Vader op reis met vier kinderen

Als zijn vrouw niet mee kan, gaat papa Tim lekker alleen met zijn vier kinderen op reis. Vijf en een halve week eilandhoppen in de Filipijnen, hoe beviel dat?

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door Tim van der Vliet

De vrouw van Tim kon geen vrij nemen van werk, maar de kinderen wilden heel graag die leuke vakantie in de Filipijnen van vier jaar geleden nog eens overdoen. ‘Dan gaan we toch met z’n vijven,’ zei Tim. Vijf en een halve week reisde hij de Filipijnse eilanden af met twee dochters van 13 en 15 en twee zonen van 4 en 17. 

Wat was het leukste deel van de reis?

Dat was zonder twijfel het duiken. Ik heb al vaker gedoken, maar ben nog nooit zo dicht bij haaien gekomen. De kinderen waren net zo enthousiast en helemaal niet bang, dat maakte me onwijs trots. Op Malapascua hebben de meisjes en mijn zoon een duikdiploma gehaald. Ze kunnen nu als ze achttien zijn allemaal duikinstructeur worden, de hele wereld rondreizen en zo geld verdienen. Dat is toch een van de belangrijkste taken van een ouder: keuzes creëren.

Is de band onderling beter geworden door het reizen samen?

Jazeker, je leert je kinderen op reis op een andere manier kennen. Ik heb ze vooral veel meer leren vertrouwen. De drie oudsten hadden onderling wel eens een ruzietje, maar ook zo kom je dichter bij elkaar. Ik miste weleens een volwassene om mee te praten, maar de jongste van vier is een ontzettende charmeur en zorgde dat ik overal nieuwe vrienden maakte.

Wat is het moeilijkste aan alleen reizen met je kinderen?

Ik vind het moeilijk alleen verantwoordelijk te zijn, dat los ik op door mijn kinderen om om advies te vragen. Ik ben geen ‘ik-weet-alles-vader’, maar eerder een ‘ik-weet-niets-vader’. Zo waren we eens op een boot voor een nachtduik, maar ik twijfelde of ik de kleinste op de boot achter kon later bij de bemanning. De kinderen vonden dat flauw en toen ik het Liam zelf vroeg wilde hij ook liefst met zijn nieuwe vriend Archie (een bemanningslid) spelen. Toen ben ik toch het water in gesprongen, wat een prachtige duik opleverde en zoon die achteraf trots vertelde dat hij ook met zijn zwembandjes in het water was geweest.

Ben je eerder een vader of een vriend voor je kinderen?

Ik ben vriendelijk maar geen vriend. Ik ben open en vraag om hun mening. Maar mijn kinderen hebben geen vader nodig die hun vriend wil zijn, bovendien is dat me allemaal veel te popi.

Wie besluit uiteindelijk wat jullie gaan doen?

Dat doen we samen, maar ik heb natuurlijk een veto. Als iets te duur is of ik er geen goed gevoel bij heb gaat het niet door. Daarbij zijn er taakjes ontstaan voor kinderen gebaseerd op wat zij leuk vinden. Mijn dochter van vijftien is bijvoorbeeld heel goed in het vinden van leuke huisjes, dus dat laat ik graag aan haar over. Zo hoop ik ze te stimuleren dingen die zij leuk vinden en waar ze goed in zijn verder te ontwikkelen.

Hoe veranderde de relatie tussen jullie als je vrouw er niet bij was?

Ik nam de rol van vader en moeder op me. Normaal neem ik meer risico’s, maar nu mijn vrouw niet aan mijn zijde stond moest ik ook de verantwoordelijke ouder zijn. Ik zorgde ervoor dat we muggenspul en zonnebrand bij ons hadden, dat doet mijn vrouw normaal. Ook communiceerden we heel open, soms zelfs met bekvechten hier en daar. Mijn vrouw is Japans en meer ingetogen, dus misschien hadden we ons meer ingehouden als zij erbij was.

Wat waren de momenten waarop je je vrouw het meeste miste?

Ik miste mijn maatje om mee te praten als de kinderen lagen te slapen. Of als het allemaal chaotisch werd en ik even de weg kwijt was, dan is zij vaak degene die orde in de zaak schept. Maar ik miste haar vooral toen we een upgrade kregen waardoor ik alleen in een master bedroom met een gigantisch bed kwam te liggen, dat begrijp je wel.

Was je na vijf weken blij om weer thuis te zijn?

Jazeker, ik was opgelucht dat alles goed was gegaan en blij om te beseffen dat Amsterdam een heerlijke plek is om weer thuis te komen. De goede koffie, het gevarieerde eten en een schoon huis heb ik enorm gemist. Ik eet voorlopig geen rijst meer!

Bestel Tim’s boek ‘Papa, je snapt er ook helemaal niets van hè!’ via zijn website

Lees ook: ‘Op wereldreis met een peuter en een kleuter’. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Dit is waarom je verliefd wordt op Philadelphia
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Stap op Europa’s leukste treinreizen voor het gezin

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.