Onlangs kwam er een triest zomerverhaal naar buiten: de eerste melding ooit van een dodelijke haaienaanval voor de kust van de Amerikaanse staat Maine.

Fotograaf Brian Skerry, die kan bogen op een duikervaring van meer dan 10.000 uur, maakt al jaren opnamen van haaien. Soms werkt hij vanuit een kooi, als de indrukwekkende dieren dichtbij komen. Hij weet dat een succesverhaal op het gebied van dierenbescherming - het herstel van de haaienpopulatie voor de kust Cape Cod en Maine - deels te danken is aan het feit dat het favoriete hapje van de dieren, zeehonden, weer meer beschikbaar is.

Al lang voor de aanval legde Brian de relatie tussen haaien en zeehonden vast. Voor de foto helemaal boven, die hij nam voor de kust van Cape Cod, verstopte Brian een camera in een nepzeehond die hij ontwierp om een foto's te kunnen maken van haaien die loeren op wat zij denken dat een maaltje is. Hieronder is een luchtfoto te zien die hij maakte van grijze zeehonden bij een van de stranden van Cape Cod, met op dezelfde foto, even verderop in het water, een grote witte haai die op jacht is. De autoriteiten vermoeden dat de haai het slachtoffer voor een zeehond aanzag tijdens de recente aanval.

This is an image
-
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection

Door het herstel van de populaties van witte haaien en zeehonden gaat deze verhouding van roofdier en prooi weer gelden op plekken waar beide soorten voorkomen, aldus Greg Skomal, een vooraanstaande deskundige op het gebied van Atlantische witte haaien, tegen National Geographic. Hieronder een opname van een troep grijze zeehonden voor Monomoy Island, bij het op Cape Cod gelegen plaatsje Chatham in de staat Massachusetts.

This is an image
Brian Skerry, Nat Geo Image Collection

Brian houdt zich momenteel bezig met het maken van duiken in opdracht voor de kust van de staten New Hampshire en Maine, en richt zich op kreeften en kleurrijke anemonen. Hij vertelt dat hij zo kort mogelijk aan het wateroppervlak blijft (waar haaien op zeehonden jagen), maar maakt zich toch “grote zorgen.” “Ik vind het een bijzonder onprettig idee dat ik in koud water met beperkt zicht aan het duiken ben, mijn aandacht volledig gericht op mijn zoeker om me op een kreeft te focussen, en dan opkijk en een witte haai in de buurt zie,” vertelde hij ons onlangs.

Het gebeurt maar zelden dat een haai van welke soort dan ook mensen aanvalt, en dat is ook zijn ervaring. “Ik heb in de loop van de jaren vele honderden, misschien wel duizenden duiken naar haaien gemaakt en het is denk ik zo'n drie tot vier keer gebeurd dat ik het gevoel had dat ik het water uit moest omdat het onveilig werd.”

Toch adviseert hij strandgangers om zeer voorzichtig te zijn in water waar witte haaien zijn gespot. Hij raadt het af om daar te gaan zwemmen, surfen of zelfs bodysurfen. Hier zie je Brian (onder) in rustiger omstandigheden, met zijn camera en zijn onderwaterlampen, terwijl hij bezig is om een school Amerikaanse rivierharingen te fotograferen tijdens hun jaarlijkse trek landinwaarts via de Mill Brook in Westbrook in de staat Maine.

This is an image
Steve de Neef

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com