vrijheid. Als je behoefte hebt aan nog meer geschiedenis kun je nog een bezoek brengen aan het populaire Mauermuseum dat vlakbij ligt, en alle aspecten van de Koude Oorlog belicht.. Ga voor wat welverdiende rust naar Koriat in de Pannierstraße voor de lekkerste taart van de stad en plof neer in Görlitzer Park, waar je zalig kan genieten de zachte namiddagzon te midden van picknickende gezinnen, jongeren die naar muziek luisteren en jongens die zichzelf pro-frisbeeër wanen. 

Avond: Goedkoop eten en het Berlijnse nachtleven
Prenzlauerberg is één van de duurste en populairste wijken van Berlijn. Sushi Number One in de Stargarder Straße heeft zijn naam niet gestolen, je schraapt een allegaartje bijeen van de kaart dat met een beetje geluk minder dan vijf euro kost. Als toetje haal je een ijsje bij Hookey Pookey ijs –die rij staat er niet voor niets –, maar als je gezond wilt doen kun je beter een smoothie halen bij Liquid Garden, die voor de helft bestaat uit greens (spinazie, selderij,...) en 1 a 2 superfoods bevatten (zaden, poeder,...). De echte die hard techno-fans spenderen de rest van de nacht in Berghain, de wereldberoemde club waar binnenkomen geen koud kunstje is. Voor de deur staat één van de machtigste mannen van Berlijn. Een enorme, norse bewaker die enkel kort ja of nee knikt en zo beslist wie binnen mag. Niemand weet wat zijn overwegingen zijn, maar het is aan te raden zwarte kleding te dragen en er niet al te verzorgd uit te zien. Wie op veilig wilt spelen gaat naar de Wilde Rentate in Friedrichshain, een groot huis waar in elke kamer een andere DJ speelt, en de tuin op een museum voor moderne kunst lijkt. Als je liever rustig aan doet ga je een film kijken onder de sterrenhemel in de Freiluftkino in Kreuzberg.

Freiluftkino bij slecht weer.
Foto door Ullstein Bild

Dag 2

Ochtend: Op museumtour
Het gaat de ronde dat Berlijn de enige stad is met meer musea (meer dan 175) dan regendagen (ongeveer 103 per jaar). De keuze is dus niet gemakkelijk, zo is er het Museum für Kommunikation, waar de vooruitgang van postduiven tot computers onder de loep gelegd wordt, en het Kunstgewerbemuseum dat één van de grootste verzamelingen toegepaste kunst van Europa herbergt. Maar helemaal bijzonder is Berliner Unterwelten, dat verstopt ligt achter een kleine entree aan de drukke Brunnenstraße. Doe een dikke jas aan en daal af naar de in vergetelheid geraakte bunkers en mysterieuze gangen van de Berlijnse onderwereld. Hier vonden hele families tijdens de wereldoorlog heil in de schuilkelders –waarvan sommigen nog intact zijn- en via de ondergrondse stelsels probeerden inwoners uit Oost-Duitsland het westen te bereiken. Een bezoek kost 10 € en kinderen onder 7 jaar zijn niet toegelaten. 

Middag: Bearpit karaoke, markt en straatmuzikanten
Zondagmiddag lijkt zowat heel Berlijn zich verzameld te hebben in het Mauerpark, en je kunt ze geen ongelijk geven. Gezinnetjes barbecueën, een meisje ligt languit van de zon te genieten, een jongen tokkelt op zijn gitaar en creatievelingen versieren de restanten van de muur van het Friedrich Ludwig Jahn Stadion met graffiti. Op de vloienmarkt vind je LP’s , vintage meubeltjes, oude camera’s, antieke radio’s, maar ook kleding en accessoires van Berlijnse ontwerpers neem je voor een habbekrats mee naar huis. Luister naar het bandje, laat je verwonderen door straatartiesten die met brandende kegels jongleren of ga naar de Bearpit karaoke in het oude amfitheater. Onder een kleurrijke paraplu zit de Ierse Joe daar bij zijn karaoke fiets waar muziek uit schalt, van Michael Jackson tot de Pussycat Dolls. Latina’s, rockers, ware zangtalenten en schreeuwerige toeristen passeren hier de revue. Een namiddag hier wordt per definitie afgesloten met een bezoekje aan de goede ouwe fotobooth, waar een felle flits je vier maal onverwachts overvalt en je dan op ouderwetse zwart-wit foto’s je verschrikte gezicht kan bekijken. 

Bearpit Karaoke in Mauerpark.
Foto door Getty Images

Avond: Exotisch diner
Intussen begint je maag te grommelen, en alleen bij het aanzicht van het enorme aanbod eettentjes in de wijk Kreuzberg is hij gerustgesteld. Tijdens de koude oorlog was het een multiculturele buitenwijk waar alternatievelingen heil zochten, maar de rest van de stad zette er geen voet als het niet hoefde. Na de val van de muur kwam hij in het midden van de stad te liggen en nu lijkt hij uit de as herrezen. Creatieve winkeltjes bloeien op en in talloze eettentjes vind je voedsel uit alle hoeken van de wereld. Wandel door Bergmanstraße en laat je verleiden door exotische geuren die je neus binnendringen. De geur van heerlijke Thaise curry’s komen uit de keuken van Pagode (slechts €6- €8 en binnen twee minuten klaar), voor de deuren van Knofi bespeur je mediterraanse aroma’s, Mexicaans vind je bij Lupita en de echte Amerikaanse hamburgers eet je bij Wild West Burger. Ga als een echte Berlijnse hipster aan de kant van de straat zitten en sluit de avond af met een Sternburg biertje van 71 cent.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Duitsland
Rondom Berlijn
Duitsland
Berlijn: Duik in de hotellift
Duitsland
Berlijn brengt de Hunger Games tot leven
Duitsland
Berlijn tovert oude metrolijn om tot kilometerslang fietspad
Duitsland
Veggie en vegan uit eten in Berlijn

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.