Op de Duitse autobahn vliegen de auto’s je razendsnel voorbij, maar dat kunnen er in de toekomst minder worden, dankzij een nieuwe, lange ‘fietssnelweg’. De eerste vijf kilometer van het pad – dat uiteindelijk honderd kilometer lang moet worden – zijn nu toegankelijk voor fietsers.

De fietssnelweg loopt langs een spoorweg en gaat tien steden in het westen van Duitsland met elkaar verbinden, waaronder Duisburg, Bochum en Hamm. In de regio wonen ruim twee miljoen mensen waaronder veel studenten. Als meer mensen dankzij het nieuwe pad de auto laten staan en hun fiets pakken naar werk of studie, dan zou dit 50.000 minder auto’s op de weg kunnen opleveren.

Of de hele snelweg er komt, is nog even afwachten. De financiering is nog niet rond. De eerste vijf kilometer werd gerealiseerd met hulp van de Europese Unie en de lokale overheid, die normaal gesproken verantwoordelijk is voor fietswegen. De initatiefnemers zeggen een subsidie van 180 miljoen euro nodig te hebben om de hele fietssnelweg aan te leggen. Ze hopen daarvoor op steun van de Duitse overheid en zijn hierover in gesprek.

MEER: Ook Berlijn wordt steeds fietsvriendelijker. In de Duitse hoofdstad is een concept ontwikkeld om de ongebruikte ruimte onder een oude metrolijn om te toveren in een overdekt fietspad.