Zo maak je je dagelijkse routine groener

Maak gebruik van al dat thuisblijven door je gezin te betrekken bij het verduurzamen van je levensstijl.

Door Avery Elizabeth Hurt
Gepubliceerd 7 aug. 2020 12:10 CEST
Ga waterverspilling tegen door je dieet meer op plantaardige ingrediënten te baseren.

Ga waterverspilling tegen door je dieet meer op plantaardige ingrediënten te baseren.

Foto door nd3000 / Getty Images

Aan de coronavirus-pandemie kleeft misschien toch nog een klein voordeeltje – een groen voordeel. Toen mensen eerder dit jaar bijna overal ter wereld in lockdown gingen, bleven vliegtuigen aan de grond, stopten forensen met het op en neer rijden naar hun werk en daalde de dagelijkse CO2-uitstoot met zeventien procent ten opzichte van het gemiddelde van vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek dat is verschenen in het vakblad Nature Climate Change. Het was de grootste daling van de CO2-uitstoot die ooit is gemeten.

Maar we zullen niet eeuwig thuis blijven zitten (hoewel het soms wel zo aanvoelt). Nu mensen weer naar het werk en naar school beginnen te gaan, zouden deze milieuvoordelen snel weer kunnen verdampen. Of misschien toch niet. “We kunnen niet gewoon de economie stilzetten om de uitstoot te verlagen; dat is geen goede oplossing,” zegt Elizabeth Thomas, klimaatwetenschapper en professor aan de University at Buffalo. “Maar we kunnen wél iets opsteken van deze thuisblijf-ervaringen.”

Hieronder zetten we enkele tips op een rijtje waarmee je het thuisblijven kunt gebruiken om jouw gezin om te toveren in kampioenen van een duurzaam huishouden.

Verstandig opladen. Nu de kinderen meer thuiszitten, zal het stroomverbruik van allerlei apparaten flink stijgen, en dat betekent dat er vaker moet worden opgeladen. “Zo’n 23 procent van de elektriciteit die tegenwoordig in Amerikaanse huishoudens wordt verbruikt, gaat op aan apparaten in stand-by, die volledig zijn opgeladen maar via de oplader nog met het stroomnet zijn verbonden,” zegt Lauren Urbanek, expert in energiebeleid van de Natural Resources Defense Council. In plaats van je apparaten ’s nachts op te laden – wat betekent dat ze met het stopcontact verbonden blijven nadat ze allang zijn opgeladen – kun je ze overdag opladen, wat niet zo lang hoeft te duren. Laat je kinderen een tabel of grafiekje maken waarin ze kunnen aangeven hoe lang elk apparaat opgeladen moet worden en hoe lang je het daarna kunt gebruiken. Als het weer tijd is om iets op te laden, kunnen ze een timer of wekker zetten en de lader uit het stopcontact halen zodra het apparaat is opgeladen.

Nachtvreters. Apparaten die op stand-by staan maar waarvan de stekker nog wel in het stopcontact zit, blijven stroom gebruiken. Nachtelijke energievreters als magnetrons en dvd-spelers tonen hun stroomverbruik doorgaans met een rood of groen lampje of een klokje. En vergeet ook heimelijke stroomverbruikers als blenders, koffiezetapparaten, tv’s en computerschermen niet. Daag je kinderen uit om deze stiekeme slurpers op het spoor te komen – en ze van het stroomnet te halen. Wil je niet steeds allerlei stekkers uit het stopcontact trekken? Gebruik dan stekkerdozen, waarmee je veel apparaten in één keer van het net kunt halen, en geef je kinderen de taak om te onthouden dat ze uitgeschakeld moeten worden.

Verbruik minder. Volgens de Amerikaanse EIA (Energy Information Administration) verbruikt het gemiddelde Amerikaanse huishouden ruim 10.000 kilowattuur aan energie per jaar, wat gelijkstaat aan het verstoken van ruim drieduizend kilo steenkool. Die hoeveelheid is waarschijnlijk gestegen toen gezinnen door de pandemie gedwongen thuis moesten blijven. Dus denk eens na over een wekelijkse ‘Zet-alles-uitdag’ om op energieverslindende schermtijd te besparen. Je kunt dan gaan lezen in plaats van tv-kijken, videospelletjes inruilen voor bordspellen en familieverhalen vertellen in plaats van te chatten met vriendjes. ’s Avonds kun je van de helderder hemel (minder luchtvervuiling!) profiteren door tijdens een wandeling naar de sterren te kijken.

