Dit is de derde dag die Iman in het ziekenhuis doorbrengt De peuter van twee jaar oud is meestal blij en onstuimig maar nu heeft hij een longontsteking en een borstinfectie

24 februari 2016

Het meeste van wat we hebben gezien van de massale verhuizing van vluchtelingen en migranten in het Midden-Oosten is chaos - massa's mensen die de zee oversteken in te kleine bootjes, vervolgens schreeuwen om de grens over te mogen steken en soms wegrennen voor bewakers die zijn gewapend met geweren en waterkanonnen. Te midden van deze kakofonie richtte fotograaf Magnus Wennman zich op de stille momenten.

De foto's in zijn serie 'Where the Children Sleep' tonen het persoonlijke lijden van de jongste vluchtelingen. Het project won onlangs de derde prijs in de categorie 'People/Stories' van World Press Photo 2016.

Volgens UNICEF leven meer dan 2,4 miljoen Syrische kinderen als vluchtelingen. Dat is iets meer dan de helft van het totale aantal vluchtelingen dat de wijk heeft genomen uit Syrië. Nog veel meer migranten hebben andere landen in het Midden-Oosten verlaten om conflicten, armoede en hongersnood te vermijden.

Veel van de kinderen nemen hun bezittingen mee en leggen lange afstanden af, terwijl anderen zich verhuren om geld voor hun gezinnen te verdienen. Velen zijn ziek en hongerig. Ze zijn hun ouders, hun huis en hun kans op onderwijs kwijtgeraakt. Zoals Wennman ons laat zien missen deze kinderen zelfs een voorrecht dat velen van ons gewoon vinden - een vredige nacht.

Afgelopen najaar erkende Wennman in een interview met CNN dat de politieke aspecten van de vluchtelingencrisis moeilijk te begrijpen kunnen zijn. "Maar”, zei hij, "er is niets moeilijks te begrijpen aan de vraag hoe kinderen een veilige plaats nodig hebben om te slapen.”