1. Helsinki

De Finse hoofdstad is relatief klein, maar heeft een grote reputatie. In 2012 werd Helsinki uitgeroepen tot World Design Capital – niet verrassend voor een stad met een jaarlijkse Design Week en een museum volledig gericht op design. Speciale Design Tours leiden bezoekers langs de belangrijkste plekken in de stad, want design is niet alleen praktisch in Finland; het is een manier van leven. Het hart van deze Finse lifestyle is het Helsinki Design District, waar winkels, galeries, musea en restaurants allemaal de focus leggen op ontwerp en esthetiek.

Design in Helsinki
Design in Helsinki.
Maarten Schets

2. IJzige ervaringen

Voor de ultieme arctische ervaring is het mogelijk een nacht in het Lumi Linna Sneeuwhotel in Kemi te verblijven. Het hotel is volledig gebouwd uit sneeuw en gasten slapen in knusse slaapzakken bij temperaturen van onder het vriespunt. Als dit iets te extreem klinkt, is de Arctic Ice Bar in Helsinki misschien een goed alternatief. De volledige bar, inclusief tafels en stoelen, is uit ijs gehouwen en de temperatuur is -5 graden. De bontcape en het complementaire opwarmdrankje die bij binnenkomst worden uitgedeeld, komen dus goed van pas.

3. Lapland

Rovaniemi wordt ‘de poort naar Lapland’ genoemd. Gelegen op de poolcirkel, is dit magische dorp bovendien de officiële woonplaats van de Kerstman. Net buiten de stad ligt het Santapark, waar de Kerstman en zijn helpers te bezoeken zijn. Behalve de Kerstman, is Lapland het huis van de Sami. Een uitzeenzetting van de Sami-cultuur is te vinden in het kleine dorpje Inari, met het Siida-museum en de 'wilderniskerk', een ontmoetingsplaats voor rendierherders sinds de zeventiende eeuw. Het nabijgelegen Lemmonjoki is het grootste nationale park in Finland en een prachtige locatie voor wandeltochten. Lees meer over Fins Lapland in het reisverhaal van Paul Römer.

Laarzen gemaakt van rendiervacht in Lapland
Laarzen gemaakt van rendiervacht in Lapland.
Menno Boermans

4. Åland-eilanden

De Åland-eilanden zijn geopolitiek gezien een vreemde eend in de bijt. Hoewel de eilandengroep behoort tot Finland, spreken de inwoners Zweeds, en heeft de regio een eigen parlement, vlag, postzegels en zelfs een eigen domeinnaam voor websites. Gelegen in de mond van de Baltische Golf, is het de zonnigste plek in Noord-Europa. De witte zandstranden en mooie fietsroutes trekken dan ook veel vakantiegangers in de zomer. Toch zijn er veel rustige dorpjes en afgelegen stranden waar het toerisme nog weinig is doorgedrongen.

Tip: In het Sjöfartsmuseum in Mariehamn wordt de maritieme geschiedenis van Åland op indrukwekkende wijze tentoongesteld.

5. Sauna

In een land dat meer sauna's kent dan auto's is het vrijwel onmogelijk om een bezoekje aan de zweetkamer te laten liggen. Het uitzweten van stress en zorgen is immers een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur. Veel hotels en vakantiehuisjes hebben een eigen sauna, maar ga voor een extra magische ervaring naar de publieke sauna in het knusse dorpje Kotiharjun of de Jätkänämppä rooksauna net buiten Kuopio.