Verlaten stranden, dramatische kustlijnen en een fascinerende onderwaterwereld – weinig landschappen zijn zo divers als die van eilanden. Boudewijn Büch (1948–2002) noemde zichzelf een islomaan en nesofiel, woorden waarmee hij verwees naar een onverzadigbare eilandliefde. Het is niet moeilijk om te begrijpen waar zijn fascinatie voor deze "kleine zwarte puntjes op een immens blauw vlak" vandaan kwam.

Nog altijd ervaren we eilanden als ultieme bestemmingen. Van de extreem gevarieerde flora en fauna rond de Galápagoseilanden tot de adembenemende leegte op IJsland; van de vulkanen op Java tot de palmboomstranden van Hawaï – eilanden hebben een onbeschrijfbare aantrekkingskracht op reizigers. We vinden er isolatie, rust... en misschien zelfs het paradijs.

Liggend aan het strand, wandelend langs de kust of dobberend op het water; aan de horizon valt altijd iets te bewonderen. De Swarovski Optik CL Pocket brengt deze betoverende elementen van het eiland dichterbij. Aanschouw de indrukwekkende manoeuvres van walvissen en dolfijnen, spot vogels die hoog in de lucht voorbijvliegen en aapjes die zich verstoppen in de boomtoppen.

Met Swarovski op reis

Swarovski Optik riep lezers van Traveler op zich aan te melden voor een testpanel dat de Swarovski CL Pocket 8x25 verrekijker mocht meenemen naar de eerstvolgende reisbestemming. De eerste twee lezers vertrokken naar de Azoren en Bali, over hun ervaringen schreven zij deze blogs!

De Azoren in closeup
De Azoren in close-up
Mirjam Angevaare

Blog Mirjam Angevaare

De Azoren in close-up

De afgelopen twee weken ben ik naar de Azoren geweest, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die deel uitmaakt van Portugal. Ik las in een Engelstalig tijdschrift dat dit de Europese versie van Hawaii is. Dat leek ons wel wat, zeker aangezien er in het voorjaar ontzettend veel walvissen rondzwemmen – en daar kan ik geen genoeg van krijgen!

In de negentiende en twintigste eeuw leefden veel mensen op de Azoren van de walvisvaart. Er werd op walvissen gejaagd voor de levertraan. Vandaag de dag zie je nog veel terug van deze geschiedenis. De bevolking van de Azoren "jaagt" nog steeds op walvissen, maar die worden nu alleen maar bekeken en gefotografeerd. Men probeert mensen zo veel mogelijk voor te lichten over de walvissen en de manieren waarop de dieren kunnen worden beschermd.

Nog steeds spelen vigia's een belangrijke rol bij de walvistours. Vanuit uitkijkposten op het land zoeken zij naar walvissen. Ondanks hun grote omvang, zijn de walvissen met het blote oog van land vaak niet te zien. De vigia’s hebben heel sterke verrekijkers – als je geluk hebt, mag je er een keer door kijken. Maar ze hebben ook werk te doen, dus veel tijd krijg je niet. Daarom wilde ik graag mijn eigen verrekijker meenemen en dat heeft Swarovski mogelijk gemaakt.

De verrekijker die ik geleend heb, was klein en zeer handzaam. De kijker was gemakkelijk te bedienen en ik heb er tot twee keer toe walvissen en dolfijnen mee zien zwemmen. De eerste keer was op een dag dat we te laten waren om een walvistocht te boeken; een andere keer op een dag dat de golven te hoog waren om de zee op te gaan. Ik had de verrekijker altijd in mijn rugzakje of het handschoenenvak van de auto liggen en was dus op elk moment klaar om op zoek te gaan naar meer walvissen.

Ik heb met de kijker van Swarovski vogels en planten van veraf kunnen bekijken. Ook zag ik de piek van de Pico. Een bijzonder moment, omdat deze vulkaantop zich maar zelden laat zien. Het beeld van de CL Pocket, dat heel helder is, geeft geen tweedimensionaal plaatje maar blijft driedimensionaal. Ik denk dat een dergelijke verrekijker in Nederland continu in het handschoenenvakje van mijn auto zou liggen. Niet omdat ik verwacht hier veel walvissen te zien, maar om bijzondere vogels van dichtbij te kunnen bekijken!

