Fotografen richten tijdens de pandemie de lens op hun huisdieren

Van papegaaien tot kippen en honden – deze dieren nemen iets van de stress en verveling weg die gepaard gaan met het leven in quarantaine.

Door Carrie Arnold
Gepubliceerd 3 mrt. 2021 12:10 CET
Dionisius Suharmin, Vimaladewi Lukito en hun kinderen Amadeo Irwan (13) en Andrea Irwan (11) delen hun ...

Dionisius Suharmin, Vimaladewi Lukito en hun kinderen Amadeo Irwan (13) en Andrea Irwan (11) delen hun huis in het noorden van de Indonesische hoofdstad Jakarta met zeven katten. Het gezin is bevriend met fotograaf Joshua Irwandi. “De dieren helpen ons om gezond te blijven,” zegt Lukito, hier op een foto die op 7 februari werd gemaakt. “Door voor ze te zorgen en ze liefde te geven kunnen we ons in deze gespannen situatie op een of andere manier wat beter ontspannen.”

Foto door Joshua Irwandi

In 2019 bezochten de National Geographic-fotografen Kendrick Brinson en David Walter Banks voor hun werk veertien landen. Wanneer het getrouwde stel over hun avonturen vertellen, vragen mensen ze altijd: “Maar wie zorgt er dan voor jullie vier honden en katten?” Dan grapten ze dat hun huisdierenoppasser heel veel geld verdiende. 

Maar in 2020 was alles anders. Als gevolg van de coronavirus-pandemie moesten Brinson en Banks het hele jaar in de VS blijven. Meestal kwamen ze niet eens hun wijk in Los Angeles uit. In plaats van lange uren op luchthavens in de rij te staan en te wachten op de perfecte lichtval, zat het echtpaar nu samen met hun honden Tux en Tia en hun katten Rex en Kudzu op de bank.

“Onze huisdieren groeiden uit tot therapeutische dieren. Het waren de enige vrienden die we veilig konden knuffelen in een wereld die door een dodelijke pandemie was getroffen,” zegt Banks.

In het Australische Fairlight geniet Christopher Lennon, een goede vriend van fotografe Michaela Skovranova, eerder deze maand samen met zijn Australische edelpapegaai Solomon (die een paar woorden spreekt) van een kopje thee. Als acupuncturist die tijdens de pandemie kan doorwerken, wist Lennon dit ochtendritueel met Solomon zeer te waarderen: hij noemt het een “kleine oase te midden van de stress van de pandemie.” Edelpapegaaien kunnen meer dan dertig jaar oud worden en staan er bekend om dat ze een sterke band met hun baasje vormen.

Foto door Michaela Skovranova

Toen de wereld vorig jaar maart met de ene na de andere lockdown werd geconfronteerd, was de omslag vooral schrijnend voor National Geographic-fotografen als Banks, die gewend zijn om lange perioden in het buitenland te verblijven.

Veel van deze fotografen richtten hun lens nu op iets dichterbij huis: hun huisdieren.

Uit voorlopige studies is gebleken dat huisdieren tijdens de pandemie vaak emotionele steun bieden en helpen om de lange dagen van isolatie en quarantaine draaglijker te maken, zegt Emily McCobb, dierenarts en assistent-professor aan de Cummings School of Veterinary Medicine van de Tufts University.

Sterker nog, de pandemie heeft een trend versterkt die eerder al door McCobb en andere wetenschappers was opgemerkt: de opkomst van het huisdier als volwaardig lid van het gezin.

Huisdieren onder druk

De meeste huisdieren hebben bijna opgetogen gereageerd op de vrijwel constante aanwezigheid van mensen, want dat betekende meer aandacht – en meer lekkers. En maar weinig videogesprekken zijn compleet zonder een gastoptreden van Fido of Fluffy.

