Bekijk de veelzijdigheid van steden in één foto

Een sluitertijd van acht seconden opent een verrassend venster op de wereld.

Door Daniel Stone
foto's van Nicolas Ruel
Gepubliceerd 3 apr. 2019 10:07 CEST
Dit verhaal verschijnt in de april 2019 editie van National Geographic Magazine.

Kun je een plek vanuit meerdere gezichtspunten tegelijk bekijken? Jazeker – met een beetje hulp.

Fotograaf Nicolas Ruel gebruikt meestal een sluitertijd van acht seconden. Waarom exact acht? ‘Acht is het getal van oneindigheid,’ zegt hij. Hij hoopt dat het kijken naar zijn double-takefoto’s van stadslandschappen een eindeloos gevoel van verwondering oproept.

Hij begint met een stedelijke locatie met veel mensen, energie en beweging. Treinstations doen het goed, maar ook kerken, bibliotheken en stadions – plekken waar veel mensen samenkomen. Hij zet zijn statief neer en maakt een foto met een sluitertijd van vier seconden in één richting. Dan, met de sluiter nog altijd geopend, zwaait hij zijn camera rond voor een tweede opname van vier seconden, met een ander perspectief – zo ontstaat uiteindelijk één documentair beeld van acht seconden.

Bij een lange belichtingstijd ontstaat bewegingsonscherpte. Bij dubbele belichting lopen gewoonlijk twee beelden door elkaar heen. Maar het gebruik van beide technieken vanuit hetzelfde standpunt resulteert in een gevoel van diepte en laat de kijker vanuit een bepaald standpunt rondkijken. Plekken met mensen trekken Ruel het meest: van het ene op het andere moment zijn ze radicaal anders. Zo komen Times Square (New York) of Oxford Circus (Londen) tot leven zoals nooit tevoren.

Ruel zoekt naar nieuwe plekken om te fotograferen in een stedelijke omgeving, hoe levendiger hoe beter. De serie die begon met acht steden bevat er nu 68, het doel is honderd. Maar hij laat de mogelijkheid open dat de serie, net als de beelden zelf, ‘oneindig’ wordt. 

Lees verder

In beeld: Payday in de jungle

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Foto’s laten ongelijkheid zien in steden vanuit de lucht
Reizen
Te voet door Tokio
Fotografie
18x Surreële stadsfoto's die suggereren dat de stad van de toekomst er is
Fotografie
De surrealistische kunst van ‘onnatuurlijke belichting’
Fotografie
Fotograaf klimt voor zijn leven uit diepste grot op aarde

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.