Gewapend met smartphone in de hand, struin je over de stoepen en straten zonder ook maar één keer op te kijken van je scherm: het is een gevaarlijk beeld dat we allemaal kennen en waar veel van ons schuldig aan zijn. De Beierse stad Ausburg is bezorgd en probeert slachtoffers te voorkomen door stoplichten in de stoep te installeren. De LED-lichten knipperen rood als het gewone stoplicht – dat zich twee meter hogerop bevindt – op rood staat. Je kunt dus rustig doorgaan met appen en Facebooken, terwijl je ‘veilig’ een gevaarlijk kruispunt oversteekt.

Volgens het stadsbestuur van Augsburg missen voetgangers steeds vaker stoplichten, doordat ze zo druk bezig zijn met hun telefoon. De stad in Zuid-Duistland test de stoeplichten op twee plekken waar de risicogroep vaak oversteekt: studenten die onderweg zijn naar de universiteit. Bij onze oosterburen wordt er al een lange tijd aandacht geschonken aan dit grootschalige probleem, dat slachtoffers blijft veroorzaken. Zo werd er vorige maand nog een vijftienjarig meisje in München doodgereden door een tram, dat was afgeleid door haar telefoon en oordopjes inhad. Het staardilemma beinvloedt zelfs de Duitse taal: tijdens de ‘jeugdwoord van het jaar-verkiezing’ van 2015, werd ‘smombie’ – smartphone + zombie – verkozen tot winnaar.

Ook in andere landen worden smobies aangepakt. In Schotland zijn er waarschuwingsborden voor voetgangers neergezet, in het Chinese Chongquing moeten strepen op de weg voor een scheiding tussen voetgangers en automobilisten zorgen en New Jersey overweegt een wet in te voeren die mensen verplicht op te kijken. Overtreed je de wet, dan loop je het risico op een boete en celstraf.