Ook hun baasjes plukken de fysieke en emotionele vruchten van de aanwezigheid van hun huisdieren. Uit onderzoek is gebleken dat huisdieren hun baasjes helpen om actiever te zijn, terwijl mensen met huisdieren ook een lagere bloeddruk en minder last van zorgen hebben.

Maar de plotselinge overgang van lange werk- en schooluren naar een bijna voortdurend samenzijn kan volgens McCobb voor huisdieren en hun baasjes ook een uitdaging zijn.

Als onafhankelijker ingestelde huisdieren zijn het vooral katten die af en toe even op zichzelf willen zijn, zegt zij. En voorlopige studies uit een handvol landen duiden erop dat eerdere gedragsproblemen bij honden, zoals te hard blaffen of zenuwachtigheid, door de pandemie kunnen terugkeren.

“In de afgelopen twintig à dertig jaar is het huisdier een geheel nieuwe rol binnen het gezin gaan innemen,” zegt McCobb. “Het is nog maar sinds kort dat deze pluizige vervangers van kinderen een zó belangrijke positie in de Amerikaanse samenleving spelen.”

In Great Barrington, Massachusetts, zit Elfriede – bijgenaamd Elf – in de nog onvoltooide woonkamer van een historisch pand dat kort vóór het uitbreken van de pandemie door fotograaf John Stanmeyer als opknaphuis werd gekocht. Het feit dat Elf van maart tot mei niet naar buiten kon en daar kon rennen en spelen, heeft een zware wissel getrokken op de Deense dog, die volgens Stanmeyer tekenen van depressie, zoals lusteloosheid, vertoont. Ze “bracht de meeste dagen door op haar favoriete stoel naast het bureau waar ik achter de computer werk,” zegt hij. “Ze week geen moment van mijn zijde.”

Foto door John Stanmeyer

Toen de pandemie uitbrak, “kwam alles in ons leven tot stilstand,” vertelt Stanmeyer, waaronder ook de renovatie van zijn 120 jaar oude huis in Massachusetts. Elfriede – bijgenaamd Frida – was nog maar een puppy. “Met maar vier stoelen, een tafel, een bank en een bed deden we balspelletjes in het vrijwel lege huis met vier slaapkamers, vaak in de onvoltooide eetkamer, waar Elfriede altijd voor het raam zat en naar buiten keek,” vertelt hij.

Foto door John Stanmeyer

In de Indonesische hoofdstad Jakarta moesten Dionisius Suharmin, Vimaladewi Lukito, hun twee kinderen en zeven katten een soortgelijke periode van aanpassing doorlopen. Hoewel de gezinsleden – zowel twee- als viervoeters – door de pandemie en het thuiswerken meer tijd met elkaar doorbrachten, ontsnapte niemand aan aanpassingsproblemen, ook niet de katten KitKat en Tokyo.

“Ze raakten zó gehecht aan ons dat ze angstig werden als we een uitstapje van een paar dagen maakten,” zei Lukito tegen National Geographic-fotograaf Joshua Irwandi, een vriend van het gezin. KitKat werd depressief en verloor aan gewicht, terwijl Tokyo klaaglijk begint te miauwen als hij alleen wordt gelaten, vertelt ze.

Voordelen op lange termijn

Maar zelfs met deze problemen zal de band tussen mensen en huisdieren de uitdagingen van de pandemie kunnen doorstaan.

Volgens McCobb zal de toegenomen flexibiliteit op het gebied van werk- en schooltijden na COVID-19 niet verdwijnen. 

“We houden van onze huisdieren alsof het onze eigen kinderen zijn,” zegt Lukito. “We zijn één grote familie.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Huisdieren helpen ons dan wel de pandemie door, maar voor hen kan het stressvol zijn
Dieren
Ontmoet de mensen die de drie miljoen zwerfhonden van Marokko helpen.
Dieren
We weten nu hoe cyperse katten hun strepen krijgen
Dieren
Sommige honden zijn een genie - net als sommige mensen
Dieren
Wolven die met mensen speelden waarschijnlijk voorouder van moderne hond

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.