Hier doet een nieuwe generatie eeuwenoude tradities heropleven

Beieren staat bekend om oneindige skigebieden, sprookjeskastelen en het Oktoberfeest, maar dit deel van Duitsland heeft zoveel meer te bieden. Jonge generaties gaan de strijd met de tijd aan en steken oude tradities in een nieuw jasje.

Door Redactie
Gepubliceerd 11 jun. 2018 10:54 CEST
Het meer Weitsee vlakbij Ruhpolding.
Het meer Weitsee vlakbij Ruhpolding.
Foto door Ruhpolding Tourismus GmbH

Immer besneeuwde gletsjers maken deel uit van het brochureachtige landschap van de Beieren. Met de Zugspitze als kers op de taart, waar je het gevoel hebt dat je op het dak van de wereld zit en uitkijkt over het skigebied Garmisch-Partenkirchen. De glazige wateren van helblauwe meren reflecteren bergdorpjes met schattige huisjes en een enkel kerkje. Achter elke heuvelrug lijkt wel een kasteel op te duiken dat zo uit een sprookje kan komen en als je bier bestelt druipt de schuimkraag langs enorme glazen naar beneden.

Traditionele kostuums uit Ruhpolding.
Foto door Ruhpolding Tourismus GmbH

Maar de reisgidsen vertellen niets over een van de meest bijzondere aspecten van het Beierse landschap: de bevolking. Ze vertellen niet hoe de jonge generatie eeuwenoude tradities op een eigenzinnige manier in ere houdt, en ze zo op een geheel nieuwe wijze beleeft. Daardoor blijft het culturele en traditionele leven in Beieren authentiek, maar toch net even anders.

“Ik zorg altijd dat ik het huis, de bewoners en de omgeving goed leer kennen en laat dat mijn ontwerp beïnvloeden,” zegt Schilder Bernhard Rieger.
Foto door Bavaria Tourism

Een van die mensen is de jonge schilder Bernhard Rieger, die op een moderne manier de eeuwenoude kunst van het frescoschilderen voortzet. Hij herstelt achttiende-eeuwse fresco’s op Middeleeuwse gevels in ere, die verhalen vertellen over het traditionele en religieuze leven van de bewoners van het huis. Maar hij schildert er ook nieuwe bij, waarop bergbeklimmers zij aan zij beroemde bergen trotseren of hedendaagse huishoudelijke taferelen afgebeeld staan. Zo worden nieuwe thema’s het onderwerp van traditionele kunst.

“Mijn kunst komt voort uit liefde voor mijn thuisland.”

door Bernhard Rieger

Voor een echte beleving van hedendaagse tradities ga je naar Ruhpolding, waar achterkleinkinderen van houthakkers en herders wonen. Vrouwen in folkloristische jurken dansen door de Middeleeuwse dorpen en je woont de zogenaamde Kurconcerten bij – waarbij een klassiek orkest het landschap van lichte loofbossen en schuimende bergbeken aanvult met hemelse klanken. Tijdens de Almkirchweih loop je over een ambachtelijke markt, waar de smaken van Beieren over je tong rollen in de vorm van ambachtelijke koeken en geurende almnoten.

Je maakt deel uit van het boerenleven en even, heel even, vergeet je dat je je in het jaar 2018 bevindt.
Foto door Ruhpolding Tourismus GmbH

In het Holzknechtmuseum reis je 110 jaar terug in de tijd, toen houthakkers onder luid gezang de bergbossen op de Weißen Traun bewerkten. Wandel in hun voetsporen over wandelpaden die zo’n 240 kilometer door de bergen slingeren. Koebellen rinkelen in bloemenweiden terwijl je langs de uiterwaarden en een pittoreske klokkensmederij wandelt. De doorzetter krijgt al snel de eeuwenoude almen in het vizier, die nog steeds in gebruik zijn en waar je als beloning voor de inspanning een Beierse broodmaaltijd van bergkaas, spek en karnemelk voorgeschoteld krijgt. Je maakt deel uit van het boerenleven en even, heel even, vergeet je dat je je in het jaar 2018 bevindt.

Kijk hier voor meer informatie over specifieke evenementen in Ruhpolding, of hier voor algemene informatie over Beieren - traditioneel anders.

Wil je meer informatie over Beiren? Schrijf je dan hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Vervuiling bedreigt enkele van ’s werelds oudste rotstekeningen
Geschiedenis en Cultuur
Deze strikte sekte heeft grote invloed op de Amerikaanse cultuur gehad
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Hoe Kerstmarkten een klassieke traditie voor de feestdagen werden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.