Het einde van het bewogen jaar 2020 – een jaar als geen ander met een dodelijke pandemie, politieke opschudding, rassendiscussies en record bosbranden – is het perfecte moment voor de publicatie van National Geographic’s allereerste Jaar-in-foto’s-nummer ooit.

In plaats van gewoon verslag te doen van de meest opzienbarende gebeurtenissen in het afgelopen jaar, legt het januari-nummer in beeld vast hoe dit jaar ons op de proef stelde, ons aan isolatie onderwierp, ons een stem gaf – en zelfs ook hoop bracht. Onze fotografen vertellen over onze gezamenlijke hunkering naar veiligheid, het belang van het vastleggen van deze tijden van sociale beroering en de onverwachte ontdekkingen die ze deden tijdens thuis-isolatie.

(Fotografie als middel om dit onvergetelijke jaar te doorgronden)

Volgens Whitney Johnson, vicevoorzitter voor beeldmateriaal en meeslepende ervaringen, kon National Geographic dit jaar op een andere manier verhalen vertellen. Waar onze fotoredacteurs normaal gesproken fotografen de wereld rondsturen om verslag te doen van crises en conflicten, vroegen we ze dit jaar om vast te leggen hoe die verhalen binnen hun eigen leefomgeving tot uiting kwamen. Door middel van deze aanpak konden we nog meer fotografen inzetten, ieder met hun eigen unieke perspectief op de wereld om zich heen.

Toegegeven, in een schrijnend jaar als dit was het een uitdaging om sprankjes hoop te vinden. Maar toch tonen veel van de beelden de veerkracht van de menselijke psyche en de kracht van wetenschappelijke ontdekkingen – van de demonstranten die samenkwamen in Washington D.C. en de natie dwongen om iets te doen aan eeuwenoude onrechtvaardigheden tot de vindingrijke wijze waarop families manieren vonden om samen te zijn in tijden van isolatie.

“Deze foto’s geven ons een gezamenlijk gevoel van gemeenschapszin,” zegt Kathy Moran, adjunct-directeur van fotografie. “We zijn geïsoleerd, maar door middel van deze visuele expressie van hoe we dit jaar hebben ervaren, kunnen we die momenten delen. We voelen inderdaad dat isolement en die hoop, en we voelen ons sterker. Dat is de gift van fotografie: het verbindt ons op een hele andere manier.”

Dit zijn 10 van de vele onvergetelijke beelden uit ons Jaar-in-foto’s

Lincoln Memorial Washington DC
Lincoln Memorial, Washington DC
Stephen Wilkes, National Geographic

Precies zevenenvijftig jaar nadat Martin Luther King Jr. zijn “I have a dream”-toespraak hield voor het Lincoln Memorial, brengt een andere mars duizenden mensen ertoe naar Washington D.C. te komen om te protesteren tegen politiegeweld en rassendiscriminatie. Om dit schouwspel vast te leggen, bevestigde Stephen Wilkes zijn fototoestel op een hijskraan en maakte hij gedurende een periode van 16 uur foto’s vanuit één en dezelfde positie. Vervolgens koos hij de beste momenten uit en voegde deze samen tot één foto.

“Dit is hoe Stephen zijn unieke manier van het vastleggen van tijd combineert met een van de meest baanbrekende momenten van deze zomer,” zegt Moran. “Kijk die pracht als je de foto bestudeert. Je krijgt niet alleen dat gevoel van beweging gedurende die dag, maar op al die verschillende beelden zie je de belangrijkste personen, waaronder Eerwaarde Al Sharpton en de kleindochter van Martin Luther King Jr., die cruciaal waren voor het succes van die dag.”

Belgische verpleegsterszoeken steun bij elkaar
Belgische verpleegsters zoeken steun bij elkaar.
Cédric Gerbehaye

In het Belgische Bergen ontsnappen verpleegsters tijdens een pauze even aan de werkelijkheid en zoeken steun bij elkaar. Zoals overal in de wereld werden ook de Belgische ziekenhuizen in eerste instantie overweldigd door de enorme toestroom van patiënten met een dodelijke nieuwe ziekte. Deze verpleegkundigen werden ontheven van hun normale taken en fulltime ingezet in de COVID-19-zorg – versterkingstroepen in een lange strijd. Deze verpleegkundigen waren zo uitgeput dat ze de fotograaf Cédric Gerbehaye nauwelijks opmerkten. Gerbehaye is een fotograaf met jarenlange ervaring, die verslag heeft gedaan van conflicten in Congo en het Midden-Oosten.

“Dit was de eerste keer dat hij voelde dat de angst zo dicht bij huis was,” zegt Johnson. “Ik denk dat dat het zo tastbaar maakte voor deze fotografen. Ze zijn zo gewend om ergens anders heen te gaan om dit soort verhalen te verslaan en de angst te voelen, maar nu was het in hun eigen achtertuin.”

Ondanks alles wat we hebben moeten meemaken zoeken we nog altijd naar manieren om contact met elkaar te hebben
“Ondanks alles wat we hebben moeten meemaken, zoeken we nog altijd naar manieren om contact met elkaar te hebben.”
Al Bello, GETTY IMAGES

Na ruim twee maanden geen ander mens te hebben aangeraakt, vonden Mary Grace Sileo (links), haar dochter Michelle Grant en andere familieleden de oplossing: ze spanden een waslijn in de tuin van Sileo in Wantagh in de staat New York, en hingen er een zeil aan. Zo omhelsden ze elkaar door het plastic heen, ieder aan een kant. “Ondanks alles wat we hebben moeten meemaken, zoeken we nog altijd naar manieren om contact met elkaar te hebben,” aldus Moran.

