1. Quito

Bij mooi weer is de aanvliegroute spectaculair: hoog in de Andes ligt de hoofdstad van Ecuador als een lang lint uitgespreid tussen bergpieken en vulkanen. Quito is een stad die velen slechts op doorreis aandoen, maar toch is het de moeite waard een paar dagen in de hoofdstad door te brengen. Geniet van het uitzicht van de heuvel El Panicillo, wandel door het koloniale centrum en ga voor een cocktail en livemuziek naar de uitgaanswijk La Mariscal. Lees meer over de Ecuadoriaanse hoofdstad in ‘48 uur in Quito’.

Quito
Quito.
Aart Aarsbergen

2. Vulkaan Cotopaxi

Middenin het Andesgebergte doemt de karakteristieke piek van Cotopaxi op. Rond de berg, een van de hoogste actieve vulkanen ter wereld, ligt het Nationaal Park Cotopaxi. De hooggelegen omgeving ziet er kaal en verlaten uit, maar toch worden er zo nu en dan brilberen, herten, gieren en vossen gespot. Vanaf het meer Limpiopungo aan de voet van de vulkaan Rumiñahui loopt een pad naar de 4721 meter hoge top – een flinke wandeling, maar met als beloning een adembenemend uitzicht.

Nationaal Park Cotopaxi
Nationaal Park Cotopaxi.
Fabian Pitzer, Corbis, HH

3. Zaruma

Weg van het bekende toeristenpad ligt Zaruma, een van de mooiste dorpjes van Ecuador. Het heeft de gaafste verzameling van vroege twintigste-eeuwse houten gebouwen, verbonden door steile, nauwe straatjes. Een prachtige houten kerk uit 1912 kijkt uit over het stadsplein. Het plaatsje werd gesticht als onderdeel van de goudwinning in het gebied en hoewel het goud inmiddels op begint te raken, wordt er nog altijd op kleine schaal in mijnen gewerkt. Het Museo Municipal en de verlaten mijn Mina de Sexmo zijn de populairste attracties in Zaruma.

4. Galápagoseilanden

Rond de Galápagoseilanden leeft een kostbaar ecosysteem van talloze zeldzame flora en fauna. Veel bezoekers zien deze bestemming dan ook als een kans om een stuk van de aarde te zien dat niet is aangetast door menselijk ingrijpen. De eilanden zijn vanwege de bijzondere diersoorten een droomplek voor duikers en vogelaars, maar ook de vulkanische landschappen en witte stranden maken de archipel populair. Lees meer over de Galápagoseilanden in het verhaal van Digital Nomad Veerle Witte.

Sally lightfootkrabben op de Galapagoseilanden
Sally lightfootkrabben op de Galapagoseilanden.
Amy Toensing, Corbis, HH

5. Cuenca

De derde stad van Ecuador bestaat net als de hoofdstad uit een ontspannen en aangename cultuur in een koloniaal jasje. Het historische centrum bestaat uit kerken, kinderkopjes, balkons met geraniums en katholieke scholen. Cuenca kent veel nijverheidstradities zoals keramiek, metaalwerk en de beroemde panamahoed.