Soms doen onze fotografen meer dan het maken van foto’s – en helpen ook mensen. Toen Lynsey Addario in Afghanistan een reportage maakte over moedersterfte in Afghanistan, kwam ze op een landweg deze twee vrouwen tegen. Ze fotografeerde de vrouwen tegen de achtergrond van een ongenaakbaar landschap en vroeg zich af waarom ze alleen waren. Het bleek dat een van de vrouwen aan het bevallen was.

“We boden aan om haar naar het ziekenhuis te brengen, maar ze zeiden dat ze daarvoor toestemming van de echtgenoot nodig hadden,” vertelde Addario aan mijn collega David Beard. Addario en haar gids wisten de echtgenoot te vinden, kregen toestemming van hem, gingen terug en brachten de vrouw naar het ziekenhuis, waar ze beviel van haar baby.

Het was een gelukkig voorval tijdens een grimmige reportage. “Zoveel vrouwen overlijden in Afghanistan omdat ze geen toegang tot medische zorg hebben,” zegt Addario.

De foto uit 2015 werd verkozen tot een van de beste van het afgelopen decennium. Hoewel journalisten tijdens hun opleiding wordt voorgehouden dat ze zich niet moeten laten meeslepen door hun onderwerp, vinden sommige toch manieren om te helpen. In zijn Photo Ark heeft Joel Sartore tot nu toe meer dan 9800 diersoorten vastgelegd die kwetsbaar zijn voor uitsterving. Daarmee kweekt hij ook bewustzijn voor het grootschalige uitsterven van diersoorten op aarde. De documentairemakers Beverly en Dereck Joubert hebben niet alleen grote katachtigen in Afrika gefilmd, maar zijn ook een initiatief begonnen om natuurgebieden op te kopen en hebben sommige Masai-stammen ervan weten te overtuigen om niet langer op grote katten te jagen.

Een goede daad leverde de Australische fotograaf Matthew Abbott een uitgelezen kans op. Zoals hij ons eerder deze maand vertelde, was hij in zijn geboorteland bezig met het weghalen van afvalemmers bij huizen die door een bosbrand werden bedreigd, toen hij zag hoe een doodsbange kangoeroe springend door het vuur een uitweg zocht.

Dankzij zijn goede daad bevond hij zich op de juiste plek en op het juiste moment om deze bekroonde foto te maken.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com