Dit zijn de 7 mooiste fietsroutes van Zwitserland

Het geluid van koeienbellen dat echoot door het dal. Weidse meren met azuurblauw water dat uitnodigt tot een frisse duik. Fietsen door Zwitserland is een feestje. Wij selecteerden de mooiste fietsroute uit iedere regio.

Door Redactie
Bernina Express Trail.
Bernina Express Trail.
Foto door Markus Greber

1. Lakes Route – Bern – racefiets

LENGTE 104 km
HOOGTEMETERS 2600 m dalen
NIVEAU ***

Grazende koeien in de wei, lichtblauwe meren en woeste bergtoppen: de regio Bern ziet eruit zoals op de ansichtkaarten. Verken de regio, bezoek adembenemende plaatsen en geniet van het authentieke Zwitserland. De Lakes Route bevat pittige klimmen, smalle straatjes, prachtige uitzichten over het Thunermeer en zelfs een boottochtje. Je mag trots zijn op jezelf als je deze van je bucketlist weet te schrappen.

De Lakes Route door de regio Bern.
Foto door Interlaken Tourismus

2. Fribourg – Schwarzsee – Fribourg – mountainbike

LENGTE 36 km
HOOGTEMETERS 950 m stijgen, 450 m dalen
NIVEAU **

Landelijke tafereeltjes, kaasboerderijen, schitterende meren en een heuse bikegolfbaan: fietsen door de Fribourgregio is even schilderachtig als veelzijdig. Vanuit het middeleeuwse stadje Fribourg klim je naar Bourguillon. Vergeet geen stop te maken op de brug Gottéron, want je hebt er prachtig uitzicht op Fribourg. Vervolgens verlaat je de stad en fiets je door een vredig landschap vol koeien en boerderijen naar de Schwarzsee.

Op de route van Fribourg naar Schwarzee.
Foto door Zwitserland Toerisme

3. Zwischbergen – Wallis – racefiets

LENGTE 14,8 km
HOOGTEMETERS 1048 m stijgen, 258 m dalen
NIVEAU ***

De aardpiramides van Euseigne, de grootste dam van Europa en voetafdrukken van dino’s: zowel de routes als de uitzichten in Wallis zijn bucketlistwaardig. Op de Zwischbergenroute, door een gigantische open, ongerepte vallei van zestien kilometer lang, waan je je bijna alleen op de wereld. Je rijdt vlak langs de Italiaanse grens, maar blijft op Zwitsers grondgebied. Een verborgen vallei die absoluut de moeite waard is!

De Zwischbergenroute.
Foto door Breithorn Brig, Simplon Tourismus

4. Bernina Express – St. Moritz – mountainbike

LENGTE 40,8 km
HOOGTEMETERS 765 m stijgen, 1270 m dalen
NIVEAU **

Over hoogtemeters niets te klagen in de region St. Moritz: zodra je je kuiten begint te voelen, word je getrakteerd op adembenemende uitzichten over het hooggebergte. Deze rit begint vlak bij Pontresina en via een bospad trek je over de Berninapas. Steeds opnieuw opent zich een betoverend uitzicht op de gletsjers. Tip: maak op de top een omweg naar het hooggelegen plateau en bewonder de Palügletsjer. Een droomroute!

Bernina Express Trail.
Foto door Markus Greber

5. Gottardo Bike: Airolo-Olivone – Tocino – mountainbike

LENGTE 39 km, waarvan 20 km onverhard, inclusief 11 km singletrail
HOOGTEMETERS 1600 m stijgen, 1800 m dalen
NIVEAU ***

Ook al klinken namen zoals Centovalli en Bidogno in Tocino meer Italiaans dan Zwitsers, je ziet er toch echt de schatten van Zwitserland. Geniet van weidse uitzichten over de lago’s en trotseer de monte’s: stiekem kent deze onbekende regio een van de meest scenische passen in de Alpen. Veel oude landweggetjes, door dichte dennen- en open lariksbossen, en over weelderige groene vlakten.

Gottardo Bike Leventina.
Foto door Leventina Turismo

6. Ostschweizer Wein-Route – Oost-Zwitserland – toerfietsen

LENGTE deel 1: 52 km (4 km singletrail) deel 2: 38 km (10 km singletrail)
HOOGTEMETERS deel 1: 460 m stijgen, 420 m dalen, deel 2: 420 m stijgen, 180 m dalen
NIVEAU **

Oost-Zwitserland staat bol van de geschiedenis. Mammoetvondsten, middeleeuwse steden en kastelen met ophaalbrug – vanaf de fiets kun je heerlijk fantaseren over het leven van vroeger. Maak kennis met het Zwitsers platteland tijdens de Ostschweizer Wein-Route. Bewonder de kolossale Rheinfall, de schilderachtige huisjes in de wijnregio, de betoverende Husemersee en geniet van de serene rust bij voormalig klooster Kartuizers Ittingen. Genoeg te zien!

 

Rit door de wijnvelden.
Foto door Ivo Scholz

7. Lungererseerundfahrt – Luzern - toerfietsen

LENGTE 9 km
HOOGTEMETERS 180m stijgen, 180m dalen
NIVEAU *

Smaragdgroene meren, middeleeuwse kastelen en hier en daar een voorbij springend hert: in de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer lijkt het alsof je in een sprookje bent beland. Deze korte route rondom de Lungerersee is absoluut de moeite waard: je rijdt langs betoverende bloemen, spot dieren in het wild en bewondert het smaragdgroene bergmeer, dat tot wel 23 graden Celsius warm kan worden. Vergeet je zwemkleding niet!

Uitzicht tijdens de Lungererseerundfahrt.
Foto door Zwitserland Toerisme

Zelf op de fiets door Zwitserland? Download gratis de unieke bikeguide of lees alles over een zomer in de ongerepte Zwitserse natuur.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fietsen
Off the beaten track Zwitserland: zelfs voor Zwitsers
Fietsen
Fietstochten door Zwitserland gecombineerd met boot en trein
Fietsen
Hotspots in Zwitserland: van het beste bikehotel tot de mooiste treinrit
Fietsen
Fietsevents in Zwitserland: 13 niet te missen rondes en wielerklassiekers
Fietsen
Bikeguide voor Zwitserland: insider tips voor elke regio

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.