Temperatuurbewust. Gebruik de extra tijd in huis om je kinderen te leren hoe ze verstandig met de thermostaat kunnen omgaan. “De grootste energieverbruikers in ons huis zijn vaak de verwarmings- en airconditioningssystemen,” zegt Urbanek. Volgens Thomas levert het omlaag draaien van de thermostaat (in de winter) of de airconditioning (in de zomer) met slechts een halve graad Celsius een besparing van vijf procent in het stroomverbruik van deze systemen op. Om je kinderen in de juiste sfeer te brengen, kun je het spelletje ‘Hoe laag kun je gaan?’ spelen: zet de thermostaat een halve graad per dag lager en vraag de volgende dag wie hem nóg een tandje lager wil zetten. Zelfs als ze maar één of anderhalve graad ‘scoren’, zul je de planeet een grote dienst hebben bewezen.

Douchemuziek. Misschien heb je de kinderen inmiddels geleerd om besmetting met het coronavirus tegen te gaan door hun handen net zo lang te wassen als de tijd die het kost om ‘Happy Birthday’ te zingen. Om minder water te verbruiken zou je die muzikale benadering ook bij het douchen kunnen toepassen. Laat je kinderen ieder een playlist van tussen de vijf en zeven minuten samenstellen. Een gemiddelde douche kost acht minuten en zelfs als je de normale douchetijd met één minuut verkort, bespaar je een kleine twintig liter water – bijna net zoveel als er bij een cyclus van de vaatwasser wordt verbruikt. Als het laatste nummer begint, weten de kinderen dat het tijd wordt om zich af te spoelen.

Groener menu. Kook je vaker thuis? Dat is niet alleen gezonder, maar ook een goede gelegenheid om waterverspilling tegen te gaan door te proberen over te stappen op een dieet dat meer op plantaardige producten is gebaseerd. Volgens de United States Geological Survey vereist de productie van ruim één ons hamburgervlees zo’n 1700 liter water (om de gewassen te besproeien waarmee de runderen worden gevoerd), terwijl voor de productie van een vegetarische hamburger (een quarter-pounder) ruim 200 liter water nodig is. Om meer groenten in het dieet van jouw gezin te verwerken, kun je met de kinderen naar een boerenmarkt of groenteboer gaan. Laat ze ieder een kleur uitkiezen en dan proberen om zo veel mogelijk groenten van die kleur te vinden. (Druivenijsjes tellen niet mee!) Iedereen die een nieuw menu bedenkt dat op groenten is gebaseerd, mag een dagje bij de afwas overslaan.

Beter online-winkelen. Je hebt de laatste tijd waarschijnlijk meer online besteld. Om overbodig verpakkingsafval tegen te gaan kun je eerst meerdere producten in je winkelwagentje opsparen voordat je de bestelling plaatst, waarbij je er vaak voor kunt kiezen om ze in één pakket te laten bezorgen. Zo voorkom je dat alles in afzonderlijke doosjes wordt verpakt.

Wijzer met afval. Geef ieder gezinslid gedurende één week een eigen vuilnisemmer en laat ze dan opschrijven wat ze allemaal weggooien. (Geen voedselresten: die kun je composteren in plaats van weggooien. Leest hier hoe dat moet.) Bekijk aan het einde van de week wat de kids hebben opgeschreven. Wegwerpbestek en plastic sauszakjes bij de bezorgmaaltijd? Vraag het restaurant de volgende keer om die weg te laten. Papieren servetjes? Vraag je kinderen om ieder een stoftype uit te zoeken en maak er dan vierkante servetten van, die je kunt wassen en hergebruiken.

Wat weet jij allemaal over dieren en de natuur? Kijk voor deze weetjes voor kinderen en meer op natgeojunior.nl

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Family
Zo maak je thuis foto's als een Nat Geo-fotograaf
Family
Lichtelijk overspannen? Geef je kids het heft in handen.
Family
Gaat het wel goed met de kinderen? Zo kun je hun mentale gezondheid checken.
Family
Hoe tuinieren je kinderen levensvaardigheden bij kan brengen
Family
Natuurwetenschappelijke trucs om de kids thuis te leren koken

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.