In een onderzoek van HomeToGo naar de populairste wijnregio’s van Europa, kwam Duitsland, met de wereldwijd bekende traditionele Rieslingdruif, als een van de vier beste wijnlanden naar voren. Zowel rode als witte wijn wordt geproduceerd in Duitsland, voornamelijk in het zuidwesten van het land. Dit zijn de 5 populairste wijnregio’s van Duitsland!

1. Rijn-Hessen

Ten zuiden van Mainz ligt Duitslands grootste wijnregio: Rijn-Hessen. Zeventig procent van dit idyllische gebied wordt voor wijnproductie gebruikt. Riesling en Müller-Thurgau zijn de bekendste druifsoorten in deze regio met een kleine 3.000 wijngaarden: ieder apart zorgt voor meer dan 16% van de totale wijnproductie in dit gebied. Aangezien Rijn-Hessen haar oorsprong vindt in 1816, wordt in 2016 het tweehonderdste jubileum gevierd. Dit is dus hét jaar om een wijnreis te maken naar dit culinair en historisch rijke gebied.

2. Palts

Links van de Rijn en onder Rijn-Hessen ligt Palts, dat met een totale oppervlakte van 23.500 hectare het één na grootste wijngebied in Duitsland is. Sinds 2008 heeft Palts het grootste gebied met Riesling druiven ter wereld, met meer dan 5.000 hectare. Bijna veertig procent van de wijn wordt gemaakt met blauwe druiven. Dit maakt het ook meteen Duitslands grootste rodedruivengebied. Een bekende druif voor rode wijn is Dornfelder.

De Hillesheimwijngaard met uitzicht op het Gutenfelskasteel in Pfalz
De Hillesheimwijngaard met uitzicht op het Gutenfelskasteel in Pfalz.
Peter Adams/GettyImages

3. Baden

Van de Zwitserse grens tot diep in het Duitse Baden ligt 15.800 hectare wijnparadijs. Dit gebied is warmer dan andere Duitse wijnregio. In Europa worden wijngebieden op drie levels ingedeeld op basis van hun klimaat: Baden is de enige Duitse regio in het warmere B-level, dezelfde categorie als de Champagneregio in Frankrijk! De bekendste druif uit Baden is de Müller-Thurgau, maar ook de bekende Riesling wordt hier geproduceerd. Het type grond in Baden, zoals grind en vulkanisch gesteente zorgen voor de unieke smaak van de wijnen uit deze regio.

4. Württemberg

In Württemberg is vooral rode wijn sterk aanwezig. Meer dan zeventig procent van de wijnproductie is rood. Een lokale specialiteit is Trollinger die bijna alleen in Württemberg groeit. Andere bekende wijnen in dit gebied zijn Spätburgunder, Pinot Noir en Riesling. Traditie speelt een belangrijke rol in het verwerken van de beroemde Barriquewijnen in Württemberg: de wijn wordt opgeslagen in grote vaten die een uniek vanille-, kaneel- en karamelaroma toevoegen.

De wijngaarden van Bremm in Moezel
De wijngaarden van Bremm in Moezel.
Jorg Greuel/Getty Images

5. Moezel

Wijngaarden in Moezel tellen ongeveer zestig miljoen wijnstokken. Het is de vier na grootste wijnregio in Duitsland met 8.000 hectare en heeft haar eigen unieke karakter. Bijna vier hectare bestaat uit steile hellingen en dat maakt Moezel de enige wijnregio met zoveel wijngaarden in deze stijl. De Calmontwijngaard tussen Bremm en Ediger-Eller houdt zelfs een wereldrecord, met een helling van meer dan 68 graden. Druiven hier worden met de hand geplukt omdat het onmogelijk is om er met oogstmachines te werken.

Op HomeToGo lees je meer over wijntoerisme in Europa en vind je ook meer informatie over vakantiehuizen in bovenstaande regio’s!