Dag 1

Ochtend: Mening spuien in het park
In en om Hyde Park zou je je met gemak een hele dag kunnen vermaken. Je kunt gratis de kunstcollectie bekijken in de Serpentine Gallery, eekhoorntjes voeren, uren wandelen en een kijkje nemen bij Buckingham Palace net buiten het park. Elke zondag kun je een indrukwekkend fenomeen aanschouwen in de noordoostelijke hoek van het park, vlak bij metrostation Marble Arch. Deze plek, Speakers' Corner, wordt dan het podium voor sprekers die, staande op een zeepkist, hun mening verkondigen over onderwerpen als politiek, cultuur en religie. De vaak bontgekleurde sprekers zijn fascinerend om naar te kijken of – als je durft – om de discussie mee aan te gaan.

This is an image
Tommi Komulainen, Flickr

Middag: Dino's en mummies
Vanuit Hyde Park is het niet ver naar twee van de beste musea van Londen. Het British Museum heeft een collectie om U tegen te zeggen, bestaande uit zo'n dertien miljoen objecten. Het merendeel daarvan bevindt zich in het depot, maar nog steeds blijven er waanzinnig veel objecten over om te bewonderen, zoals de Steen van Rosetta, Egyptische mummies, delen van het Parthenon en tekeningen van Leonardo da Vinci en Michelangelo. Ten zuiden van Hyde Park ligt het Natural History Museum. In dit enorme gebouw vind je van praktisch elke diersoort een opgezet exemplaar. De dinosauriërskeletten en de gigantische verzameling insecten behoren tot de hoogtepunten.

Avond: Uit eten in Brick Lane
Door de ruwe wijk East End slingert de bruisende Brick Lane. De straat biedt al sinds de 17de eeuw huis aan veel immigranten, onder wie Franse Hugenoten en Oost-Europese Joden. De recentste golf uit Zuid-Azië – met name uit Bangladesh – heeft pit gebracht in de smeltkroes, die door locals inmiddels is omgedoopt tot Curry Lane. Het Bangladese Gram Bangla staat bekend om de authentieke huisgemaakte smaken. De chitol, pittige visballetjes, zijn hier zeker een aanrader. Probeer voor de Indiase keuken de bekroonde curry's van Sheba. Mochten bovenstaande opties je toch iets te heet zijn, dan is het Franse Chez Elles een alternatief dat niet teleur zal stellen.

Dag 2

Ochtend: Het ultieme uitzicht
Begin je dag met één van de mooiste uitzichten die Londen te bieden heeft. Het terras van 2 LOVE Tea & Coffee House ligt aan de Theems en biedt eersterangs uitzicht op het iconische Parlementsgebouw. Niet alleen het uitzicht is fenomenaal, volgens Londenaren haal je hier tevens de beste koffie van de stad. Het koffiekraampje is doordeweeks vanaf 7 uur open en in weekends vanaf 8 uur. Het loont om vroeg te komen – dan zijn er nog zitplaatsen en kun je genieten van de zonsopgang.

Middag: Smaken van de straat
Camden Market bestaat uit honderden kraampjes die elke dag geopend zijn. Het gebied is het epicentrum van de Londense straatcultuur: piercingshops, alternatieve kledingwinkels en graffiti domineren het straatbeeld. Een ideale plek om mensen te kijken en betaalbare souvenirs aan te schaffen. Trek in lunch? Kies uit één van de talloze buitenlandse keukens die vertegenwoordigd zijn in de vorm van voedselkraampjes. Je kunt je er onder meer tegoed doen aan Turks, Amerikaans, Maleisisch, Braziliaans, Ethiopisch, Japans en zelfs Nederlands voedsel.

This is an image
Karsten Seiferlin, Flickr

Avond: Verborgen cafés
Of je nou houdt van een gezellige pub, een chique cocktailbar of een sensationeel dansfeest, in Londen is er altijd wel een plek waar je een epische avond kunt beleven. Om je avond spannend te maken, kun je ook op zoek gaan naar een geheime bar. Zulke etablissementen ontstonden tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. Hoewel alcohol in het Verenigd Koninkrijk nooit verboden is geweest, zijn ook hier verborgen cafés ontstaan – gewoon omdat de Britten dat leuk vonden. Portside Parlour vind je bijvoorbeeld door de cocktailbar Off Broadway (63-65 Broadway Market) binnen te lopen en door de geheime deur in het lege toilethokje te gaan. Of vertel de bediening van The Breakfast Club (12-16 Artillery Lane) dat je de burgemeester wilt zien, en ze doen een koelkast voor je open die leidt naar The Mayor of Scaredy Cat Town. Ook de moeite waard zijn Underdog, Danger of Death, BYOC en Evans & Peel Detective Agency. Hoe je er binnenkomt? Daar moet je zelf maar achter komen....