Nat Geo foto’s: verdriet en verontwaardiging in Minneapolis

De dood van de zwarte arrestant George Floyd heeft in de hele VS tot protesten geleid. De woede wordt mede gevoed door een lang sluimerende verdeeldheid in zijn geboortestad.

Door Nina Strochlic
foto's van David Guttenfelder
Gepubliceerd 3 jun. 2020 17:30 CEST
Op vrijdag 29 mei verzamelden demonstranten zich voor een politiebureau in Minneapolis om gerechtigheid te eisen ...

Op vrijdag 29 mei verzamelden demonstranten zich voor een politiebureau in Minneapolis om gerechtigheid te eisen voor George Floyd, een Afrikaans-Amerikaanse man die overleed nadat een politieagent tijdens de arrestatie minutenlang met zijn knie op Floyds nek had gedrukt.

Foto door David Guttenfelder, National Geographic

Terwijl vorige donderdag in Minneapolis auto’s omver werden gegooid, de politie rubberkogels afvuurde en een politiebureau in brand werd gestoken, luisterde fotograaf David Guttenfelder naar de kreten van de demonstranten: “We’re hurting, we’re hurting.” 

Woorden die dwars door de chaos heen leken te snijden.

Het protest in de stad was al sinds dinsdagavond gaande, een dag nadat een Afrikaans-Amerikaanse man met de naam George Floyd overleed nadat een agent van de politie van Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op de nek van het slachtoffer had gedrukt. Demonstranten uit verschillende groepen – blank en zwart, rijk en arm, jong en oud – kwamen bijeen voor het politiebureau van de vier agenten die Floyd hadden gearresteerd; de vier zijn inmiddels ontslagen wegens hun aandeel in de dood van Floyd. Sommige demonstranten waren vreedzaam, andere niet. Ze waren boos, verdrietig en vooral diep geschokt.

Rond de plek waar George Floyd overleed, is de straat beschilderd met krijt en zijn geïmproviseerde herdenkingsplekken ingericht, waar de mensen volgens Guttenfelder somber en vreedzaam stilstaan bij Floyds dood.

Foto door David Guttenfelder

Achter de bloemen en kaarsjes die als teken van rouw om de dood van Floyd door inwoners van Minnesota zijn achtergelaten, is een muurschildering van de overleden arrestant te zien.

Foto door David Guttenfelder

Familie en vrienden van George Floyd rouwen op de plek waar de 46-jarige vader tijdens zijn arrestatie werd gedood.

Foto door David Guttenfelder, National Geographic

“Je ziet hier niet één type demonstrant, één houding – het is de rouw die je ziet,” zegt Guttenfelder. “Rouw om een man, maar ook om een pijn die al een leven lang duurt.”

Gedurende het hele weekend bleven demonstranten massaal de straat opgaan, van Grand Rapids in Michigan tot Oakland in Californië, om te protesteren tegen wijdverbreid racisme en politiegeweld. De woede in de straten van Minneapolis wordt volgens Guttenfelder ook gevoed door de diepe verdeeldheid in de stad. “Dit is zeker niet het eerste – en zeer gelijksoortige – geval van politiegeweld tegen gekleurde mensen,” zegt hij. Maar de protesten hebben nu een ongekende omvang bereikt. De gouverneur van de staat Minnesota heeft de hulp van de National Guard ingeroepen, hoewel hij niet inging op het aanbod van het Amerikaanse leger om militaire politie te sturen.

Datelle Straub houdt zijn schooldiploma omhoog terwijl politieagenten de demonstranten naderen. Hij en zijn vrienden Avery Lewis en Titan Harness-Reed behoren tot de eindexamenklas van 2020 van de Patrick Henry High School.

Foto door David Guttenfelder

Sedrina Baker uit St. Paul laat zich fotograferen op de plek waar George Floyd vorige week werd gedood. “We voeren een strijd die we niet eenvoudig kunnen winnen,” zegt zij. “Maar het feit dat ik de afgelopen dagen een bijdrage heb geleverd en gedemonstreerd, geeft me het gevoel dat ik deel uitmaak van een verandering die zeker zal komen.”

Foto door David Guttenfelder

Fotograaf Guttenfelder was bezig met het vastleggen van de gevolgen van de COVID-19-pandemie in het Amerikaanse Midwesten voor National Geographic toen de protesten in zijn woonplaats Minneapolis uitbraken.Vorige week donderdag reed hij naar huis en had hij naast zijn N95-masker tegen het coronavirus ook een gasmasker bij de hand. Nadat hij twintig jaar lang overal ter wereld als fotograaf in conflictgebieden heeft gewerkt, legt Guttenfelder nu de demonstraties vast, die zich steeds dichterbij zijn huis afspelen.

Op vrijdag werd Derek Chauvin, de politieagent uit Minneapolis die zijn knie op de nek van Floyd gedrukt hield, gearresteerd en aangeklaagd wegens moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad, waarvoor hij een celstraf van maximaal twintig jaar kan krijgen. 

Demonstranten staan op het politiebureau van het Third Precinct van Minneapolis nadat het gebouw tijdens demonstraties op donderdag in brand was gestoken. Vier agenten van dit bureau zijn in verband met de dood van Floyd ontslagen.

Foto door David Guttenfelder

Op donderdagavond staken demonstranten het politiebureau van het Third Precinct van Minneapolis, auto’s op straat en naburige gebouwen in brand. De politie zette rubberkogels en traangas tegen de demonstranten in.

