Fotografie

Een NatGeo-fotograaf gaat bij het circus

“Op de eerste avond dat ik er was, boden ze me een baan aan. Ze zetten de muziek aan en ik deed mijn eerste optreden.” – Emily Ainsworth, Young Explorer bij National Geographic

Door Coburn Dukehart

2 december 2013

Emily Ainsworth heeft misschien wel het beste verhaal ooit over hoe je als fotograaf toegang krijgt tot je onderwerp. Terwijl ze in 2008 als producer voor de BBC aan een radiodocumentaire over Mexicaanse circussen werkte, dook ze op in het Circo Padilla, kreeg een kostuum uitgereikt en werd het podium opgestuurd om te gaan dansen.

Ze had geen eerdere ervaring als danseres.

“Mijn voornaamste ‘vaardigheid’ was dat ik er nogal slungelig en blank uitzag, en de mensen dachten dat het wel grappig zou zijn als ik een dansact zou doen – dat gaf me een ingang die ik anders nooit gehad zou hebben,” vertelt ze in een telefonisch interview.

Na haar eerste ervaring als circusartieste met een liveoptreden voltooide Ainsworth haar master in de sociale antropologie aan de University of Cambridge. Daarna stelde ze aan National Geographic voor om haar documentairewerk in Mexico voort te zetten.

“Ik wilde een verhaal maken over het leven achter de schermen. Ik had daar goede relaties opgebouwd met enkele zeer interessante figuren,” vertelde ze.

De in Londen wonende Ainsworth kreeg een beurs als Young Explorer van National Geographic en keerde in 2011 terug naar Mexico om zeven verschillende circussen te fotograferen. Om zo veel mogelijk toegang te krijgen tot het circuswereldje, woonde ze bij de artiesten in caravans.

“De eerste keer dat ik ernaar toe ging in 2008, maakte ik gewoon foto’s om mijn ervaringen vast te leggen, zoals iedereen. Toen ik er voor National Geographic terugkeerde, wilde ik echt een verhaal vertellen – in plaats van alleen maar foto’s te nemen van mensen die ik interessant vond.

Ze vertelde verder: “Ik wilde kijken naar de kunst van het transformeren en laten zien hoe de artiesten in het dagelijks leven waren. In hun optredens gaat het om vermomming en illusie, en dat wilde ik nader onderzoeken.”

Ook in haar huidige werk doet Ainsworth in de hele wereld onderzoek naar de kunst van de performance. Tot haar recente projecten behoren onderzoek naar traditionele magiërs in de sloppenwijken van India en naar de sambascholen van Rio de Janeiro.

Met haar ‘Young Explorer’-beurzen ondersteunt National Geographic het veldwerk van hardwerkende, gepassioneerde en creatieve personen met goede ideeën. We richten ons op de disciplines waarmee we vertrouwd zijn, maar ook op nieuwe terreinen die belangrijk zijn voor het verkrijgen van inzicht in (en het verbeteren van) de wereld die we delen.

Lees meer