Dag 1

Ochtend: Middeleeuwse kasseienstad
Dat de Estse hoofdstad Tallinn tot de Hanzesteden behoort, wordt in een oogopslag duidelijk als je door het middeleeuwse centrum loopt. Laat de 21ste eeuw achter je en wandel het oude stadsdeel Vanalinn binnen, langs de bloemverkopers bij de met twee torens getooide Viru-poort. Bijna het gehele stratenplan van Vanalinn bestaat uit kasseien. De straten Uus, die pal naast de 15de-eeuwse stadsmuur ligt, en Vene zijn hier de mooiste voorbeelden van. Op Raekoja Plats staat het best bewaarde Gotische stadhuis van Europa (uit 1404) met z'n kenmerkende hoge torenspits die op een minaret lijkt. Aan hetzelfde plein ligt de Raeapteek, Europa's oudste nog werkende apotheek – stammend uit 1422.

Raekoja Plats is bovendien het uitgaanscentrum van de stad. In de meeste historische gebouwen aan het plein zijn cafés en restaurants gevestigd. In de ochtendzon is het genieten van een kop koffie op de terrassen van Reval Café of Caffè Rossini. Na de koffie is het de moeite waard een wandeling te maken rondom de oude stad. De stadsmuur is nog bijna geheel intact: van de ooit 46 torens staan er vandaag de dag nog 26 overeind. Ter hoogte van Suur-Kloostri kun je zo'n toren binnengaan, maar wees gewaarschuwd: de trappenhuizen zijn donker, smal en steil. Een vroege lunch nuttigen in middeleeuwse sferen kan bij het piepkleine en pikdonkere III Draakon, gevestigd in het stadhuis, waar je uit een een stenen kom elandsoep mag slurpen en een pul donker Ests bier met een worstenbroodje geserveerd krijgt.

Middag: Estse kunstschatten bekijken
Net buiten het centrum ligt het zeventig hectare grote Kadriorg Park dat Russische tsaren in de 18de eeuw lieten aanleggen. In de lente staat het park vol met bloemen. Wandel via de brede promenade naar het Kadriorgpaleis van Tsaar Peter de Grote. In het paleis is de buitenlandse collectie van het het Estse Kunstmuseum KUMU te bezichtigen. Verderop in het park vind je het andere gebouw van het KUMU met de moderne Estse kunstcollectie. Ook geheel gewijd aan kunst is de 13de-eeuwse Sint-Nicolaaskerk, gelegen in de oude stad. Binnen de kerkmuren is Tallinns befaamdste kunstwerk te bezichtigen: de Dodendans, een schilderij van kunstenaar Bernt Notke. Ook ligt er in de zilverkamer zilverwaar dat toebehoorde aan de gildes uit Tallinn.

Avond: Dineren in noordelijke sferen
Tallinn ligt maar zestig kilometer verwijderd van de Finse hoofdstad Helsinki. Dagelijks varen veerdiensten af en aan in de haven in de wijk Sadama. Scandinavië is hier dichtbij en dat is te zien op de menukaarten. In de Baltische stad waar Russische en Baltische eethuizen domineerden, is een Scandinavische wind gaan waaien. Zie alleen al het meubilair bij Sfaar: Deens design en Fins servies. Of restaurant Neh, met een volledig Scandinavisch georiënteerde menukaart met daarop gerookte paling en haring. Moon, gelegen aan de Baltische zee, oogt Scandinavisch, maar de kaart heeft een Baltisch tintje en de prijzen zijn scherp.

This is an image
Corbis, HH

Dag 2

Ochtend: Boven op de berg
Beklim 's ochtends Toompea (de Domberg) in het hoger gelegen gedeelte van Vanallin. Hierop staan twee kerken. De Domkerk voor de Esten en de opvallende Alexander Nevski-kathedraal die veel Esten juist een doorn in het oog is. In deze Russisch-orthodoxe kerk komt de Russische minderheid 's ochtends naar het gebed. Vanaf het Kohtuotsa vaateplatform is er een spectaculair uitzicht over de oude stad en de veerhaven, en met een beetje geluk zit er een straatmuzikant Estse volksliederen te spelen. Zingen is de grootste hobby van de Esten – geen Est die niet in een koor heeft gezeten.

Op de heuvel is ook het knalroze Estse parlement gevestigd: het Toompeakasteel. Vlak daarnaast liggen de Taani Kuninga Aed-tuinen waar Tallinns verliefde stelletjes graag tegen de reling hangen. Na het kerkbezoek is een bezoek aan de Balti Jaama Turg-markt in de omgeving van het Centraal Station aan te bevelen. Vanuit het Estse verlaten platteland – het land kent amper anderhalf miljoen inwoners, waarvan het gros in Tallinn woont – komen veelal Russische mannen en vrouwen hun waren verkopen. Koop een zak versgeplukte cranberry's voor een gezond tussendoortje. In de maanden dat de paddestoelen groeien is het aanbod op deze markt oneindig.

Middag: Terug naar de 21ste eeuw
Tallinn is wereldwijd bekend vanwege de de middeleeuwse sferen die je er nog aantreft, maar achter het station is sinds kort Telliskivi Creative City gevestigd. 'Just follow the hipsters' antwoordt een Est op de vraag waar het te vinden is. De creatieve 'stad' ligt tegen de mooie buurten Kalamaja en Pelgulinn aan, die worden gekenmerkt door de typische Estse houten huizen. Verspreid over tien grote pakhuizen op een voormalig industrieterrein zitten tientallen creatieve winkels en bedrijven bijeen. Homeart verkoopt Scandinavisch georiënteerd interieurdesign. Bij Les Petites vind je alles van Estse designers en handwerkers, variërend van kleding en sieraden tot sokken en sportgympen. MIMESIS Looduskosmeetika is gespecialiseerd in milieuvriendelijke Estse schoonheidsproducten. Voor de koffiedrinkers zitten er koffiebarretjes verspreid over het terrein.

Avond: Het nachtleven verkennen
In de avonduren verandert Telliskivi Creative City van een bedrijvige plek waar gewerkt wordt in het beste wat Tallinn op uitgaansgebied te bieden heeft. In het theater van Foody Allen staan toneelstukken, films en muziekoptreden geprogrammeerd. Terwijl je kijkt, eet je er streetfood. Dé ontmoetingsplek in Telliskivi is F-Hoone. Het gestripte pakhuis is van 's ochtends vroeg tot laat in de avond geopend en alle tafels en de lange bar zijn bezet met jonge, creatieve inwoners van Tallinn. In de kleine Pudel Bar hebben ze, naast lokaal Ests bier, een verzameling bieren van over de hele wereld – van Nederlands tot Japans – op tap en op fles.

Tallinn is berucht vanwege het nachtleven. Al in de tijd dat Estland nog bij het Russische rijk hoorde, kwamen de Russen hier graag voor hun plezier. Voor wie echt wil doorgaan tot in de late uurtjes heeft Tallinn tientallen nachtclubs en bars verspreid langs de kasseienstraten in het oude centrum. Begin bij bierbar Hell Hunt en ga door tot de volgende dag in Club Studio of het jazzy Clazz.