5x Redenen om nú naar Manchester te gaan

Met de renovatie van galleries en bibliotheken en de komst van nieuwe theaters en hotels, verruilt Manchester zijn grauwe industriële kloffie voor een glinsterend cultureel jasje. Dit zijn 5 must-do’s.

Door Lenneke Hoope
foto's van Alan Copson, Corbis, HH
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Alan Copson, Corbis, HH

1. Bezoek de nieuwe culturele hotspots

Een van de mooiste voorbeelden van de metamorfose van de Noord-Engelse stad is de volledig gerenoveerde Whitworth Art Gallery. Twee nieuwe vleugels laten een zee van licht binnen in het universiteitsgebouw uit 1908, en bieden uitzicht op de nieuwe kunsttuin en het beeldenterras. Ook het gloednieuwe cultuurcentrum Home, met theater, filmzalen en studioruimtes, opende dit jaar haar deuren. En er komt nog meer cultuur bij. Concertzaal The Factory biedt ruimte aan 5000 bezoekers en staat gepland voor opening in 2019.

Whitworth Art Gallery.
Foto door Joel Goodman, Rex, Hollandse Hoogte

2. Verken het bruisende havengebied

Na jarenlange verwaarlozing is het havengebied Salford Quays nu een culturele hotspot, waar talloze bekende architecten hun stempel op drukten. Zo ontwierp Daniel Libeskind het Imperial War Museum North, een zacht golvend gebouw van beton en staal. In het moderne MediaCityUK vindt je het hoofdkantoor van de BBC, en een ultramodern – en superdeluxe – verblijf heb je in vijfsterrenhotel The Lowry.

3. Duik in de boeken 

Ook de prachtige Manchester Central Library is onlangs compleet gerenoveerd. Met een hi-tech medialounge, interactieve kinderbibliotheek en gezellig café is dit de perfecte plek om uren in de boeken te duiken. Of struin langs de geschiedenis in Chetham’s Library, de oudste openbare bibliotheek van Engeland. Hier werkten grootheden als Friedrich Engels en Karl Marx aan hun meesterwerken. Tijden het middaguur kun je een concert bijwonen van de studenten van de prestigieuze Chetham’s School of Music, dat ook in het gebouw is gehuisvest.

De Central Library werd onlangs volledig gerenoveerd.
Foto door Corbis, Hollandse Hoogte

4. Ontdek het hippe Northern Quarter

Het Northern Quarter is de perfecte wijk voor een middagje shoppen. Vul je platencollectie aan bij Piccadilly Records in Oldham Street of zoek een origineel cadeau in het Crafts en Design Centre, gehuisvest in een oud marktgebouw. Voor de liefhebber is er het gothic warenhuis Afflecks. Stop voor een koffie bij Ziferblat, waar je niet per consumptie betaalt, maar 6 pence per minuut. Bij het huiselijke SoupKitchen kun je genieten van een maaltijd en daarna lekker bandjes gaan kijken in de kelder. 

Afflecks. 
Foto door Adam Simmons, Flickr

5. Overnacht in een van de nieuwe boetiekhotels

Steeds meer hippe hotels vestigen zich in de historische panden van de stad. Zo opent eind dit jaar het King Street Townhouse haar deuren in een bankgebouw uit 1872. Het dak van het hotel krijgt een infinitypool met spectaculair uitzicht over de stad. Ook het onlangs geopende Hotel Gotham bevindt zich in een oud bankgebouw. Voetbalfans slapen natuurlijk in Hotel Football, vlak naast het beroemde Old Trafford voetbalstadion.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Moderne juweeltjes: 10 musea met een spectaculaire architectuur
Reizen
Ontdek Hongkong als een Nat Geo Explorer
Malta
Malta in beweging: Hoe verleden en toekomst samengaan
Engeland
5x Rondom Londen
Engeland
Engeland: in de voetsporen van butlers en jonkvrouwen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.