Iedere fotograaf heeft een favoriete lens die nooit in zijn/haar cameratas zal ontbreken. Of het nu gaat om natuur-, sport-, portret- of welke andere vorm van fotografie dan ook: de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de lens zijn onlosmakelijk verbonden met het uiteindelijke resultaat.
In het veld zijn de omstandigheden nog weleens verre van ideaal. Professionals moeten er daarom op kunnen vertrouwen dat hun lens nauwkeurig scherpstelt, bestand is tegen vocht en stof en snel zijn werk doet. Dat maakt het verschil tussen een iconische foto en een foto die meteen vergeten mag worden. Professionele fotografen kiezen daarom bijna automatisch voor de Canon-lenzen uit de L-serie vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid.
Degenen die weten hoe lenzen gemaakt worden, begrijpen wel waarom. Hypermoderne robots, technici die op gehoor weten of de lens in orde is, antistatische schoenen: bij de Canon-lensfabriek in Utsunomiya draait alles om innovatie en precisie. De lenzen uit de L-serie van Canon staan wereldwijd bekend om hun hoge kwaliteit en haarscherpe resultaten. Als je lenzen van deze kwaliteit wilt maken, komt het allemaal aan op ongekend vakmanschap, oog voor detail – en een paar minder voor de hand liggende aspecten waaronder handmatig testen en kalibreren van elke 16-35 mm lens uit de L-serie, en dus niet alleen de proefmodellen, zodat ze stuk voor stuk aan de hoge kwaliteitsvereisten van deze hoogwaardige serie voldoen.
Hier vertellen toonaangevende fotografen hoe ze het vakmanschap achter de lens gebruiken om hun verhaal te vertellen.
Alessandra Meniconzi – Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Neem nu deze indrukwekkende foto van een Mongoolse adelaarsjager, gemaakt door documentairefotograaf en Canon Ambassador Alessandra Meniconzi. Alessandra wilde deze jagers al 18 jaar lang fotograferen. Eind jaren 90 had ze voor het eerst de Kazachen ontmoet en sindsdien was ze in de ban geraakt van hun jachttechnieken. In oktober 2017 reisde ze naar het Mongoolse Altaj-gebergte om eindelijk haar droom achterna te jagen.
"De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM geeft gezichten op een prachtige manier weer. Dankzij het diafragma van f/2.8 levert deze lens daarnaast fraaie scherptediepte op. "De lens is verder licht van gewicht en discreet. Deze lens is echt gemaakt om kleine details vast te leggen. Je maakt er echt haarscherpe foto's mee! En een ander groot voordeel: je kunt dicht bij je onderwerp komen."
David Noton – Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM
Een andere fotograaf en tevens Canon Ambassador die het maximale uit zijn Canon-lenzen haalt, is David Noton. Hij schoot dit plaatje van Durdle Door in de Engelse streek Dorset, met op de achtergrond de heldere kern van de Melkweg."Bij nachtfotografie waarbij je de maximale hoeveelheid licht van de sterren probeert te vangen bij een belichtingstijd van minder dan 20 seconden, zijn kwaliteitslenzen onontbeerlijk. En hoe groter de beeldhoek en lichtsterker de lens is, des te beter” vertelt David.
“Ik had eerder al eens de EF 16-35mm f/2.8L III USM-lens aan de tand gevoeld en was zeer onder de indruk van de kwaliteit die de lens heeft van hoek tot hoek bij een diafragma van f/2.8, zelfs bij een brandpuntsafstand van 16 mm. Deze L-serie lens zit inmiddels standaard in mijn cameratas. In gedachten zag ik een compositie voor me waarbij de Melkweg op een fraaie manier samenviel met het strand en Durdle Door. Ik had de lens, met een bereik van 16-35 mm, met de kleinste brandpuntsafstand en het grootste diafragma ingesteld. Vervolgens zocht ik de juiste compositie uit, stelde het beeld scherp op de lichtjes in de verte, controleerde ik met Live View de precisie en schakelde daarna over op de handmatige modus om de scherpstelling vast te zetten. Ik stelde alles juist in, controleerde de horizon, paste nog wat kleinigheden van de compositie aan en wachtte toen totdat het perfecte moment zich aandiende."
Guia Besana – Canon EF 40mm f/2.8 STM
Canon Ambassador Guia Besana heeft deze foto op 15 februari 2018 gemaakt tijdens een reis naar het dorpje Longyearbyen op het Noorse Spitsbergen. "Na een wandeling van vijf uur liep ik naar de auto. Toen ik me omdraaide, stond ik opeens oog in oog met een rendier," vertelt Guia. "Ik stond daar, in dat niemandsland, omgeven door prachtig licht. De Canon EF 40mm f/2.8 STM-lens is ideaal voor dit soort shots, is licht van gewicht, flexibel en stil. Alles gaat er zo gemakkelijk mee dat je je camera nooit meer in je rugtas hoeft te stoppen en dus ook nooit meer nét te laat bent voor dat ene, unieke moment. Ook bij weinig licht laat deze lens je nooit in de steek."
Canon Ambassador Christian Ziegler maakte tijdens een wandeltocht door het regenwoud in het hart van Panama deze schitterende foto toen een aantal witschouderkapucijnaapjes (Cebus capucinus) uit het niets opdoken. "Achteraan zag ik een moeder en haar jonkies. Ik had maar een paar seconden de tijd om ze vast te leggen," legt Christian uit. "Mijn keuze viel op de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, omdat het zo’n lichte en krachtige lens is. Als ik natuurfoto's ga maken, reis ik meestal te voet. Met de hitte en klamheid in het oerwoud wil je niet te veel zware apparatuur met je meezeulen."
Audun Rikardsen – Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
De Noorse fotograaf en Canon Ambassador Audun Rikardsen zegt dat hij dankzij de lenzen uit de L-serie de natuur in volle glorie heeft kunnen vastleggen, precies op het moment dat er honderden bultrugwalvissen naar Tromsø in Noord-Noorwegen zwommen om zich tegoed te doen aan de haring die hier overwintert," vertelt Audun.
"Ze duiken tijdens de poolnacht op. De zon komt dan niet boven de horizon uit, waardoor je als fotograaf met lastige licht- en weersomstandigheden moet werken. De Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM is mijn favoriete lens om de walvissen in deze periode te fotograferen. Het is een robuuste lens met een groot diafragma en een accurate scherpstelling bij weinig licht. Deze lens presteert altijd, ook onder de lastigste omstandigheden!"