Ieder jaar op 28 december barst er een enorm voedselgevecht los in het Spaanse stadje Ibi  bloem eieren en rotjes vliegen door de lucht

Ieder jaar op 28 december barst er een enorm voedselgevecht los in het Spaanse stadje Ibi - bloem, eieren en rotjes vliegen door de lucht.

Het festival staat bekend als Els Enfarinats en is een 200 jaar oude traditie om het Bijbelse verhaal van koning Herod en het bloedbad van de onschuldigen te herdenken. Els Enfarinats vertaalt zich als 'de gebloemden' in het Valenciaans - en met goede reden.

Fotograaf Antonio Gibotta reisde naar Spanje om dit unieke festival vast te leggen, tijdens zijn zoektocht naar obscure vieringen wereldwijd. Ruim dertig locals en toeristen waren gekleed in militaire uitrusting en speelden zo een staatsgreep na.

Dit nepgevecht bestaat uit twee kampen, legt Gibotta uit. Enerzijds de Els Enfarinats die belachelijke nieuwe wetten vastleggen en afdwingen, anderzijds een soort politie 'La Oposicio' die de orde willen bewaken.

De Els Enfarinats innen zelfs boetes van degenen die de nieuwe 'wetten' breken. Het geld wordt gedoneerd aan een goed doel als het evenement is afgelopen.

De deelnemers (alleen maar mannen) zijn urenlang bezig om de uitgedachte scènes door de hele stad te spelen. Uiteindelijk komen alle scènes samen voor een enorm gevecht, waarbij ze elkaar 'aanvallen' met bloem, eieren en rotjes. Aan het einde van de dag, wanneer het 'gevecht' over is, begint de schoonmaak van de stad.

Waarschuwing! Vuurwerk is gevaarlijk, de deelnemers van dit evenement hebben duidelijke instructies gegeven, zodat een veilige omgeving gecreëerd wordt. Speel zelf nooit met vuurwerk.