Schoonheid op Bali
Schoonheid op Bali
Reint Harkink

Blog Reint Harkink

Schoonheid op Bali

Naar een paradijselijk eiland met een overweldigende cultuur, een fantastische natuur en onvoorstelbaar vriendelijke mensen: wat een vooruitzicht! Fototoestel, zonnebrandolie, kleren en paspoort staan op mijn inpaklijstje. Mijn porro-verrekijker valt jammer genoeg af – te groot en te zwaar. Dan komt het mailtje van National Geographic Traveler; ik mag op pad met de Swarovski CL Pocket 8x25!

Bali is adembenemend. Ze rijden er aan de verkeerde kant van de weg en bovendien als gekken. Scooters halen ons links en rechts in, maar onze chauffeur laveert er handig tussendoor. Het schouwspel is ongekend: het lijkt hier de normaalste zaak van de wereld om twee kinderen tussen de ouders in te persen. Ook scooters met één volwassene en vier kinderen of een moeder met een pasgeboren baby op de schouder komen voorbij. Waar je in Nederland een dieplader voor nodig hebt, wordt op Bali met de scooter vervoerd.

Eenmaal op de bestemming aangekomen, keert de rust weer terug. Ik word blij verrast door de ongekunstelde vriendelijkheid van deze mooie en gracieuze mensen. Onze chauffeur is een voortreffelijke gids die honderduit kan vertellen over de cultuur en natuur op Bali; onbetaalbaar.

Op vakantie gaan is keuzes maken. Je kunt onmogelijk alles zien en alles beleven.

Wij kiezen ervoor om ook dagen “niets” te doen: wat zitten, wat wandelen, kijken en luisteren. Steeds meer begint dan op te vallen. De geluiden, geuren en kleuren, of een verkoelend briesje. Het landschap krijgt diepte, begint te leven en verandert voortdurend als wolken en zon met elkaar spelen.

Op Bali blijkt de CL Pocket een genot om te gebruiken. Ik hoor of zie iets bewegen: fixeren, de Swarovski aan de ogen en vogels, hagedissen en vlinders zijn binnen handbereik. Wat je dan te zien krijgt is vlijmscherp, onvertekend en geïsoleerd van de achtergrond – je kunt het bijna vastpakken. Het landschap krijgt diepte, de onderdelen en contouren komen indringend naar voren. Het scherpstellen gaat moeiteloos en bliksemsnel en lukt zelfs voor vogels in vlucht.

Ik laat de verrekijker tegen mijn bril rusten zodat het beeld nauwelijks trilt; het is zo licht dat je dat een hele tijd kunt volhouden. Na gebruik gaat de kijker terug in het tasje en is dan nauwelijks groter dan een blikje bier. Ik had de Swarovski verrekijker op Bali niet willen missen. De ochtend van ons vertrek levert de laatste verrassing: een groep apen op ons balkon. Schitterend!

De vouwbare verrekijker combineert een uitmuntende optische kwaliteit met optimale functionaliteit
De vouwbare verrekijker combineert een uitmuntende optische kwaliteit met optimale functionaliteit.
Swarovski Optik

Compact en licht als een veertje

Zelfs de allerkleinste details worden zichtbaar dankzij de innovatieve technologie van de Swarovski Optik CL Pocket 8x25. Ook brildragers kunnen ongestoord genieten van het grote gezichtsveld en kristalheldere beeld door de individueel verstelbare oogdoppen naar binnen te draaien. Het comfortabele, lichte design zorgt ervoor dat de kijker lange tijd gebruikt kan worden.

De vouwbare verrekijker combineert een uitmuntende optische kwaliteit met optimale functionaliteit. Met een gewicht van slechts 345 gram en een grootte van zo'n 10x11 centimeter is het mogelijk om de compacte kijker altijd en overal mee te nemen: tijdens een tocht door de jungle, een wandeling over het strand en zelfs op zee!

De Swarovski verrekijker werkt in temperaturen van -25°C tot +55°C en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Ook belangrijk: de kijker is waterdicht tot op vier meter diepte. Mocht de CL Pocket dus nat worden tijdens een boottocht of een flinke plensbui, dan is er niets aan de hand.

Klik hier voor extra productinformatie.

De Swarovski Optik CL Pocket maakt deel uit van de CL-familie, waartoe ook de CL Pocket Mountain en de CL Companion behoren. De verrekijkers zijn te verkrijgen bij speciaalzaken.

This is an image