Wanneer de vluchtelingen eenmaal het overvolle opvangkamp hebben bereikt moeten ze met bamboestokken en een stuk plastic hun eigen tent opzetten zegt fotograaf William Daniels In elke tent die ik binnenging zag ik iemand die gewond of ziek was of getraumatiseerd omdat ze familieleden voor hun ogen gedood hadden zien worden Alle kinderen van Nur Kober rechts en zijn vrouw Joleka links hadden koorts

Elk jaar kijken we naar de foto’s die ons het meest hebben geraakt. Grappige, frustrerende of hartverscheurende beelden die ons wat langer bijblijven dan andere foto’s, omdat ze een bepaald gevoel oproepen. De grote fotograaf Ansel Adams beschreef dat gevoel als hét criterium voor de beste fotografie, waarover hij zei: “Een uitmuntende foto is de volwaardige uitdrukking van hetgeen we ten diepste voelen bij het zien van het gefotografeerde.”

Dit jaar ontving National Geographic bijna twee miljoen opnames van fotografen uit de hele wereld – en daaruit hebben we onze dertig favoriete beelden gekozen. ‘Favoriet’ is natuurlijk een subjectief begrip. Hoe iemand zich bij een foto voelt, is afhankelijk van zijn of haar stemming, het tijdstip van de dag waarop de foto wordt bekeken of misschien van een jeugdherinnering die erdoor wordt opgeroepen. Het uitkiezen van de foto’s is altijd en onveranderlijk een moeilijke klus. Het selecteren van foto’s die ons emotioneel raken, is nóg lastiger – een beetje als het moeten kiezen van een favoriet familielid.

Maar zelfs onder familieleden is er meestal wel iemand die eruit springt. Als we kijken naar de verkoop van onze bladen en het aantal keren dat onze foto’s online werden bekeken, was een van de meest opmerkelijke beelden die we dit jaar publiceerden een foto in ons speciale nummer over gender. Dit thema heeft onze opvattingen over biologie en identiteit veranderd, en op de omslag van het januarinummer van National Geographic plaatsten we een foto van de 9-jarige Avery Jackson, die al sinds haar vijfde openlijk als transgender leeft. National Geographic-hoofredacteur Susan Goldberg meende dat deze foto kracht en trots uitstraalde – op een onuitgesproken manier, maar dankzij de kracht van de fotografie toch onmiskenbaar.

Al met al was het selectieproces een grote uitdaging, maar deze foto’s zullen zeker iets van het afgelopen, problematische jaar weerspiegelen. Toch laten licht en schoonheid zich meestal niet verhullen. “Het is voor veel mensen een moeilijk jaar geweest,” zegt Jehan Jillani, fotoredacteur van National Geographic, “maar toen we bezig waren deze foto’s uit te kiezen, besefte ik weer hoe mooi en complex onze wereld is.”