Achter deze geprezen foto schuilt een verhaal van leven of dood

Journalisten krijgen tijdens hun opleiding te horen dat ze zich niet mogen laten meeslepen door een verhaal, maar sommige reporters vinden toch manieren om te helpen.

Wednesday, February 5, 2020,
Door Whitney Johnson
Provincie Badachsjan, Afghanistan – De hoge sterfte onder moeders in talloze landen van de wereld en ...
Provincie Badachsjan, Afghanistan – De hoge sterfte onder moeders in talloze landen van de wereld en het zware leven van vrouwen in Afghanistan behoren tot de onderwerpen die de in Londen wonende fotografe Lynsey Addario aan het hart gaan. En in het drama waarvan ze in december 2010 op een landweg in Afghanistan getuige was, vielen beide onderwerpen samen. Verrast door de aanblik van twee vrouwen zonder begeleiding van een man, een ongebruikelijke situatie op het platteland van Afghanistan, ontdekten Addario en de arts die haar vergezelde dat een van de vrouwen aan het bevallen was. Haar echtgenoot was zijn vorige vrouw bij de geboorte van haar kind kwijtgeraakt. Zijn auto had pech gekregen en hij probeerde een andere auto te vinden. Addario en haar metgezel brachten het gezin naar het ziekenhuis. Het voorval, dat wordt beschreven in een Time-selectie van Addario’s foto’s, liep goed af. Met de hulp van vroedvrouwen bracht de 18-jarige moeder een meisje ter wereld.
Foto van Lynsey Addario

Soms doen onze fotografen meer dan het maken van foto’s – en helpen ook mensen. Toen Lynsey Addario in Afghanistan een reportage maakte over moedersterfte in Afghanistan, kwam ze op een landweg deze twee vrouwen tegen. Ze fotografeerde de vrouwen tegen de achtergrond van een ongenaakbaar landschap en vroeg zich af waarom ze alleen waren. Het bleek dat een van de vrouwen aan het bevallen was.

“We boden aan om haar naar het ziekenhuis te brengen, maar ze zeiden dat ze daarvoor toestemming van de echtgenoot nodig hadden,” vertelde Addario aan mijn collega David Beard. Addario en haar gids wisten de echtgenoot te vinden, kregen toestemming van hem, gingen terug en brachten de vrouw naar het ziekenhuis, waar ze beviel van haar baby.

Het was een gelukkig voorval tijdens een grimmige reportage. “Zoveel vrouwen overlijden in Afghanistan omdat ze geen toegang tot medische zorg hebben,” zegt Addario.

De foto uit 2015 werd verkozen tot een van de beste van het afgelopen decennium. Hoewel journalisten tijdens hun opleiding wordt voorgehouden dat ze zich niet moeten laten meeslepen door hun onderwerp, vinden sommige toch manieren om te helpen. In zijn Photo Ark heeft Joel Sartore tot nu toe meer dan 9800 diersoorten vastgelegd die kwetsbaar zijn voor uitsterving. Daarmee kweekt hij ook bewustzijn voor het grootschalige uitsterven van diersoorten op aarde. De documentairemakers Beverly en Dereck Joubert hebben niet alleen grote katachtigen in Afrika gefilmd, maar zijn ook een initiatief begonnen om natuurgebieden op te kopen en hebben sommige Masai-stammen ervan weten te overtuigen om niet langer op grote katten te jagen.

Een goede daad leverde de Australische fotograaf Matthew Abbott een uitgelezen kans op. Zoals hij ons eerder deze maand vertelde, was hij in zijn geboorteland bezig met het weghalen van afvalemmers bij huizen die door een bosbrand werden bedreigd, toen hij zag hoe een doodsbange kangoeroe springend door het vuur een uitweg zocht.

Dankzij zijn goede daad bevond hij zich op de juiste plek en op het juiste moment om deze bekroonde foto te maken.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

kijk verder

35 Foto's

Bekijk de beste reisfoto’s van 2019

Verken de wereld in deze 35 adembenemende foto’s en reis met ons mee tijdens Travel Month.
15 Foto's

Bekijk de beste wildlife foto’s van 2019

Een zeldzaam expressieve foto van een vos die een marmot aanvalt, heeft de Chinese fotograaf Yongqing Bao de titel ‘Wildlife Photographer of the Year’ opgeleverd. Ook Nederlandse fotograaf Jasper Doest viel in de prijzen.

Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019

Exploderende sterren, een gigantisch zwart gat en talloze planeten zijn te zien op onze selectie van de prachtigste kosmische plaatjes van dit jaar.
Lees meer