Foto door David Guttenfelder

Op donderdagavond staken demonstranten het politiebureau van het Third Precinct van Minneapolis, auto’s op straat en naburige gebouwen in brand. De politie zette rubberkogels en traangas tegen de demonstranten in.

Foto door David Guttenfelder

Tijdens de protesten van afgelopen vrijdag drijft een politieagent in Minneapolis demonstranten uiteen nadat er traangas en rubberkogels tegen de menigte zijn ingezet.

Foto door David Guttenfelder

Die dag verzamelden demonstranten zich voor het politiebureau van het Vijfde Precinct van Minneapolis. Wat begon als een vreedzaam protest, veranderde in oproer toen een filiaal van de bank Wells Fargo, een postkantoor en een naburig restaurant in brand werden gestoken. Op de pui van bedrijven en winkels hingen borden waarop de eigenaars de demonstranten vroegen om hun bezit niet in de as te leggen en ze waarschuwden dat er mensen boven de bedrijfspanden woonden. Tot nu toe zijn bij de protesten in de agglomeratie Minneapolis-St. Paul zo’n tweehonderd winkels en bedrijven beschadigd. 

“De protesten hebben zich dag na dag uitgebreid,” zegt Guttenfelder. “Het gedeelte dat er als zwartgeblakerd oorlogsgebied uitziet, is inmiddels een groot deel van de stad geworden.” 

 

Tijdens de protesten van afgelopen vrijdag drijft een politieagent in Minneapolis demonstranten uiteen nadat er traangas en rubberkogels tegen de menigte zijn ingezet.

Foto door David Guttenfelder

Een man draagt een gewonde vriend die tijdens de protesten in Minneapolis is geraakt door rubberkogels van de politie.

Foto door David Guttenfelder

Demonstranten verzamelen zich rond het Vijfde Precinct van Minneapolis, een van de brandpunten van de protesten in de stad.

Foto door David Guttenfelder

Na twintig jaar lang verslag te hebben gedaan van conflicten in het buitenland, moest fotograaf David Guttenfelder toezien hoe zijn woonplaats in chaos verzonk. “Het gedeelte dat er als zwartgeblakerd oorlogsgebied uitziet, is inmiddels een groot deel van de stad geworden,” zegt hij.

Foto door David Guttenfelder

In het weekend liet ook de jaargang scholieren die hun eindexamen hadden gehaald van zich horen. Op zaterdag kwamen Datelle Straub, Avery Lewis en Titan Harness-Reed van de Patrick Henry High School in hun paarse eindexamencapes en -hoeden demonstreren. “Vanwege COVID-19 konden we niet op het podium komen, dus hebben we besloten om in onze gewaden te laten zien dat er ook zeer veelbelovende zwarte leerlingen in onze gemeenschap zijn. En we hebben de straat als ons podium gebruikt en gedemonstreerd,” zegt Straub. Toen de politie dichterbij kwam, hield hij zijn diploma omhoog. Volgens hem richtten de agenten hun geweren op het groepje en dansten er rode vizierstipjes over hun eindexamencapes. “Het is gewoon frustrerend dat ze het niet erg vinden om de toekomst af te schieten.”

Een demonstrant krijgt eerste hulp in een supermarkt nadat hij vlakbij zijn oog is geraakt door een rubberkogel van de politie.

Foto door David Guttenfelder, National Geographic

Op de dichtgetimmerde ramen van een winkel wordt demonstranten gevraagd het bedrijf niet in brand te steken. In een winkelgebied in Minneapolis hebben demonstranten ruiten ingeslagen, winkels geplunderd en bedrijfspanden in brand gestoken.

Foto door David Guttenfelder

Tijdens aanhoudende protesten plunderen demonstranten een supermarkt. Volgens berichten zijn rond tweehonderd bedrijven in Minneapolis en St. Paul tijdens massale demonstraties beschadigd.

Foto door David Guttenfelder

Een demonstrant fietst langs een pand dat tijdens de aanhoudende protesten tegen de dood van de zwarte arrestant George Floyd in brand is gestoken.

Foto door David Guttenfelder

Wat zal er uit deze woede en frustratie voortkomen? In de twee maanden dat hij de uitwerking van de coronavirus-pandemie vastlegde, zag Guttenfelder een T-shirt met daarop de woorden: “Als we geluk hebben, keren we niet terug naar de normaliteit.” Hij hoopt dat de dood van George Floyd tot hetzelfde besef zal leiden.

“Iedereen rouwde op zijn eigen manier toen ze de video hadden gezien,” zegt hij. “En iedereen rouwt om wat er in onze stad gebeurt. Ik denk dat het mensen dichterbij elkaar brengt, maar ik ben er zeker van dat er ook veel mensen zijn die dit zien als uiting van een verdeeldheid die ze al langer voelden.”

David Guttenfelder is een bekroonde fotograaf die zich richt op wereldwijde gebeurtenissen en debatten. Momenteel woont hij in Minneapolis, Minnesota.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 30 mei 2020 in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
'Ik wil deel uitmaken van de verandering': Waarom duizenden mensen in de VS demonstreren voor raciale gerechtigheid
Fotografie
Dit zijn de historische momenten die 2020 hebben gevormd
Geschiedenis en Cultuur
Geschiedenis en symboliek van de geheven vuist
Fotografie
10 onvergetelijke foto’s uit ons '2020 in beeld' magazine
Fotografie
Haaienfotograaf maant na dodelijke aanval tot voorzichtigheid, niet hysterie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.