2020 waseen recordjaar qua bosbranden
2020 was een recordjaar qua bosbranden.
Stuart Palley, National Geographic

Tijdens een recordjaar qua bosbranden streden brandweerlieden in heel Californië tegen enorme vuurzeeën die miljoenen hectaren in vlam zetten en duizenden mensen dwongen om hun huizen te verlaten. Fotograaf Stuart Palley deed voor National Geographic verslag over de bosbranden. Palley is een bevoegd brandweerman gespecialiseerd in bosbranden en heeft meer dan 100 branden in de hele staat Californië in beeld gebracht. En hoewel hij ziet dat de bosbrandseizoenen in de laatste jaren steeds erger worden, geeft Palley aan dat hij nog nooit een brand zoals deze had gezien. “Het is een vuuraanval,” zegt hij.

Arts Gerald Foret zet een beschermend masker
Arts Gerald Foret zet een beschermend masker.
Max Aguillera-Hellweg, National Geographic

Arts Gerald Foret zet een beschermend masker op voordat hij patiënten onderzoekt in het Our Lady of the Angels Hospital in Bogalusa in de Amerikaanse staat Louisiana. Met de pandemie en de voortrazende bosbranden was veiligheid in 2020 een prioriteit voor iedereen, inclusief de fotoredacteurs van Nat Geo. “Dit was een jaar waarin we hypervoorzichtig waren wat betreft de veiligheid van onze fotografen,” zegt Johnson. Waar we normaal gesproken fotografen de hele wereld over sturen, bleven er nu velen dichter bij huis om te laten zien welke impact deze mondiale crisis had op hun eigen gemeenschap.

Fotograaf Davide Bertuccio fotografeerde een van de eerste postlockdownbruiloften van Itali
Fotograaf Davide Bertuccio fotografeerde een van de eerste ‘post-lockdown-bruiloften’ van Italië.
Davide Bertuccio

Toen de lockdown in Italië werd opgeheven, werden ceremonies die eerder waren uitgesteld weer mogelijk. Fotograaf Davide Bertuccio fotografeerde een van de eerste ‘post-lockdown-bruiloften’ van het land en vereeuwigde Marta Colzani en Alessio Cavallaro, inclusief mondkapje, in de San Vito kerk in het drop Barzanò, in de buurt van Milaan. In maart vaardigde het Vaticaan een besluit uit waardoor bisschoppen werden gemachtigd om naar eigen goeddunken religieuze diensten in te plannen.

Winter BreAnne een jongerenactiviste uit Riverside in Californi
Winter BreAnne, een jongerenactiviste uit Riverside in Californië.
Celeste Sloman

In wat achteraf gezien een omstreden jaar van presidentsverkiezingen zou worden, vierde Nat Geo het 100-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten met een stuk over hoe hedendaagse activistes maatschappelijke betrokkenheid bevorderen. Fotografe Celeste Sloman maakte dit portret van Winter BreAnne, een jongerenactiviste uit Riverside in Californië, die een programma heeft ontwikkeld om jongeren te overtuigen dat het belangrijk is om te stemmen.

“Dat is hoe we de mensen kiezen die ons vertegenwoordigen,” zegt BreAnne. “Als we onze mening niet op die manier uiten terwijl we die mogelijkheid wel hebben – en niet iedereen heeft dat recht - dan geven we een groot deel van onze politieke macht op.”

Het was erg makkelijk om fotos te vinden die een gesoleerde wereld in beeld brachten
“Het was erg makkelijk om foto’s te vinden die een geïsoleerde wereld in beeld brachten.”
Muhammad Fadli

“Het was erg makkelijk om foto’s te vinden die een geïsoleerde wereld in beeld brachten,” zegt Johnson over het selectieproces voor het Jaar-in-foto’s-nummer. In 2020 werden door de COVID-19-pandemie hele naties afgesloten en lokale economieën die afhankelijk zijn van toerisme werden volledig geruïneerd. Op deze foto, gemaakt door Muhammad Fadli, is het Indonesische Yogyakarta International Airport te zien; een gloednieuw vliegveld in de provincie Midden-Java waar uiteindelijk 20 miljoen reizigers per jaar zouden moeten aankomen en vertrekken, maar dat hier volledig verlaten is op de dag nadat de regering strikte reisbeperkingen aankondigde.

Een horde gnoes die door het stoffige heuvellandschap stormt
Een horde gnoes die door het stoffige heuvellandschap stormt.
Charlie Hamilton James, National Geographic

“Heel veel van het werk in het afgelopen jaar bestond in zekere zin uit het zoeken naar het positieve effect van COVID-19,” aldus Moran. Toen het Serengeti National Park in Tanzania werd gesloten voor toeristen, ontdekte natuurfotograaf Charlie Hamilton James dat een van de voordelen van de pandemie was dat hij de Serengeti helemaal voor zichzelf had – afgezien van een enkele horde gnoes die door het stoffige heuvellandschap stormt.

Lees ook het januarinummer van National Geographic Magazine voor meer '2020 in beeld'. Nu zonder verzendkosten te bestellen in de Natgeoshop.