Een groep grienden keert om en kijkt naar fotograaf Greg Lecoeur terwijl hij duikt in de Middellandse Zee Ik had het grote geluk ze te vinden zegt Lecoeur

26 februari 2016

Een botergeel zeepaard op pad, een krab in een nest met eieren en een grote haai die een hap uit een schildpad neemt, zijn maar enkele van de onderwaterbeelden die gevangen zijn door de winnaars van de wedstrijd ‘Onderwaterfotograaf van 2016’.

Dit jaar dongen er 3500 inzendingen van 500 fotografen uit 54 verschillende landen mee naar de prijzen.

UPY London, de gastheer van de wedstrijd, gaf de hoogste prijs aan de Italiaan Davide Lopresti voor “Goud”, zijn inzending met het zeepaard. “Ik heb altijd al een hechte band gehad met de zee.”, zegt Lopresti, die na een carrière als scheepsontwerper sinds twee jaar als fulltime fotograaf werkt.

Zijn winnende foto maakte hij in de Sistiana baai in de golf van Triëst, waar de zeepaardpopulatie sinds kort weer opleeft na jaren van achteruitgang. “Onze winnaars tonen ons scènes en onderwerpen die de meest toeschouwers nog nooit in hun leven hebben gezien.”, zegt het hoofd van de jury Alex Mustard, een marinebioloog en professioneel onderwaterfotograaf.

“Het leven in onze oceanen is fantastisch.”, zegt Dan Bolt, die de krabfoto heeft genomen die in deze galerij prominent aanwezig is. “Denk je nou eens in hoe wonderbaarlijk het kan worden als we het koesteren, verzorgen en voeden.”