Dit zijn de favoriete foto’s van meer dan 100 miljoen @natgeo-volgers

Het internationale Instagram-account @natgeo heeft de afgelopen jaren bijna 20.000 foto’s gepost. Dit zijn de verhalen die iedereen ter wereld aanspraken.

Door Sydney Combs
Gepubliceerd 22 feb. 2019 14:32 CET
Terwijl een bliksemlicht de avondhemel boven Wood River, Nebraska, doorsnijdt, zijn ruim vierhonderdduizend Canadese kraanvogels neergestreken ...
Terwijl een bliksemlicht de avondhemel boven Wood River, Nebraska, doorsnijdt, zijn ruim vierhonderdduizend Canadese kraanvogels neergestreken in ondiepe delen van de rivier de Platte, die wordt gevoed door een ondergronds waterreservoir. De grote, trompetterende vogels met hun rode kuif komen hier broeden.
Foto door Randy Olson @randyolson, Nat Geo Image Collection

Wist je dat National Geographic ook een Instagram-account heeft? Volg @natgeonl

Op het Instagram-account @natgeo worden geen filters toegepast en komen alleen authentieke foto’s aan bod. De 135 fotografen die eraan bijdragen, hebben hier bijna 20.000 foto’s gedeeld, en elke post is een verbluffend en intiem moment uit hun reizen. Alle foto’s op deze pagina kregen meer dan 750.000 likes plus commentaren, wat een beeld geeft van het soort foto’s en verhalen dat de rest van de wereld heeft aangesproken. Dit zijn de verhalen die ons verbinden – van monsterstormen tot merkwaardige dieren.

Sinds het eerste nummer van het tijdschrift National Geographic ruim 130 jaar geleden verscheen, heeft het vertellen van verhalen grote veranderingen doorgemaakt. Aanvankelijk duurde het erg lang voordat een foto de lange weg van het fototoestel naar het tijdschrift had afgelegd en kregen fotografen zelden feedback van lezers. Maar in het tijdperk van Instagram kunnen fotografen hun werk direct met de lezers delen en is de feedback onmiddellijk en soms vol emotie.

In de afgelopen vier jaar ontvingen de foto’s op de account meer dan vier miljard likes en twintig miljoen commentaren. Posts als Vincent Musi’s foto’s van sporen in het zand van honden en mensen kregen bijna één miljoen likes en ruim drieduizend commentaren vol persoonlijke verhalen. “Ik ben dol op het contact dat je met het publiek kunt leggen. Dat maakt het zo bijzonder. Het voelt alsof je deelneemt aan een gesprek, in plaats van dat jij de enige bent die aan het woord is,” zegt Musi.

De band tussen mens en dier

Echte connecties tussen mens en natuur

We zijn net zo afhankelijk van dieren – van lama’s en honden tot panda’s – als zij dat van ons zijn. We delen deze planeet en haar natuurlijke hulpbronnen. Soms sterven soorten uit als gevolg van onze hebzucht en onverschilligheid, maar er zijn altijd weer mensen die opstaan om degenen te beschermen die niet voor zichzelf kunnen spreken.

Nieuwsgierige dieren

Mensen zijn niet de enigen met een onderzoekende geest

Mensen zijn merkwaardige wezens, vooral National Geographic-fotografen. Geen wonder dat dieren op afgelegen plekken in de wereld hun dagelijkse activiteiten onderbreken om onze fotografen en hun camera’s nader te onderzoeken. Het lijkt bijna alsof deze dieren – van anemoonvisjes tot ijsberen – ons gedag komen zeggen.

De blik omhoog

Momenten waarop hemel en aarde samenvallen

De hemel heeft ons altijd gefascineerd en ontroerd. De Melkweg, zonsverduisteringen en dubbele regenbogen herinneren ons aan krachten die veel groter zijn dan wijzelf.

Kwetsbare mens

Het risico achter elke ontdekking

Opmerkelijke prestaties en ontdekkingen gaan vaak gepaard met risico’s. Door deze uitdagingen te aanvaarden en aan te gaan zijn we sterker dan wijzelf, maar ze maken ons ook nederig omdat ze ons eraan herinneren hoe klein en toch dapper mensen kunnen zijn.

Op zeeniveau

Een onbekende wereld onder water

Ruim zeventig procent van de aarde is bedekt met water, en de mens heeft nog maar een fractie van de wereldzeeën onderzocht. Met behulp van waterdichte camera’s hebben National Geographic-fotografen geprobeerd onze wereld te laten versmelten met dat mysterieuze universum onder water.

De menselijke ervaring

Uitdagingen en vreugden van het volle leven

Sommige verhaallijnen van de mens zijn universeel: de kostbaarheid van nieuw leven; de moeilijke reis naar herstel; en de schokken van een verliefd hart. Foto’s van individuen op hun weg door het leven overstijgen culturele verschillen en laten zien dat we deze wereld samen trotseren.

Fotografenwerk

Op reis door de wereld voor het maken van foto’s

National Geographic-fotografen gaan op zoek naar toproofdieren, beklimmen rotswanden en doorstaan meedogenloze poolnachten om de perfecte foto te maken. Soms krijgen volgers een inkijkje in hun fascinerende avonturen en in het werk dat ze doen: het zoeken naar de verhalen die de wereld ons heeft te vertellen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com. De bijschriften in dit artikel zijn geredigeerd ten behoeve van beknoptheid en begrijpelijkheid.

Volg ook @natgeonl op Instagram.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
10 onvergetelijke foto’s uit ons '2020 in beeld' magazine
Fotografie
Foto van COVID-19 slachtoffer leidt tot fascinatie - en ontkenning
Fotografie
Hoe fotografeer je een land tijdens een lockdown?
Fotografie
Achter deze geprezen foto schuilt een verhaal van leven of dood
Fotografie
Hoe fotografen een wereld vastleggen waarin infectieziekten op de loer liggen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.