Vintage foto’s tonen wereldwijde liefde voor voetbal

In deze tijdloze foto’s uit onze archieven zie je mensen van over de hele wereld genieten van de alom beminde sport.

Door Lauren O'Brien
foto's van David Alan Harvey, National Geographic Creative
Gepubliceerd 15 jun. 2018 14:50 CEST
Tijdens een potje voetbal op een schoolplein in Tokio probeert de keeper met een sprong en ...
Tijdens een potje voetbal op een schoolplein in Tokio probeert de keeper met een sprong en gestrekte armen te voorkomen dat de bal een betonnen muurtje raakt.
Foto door David Alan Harvey, National Geographic Creative

Voetbalvelden zijn er in alle soorten en maten – van geïmproviseerde veldjes in steegjes, op stranden en zelfs op cruiseschepen tot geurig groene velden en peperdure stadions. Waar je ook bent, het spel blijft hetzelfde: zoek een bal (of iets wat rolt), formeer twee teams, probeer de bal door een goal te schoppen – en juich.

Voetbal is de populairste sport van de planeet, een spel dat beginnende spelers, bekende profs en uitzinnige fans verenigt. Hoewel supporters hun eigen clubteams het hele jaar door volgen, komt de wereld één keer in de vier jaar gedurende een maand bijeen om deze aanbeden sport met een internationaal toernooi van landenteams te vieren.

Het door de FIFA georganiseerde Wereldkampioenschap werd voor het eerst in 1930 in Uruguay gehouden, met dertien teams die om de begeerde Wereldbeker streden. Het huidige WK is veel groter dan die oorspronkelijke competitie: 32 naties strijden nu om de eer om zich het beste voetballand ter wereld te mogen noemen. Ondanks de politieke onrust in de wereld blijft het WK een evenement dat door miljarden mensen wordt gevolgd. In 2014 keken zelfs meer dan drie miljard mensen naar het toernooi, wat duidelijk maakt dat voetbal volkssport nummer één is.

Afgezien van zijn sportieve uitstraling reikt de invloed van het voetbal tot ver buiten de velden. Voetbal wordt gebruikt als instrument voor economische ontwikkeling, het bevorderen van de gelijkheid tussen man en vrouw, en het verbeteren van de volksgezondheid, waarbij het plezier in het voetballen wordt ingezet als katalysator van sociale verandering en gemeenschapszin.

Om het WK te vieren zijn wij in de fotoarchieven van National Geographic gedoken en selecteerden we tijdloze foto’s van mensen die overal ter wereld genieten van de prachtige sport.

Journaliste Lauren O'Brien schrijft voor het online nieuwsplatform van National Geographic over ontwikkelingen op het gebied van cultuur en ontdekkingen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Een kijkje in de drijvende huizen van staatloze Vietnamezen
Fotografie
10 onvergetelijke foto’s uit ons '2020 in beeld' magazine
Fotografie
Ontroering, triomf, verwondering: De 5 mooiste foto’s van het decennium
Fotografie
Verbluffende luchtopname wint National Geographic-fotoprijs van 2018
Fotografie
Liefde in 7 portretten

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.