De iconische rode telefooncel in Londen krijgt een groen jasje

Britse creativiteit combineert cultuur en innovatie in de groene ‘Solarbox’.

Door Christian de Bruijn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET
Foto door AFP

De rode telefooncel is karakteristiek voor het Londense straatbeeld. In het digitale tijdperk waarin we leven heeft deze Engelse trots zijn charme dan ook niet verloren. Zijn functie helaas wel. En dáár is nu wat op bedacht. De rode cabines waar je oorspronkelijk voor een paar penny een telefoontje kon plegen, worden nu in een groen jasje gestoken en voorzien van oplaadpunten voor je mobiele telefoon, tablet of laptop.

Telefooncel als toilet

Het idee om de rode telefooncellen in de Britse hoofdstad een make-over te geven komt van twee afgestudeerden van de London School of Economics. ‘Mensen gebruiken die cabines nu als toilet wanneer ze te veel gedronken hebben. We willen aantonen dat openbare ruimte op een positieve manier kan worden gebruikt, en dat Londen probeert om groener te worden,’ aldus medebedenker Harold Carston.

Zonnepanelen op het dak

Dat groene zit hem bewust niet alleen in de kleur. Het dak van de Solarbox – de naam van deze innovatieve cabine – bestaat uit zonnepanelen die zorgen voor de stroomtoevoer. ‘De energie wordt opgeslagen in een batterij. Je kunt je telefoon dus ook ’s nachts opladen,’ zeggen de makers. Van binnen is de Solarbox voorzien van vier stopcontacten, waar mensen hun mobiele apparatuur gratis op kunnen laden.

Onlangs is de eerste Solarbox is in gebruik genomen bij Tottenham Court Road, een van ’s Londens drukste straten. Komend voorjaar komen hier nog vijf exemplaren bij. De kans dat je er een tegenkomt bij je volgende trip naar Londen is dus groot. De felgroene kleur is misschien even wennen, maar je krijgt er wel een volle telefoon voor terug.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Engeland
Londen viert 40 jaar punk
Engeland
Europa’s eerste tequila-hotel opent in Engeland
Engeland
Londen opent knuffelcafé
Engeland
Kamperen in een kerk
Engeland
Britten eren Shakespeare van de tuinen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.