Een kijkje bij een uitgebreide besnijdenisceremonie

De besnijdenis van jongetjes gaat in Oezbekistan gepaard met een feest.

Door Shaena Montanari
foto's van John Stanmeyer
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET
01_Stanmeyer_circumcision
De 5-jarige Beknur Bakhtiarov krijgt geld cadeau na zijn besnijdenis in zijn ouderlijk huis in Xiva in Oezbekistan.
Foto door John Stanmeyer, National Geographic

John Stanmeyer was eigenlijk niet van plan om de ceremoniële besnijdenis van een jongen in Oezbekistan bij te wonen. Maar toen hij werd uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze doorgaans besloten ceremonie, nam hij zijn camera mee.

Stanmeyer was vorige winter in Oezbekistan om foto’s te maken bij het laatste hoofdstuk van de ‘Out of Eden’-wandeling van Paul Salopek, een lange voettocht in het spoor van de migratiestroom van de eerste mensen. Hij was in een moskee in Xiva in Oezbekistan toen daar families aankwamen om de ceremoniële besnijdenis van de jonge jongens te vieren.

“We vroegen een familie ‘Kunnen we de viering voor uw kind bijwonen?’, en toen zeiden zij, ‘Ja natuurlijk, kom maar mee!’ Het afsnijden van de voorhuid van een jongen leek voor hen totaal niet iets te zijn om je voor te schamen. Dat gezin wilde een in hun ogen zeer feestelijke gelegenheid met ons delen.”

In veel moslimgemeenschappen in Oezbekistan wordt de besnijdenis, ook wel khatna-kilish of sunnat-toi, gevierd als een gebeurtenis die bijna even belangrijk is als trouwen. Jongetjes, meestal drie, vijf of zeven jaar oud, krijgen mooie kleren aan die zijn gemaakt door de vrouwen in hun familie. De jongen die Stanmeyer volgde was vijf. Hij had een staf bij zich en droeg een kroon met veren op zijn hoofd.

De feitelijke besnijdenis wordt vaak thuis in bed uitgevoerd door een plaatselijke medicijnman. Na de ingreep krijgt het jongetje naar verluidt geschenken van familieleden. Vroeger waren dat vaak geschenken die hun overgang naar volwassenheid markeerden, zoals hun eigen paard. De geschenken zijn tegenwoordig bescheidener: een mengeling van snoep en geld, gevolgd door een feest waarbij wordt gegeten en gedanst.

Volgens Stanmeyer kon hij de serie foto’s maken dankzij zijn bereidheid om zijn plannen om te gooien, en zijn vertrouwen op wat geluk waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. “Je probeert altijd je uiterste best te doen om met iets moois op de proppen te komen, en dan hoop je dat je moeite wordt beloond.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Een inkijkje in de vrolijke chaos van de grootse Indiase picknicks
Fotografie
Een kijkje in de drijvende huizen van staatloze Vietnamezen
Geschiedenis en Cultuur
In Centraal-Azië leven Koreaanse immigranten tussen twee werelden
Fotografie
Naargeestige foto’s uit de gevangenis van Guantanamo Bay
Fotografie
Leven in piepkleine, futuristische capsules

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.