Een NatGeo-fotograaf gaat bij het circus

“Op de eerste avond dat ik er was, boden ze me een baan aan. Ze zetten de muziek aan en ik deed mijn eerste optreden.” – Emily Ainsworth, Young Explorer bij National Geographic

Door Coburn Dukehart
De danseressen van Circo Vazquez Mexico City staan klaar om op te treden.
De danseressen van Circo Vazquez Mexico City staan klaar om op te treden.
Foto door Emily Ainsworth

2 december 2013

Emily Ainsworth heeft misschien wel het beste verhaal ooit over hoe je als fotograaf toegang krijgt tot je onderwerp. Terwijl ze in 2008 als producer voor de BBC aan een radiodocumentaire over Mexicaanse circussen werkte, dook ze op in het Circo Padilla, kreeg een kostuum uitgereikt en werd het podium opgestuurd om te gaan dansen.

Ze had geen eerdere ervaring als danseres.

“Mijn voornaamste ‘vaardigheid’ was dat ik er nogal slungelig en blank uitzag, en de mensen dachten dat het wel grappig zou zijn als ik een dansact zou doen – dat gaf me een ingang die ik anders nooit gehad zou hebben,” vertelt ze in een telefonisch interview.

De Ecuadoraanse voetjongleurs Brandon en Brian Cedeno stappen de grote tent van het Circo Vazquez in Mexico City binnen.
Foto door Emily Ainsworth

Na haar eerste ervaring als circusartieste met een liveoptreden voltooide Ainsworth haar master in de sociale antropologie aan de University of Cambridge. Daarna stelde ze aan National Geographic voor om haar documentairewerk in Mexico voort te zetten.

“Ik wilde een verhaal maken over het leven achter de schermen. Ik had daar goede relaties opgebouwd met enkele zeer interessante figuren,” vertelde ze.

Links: Lluvia, de dochter van de dierenverzorger, speelt met een toverstaf. Rechts: Cynthia, assistente van de tovenaar, verzorgt achter de schermen haar make-up, in het Circo Atayde in Veracruz.
Foto door Emily Ainsworth

De in Londen wonende Ainsworth kreeg een beurs als Young Explorer van National Geographic en keerde in 2011 terug naar Mexico om zeven verschillende circussen te fotograferen. Om zo veel mogelijk toegang te krijgen tot het circuswereldje, woonde ze bij de artiesten in caravans.

De zwangere Celia, echtgenote van de koorddanser van het American Circus, twee weken voordat ze was uitgerekend, in Mexico City.
Foto door Emily Ainsworth

“De eerste keer dat ik ernaar toe ging in 2008, maakte ik gewoon foto’s om mijn ervaringen vast te leggen, zoals iedereen. Toen ik er voor National Geographic terugkeerde, wilde ik echt een verhaal vertellen – in plaats van alleen maar foto’s te nemen van mensen die ik interessant vond.

Ze vertelde verder: “Ik wilde kijken naar de kunst van het transformeren en laten zien hoe de artiesten in het dagelijks leven waren. In hun optredens gaat het om vermomming en illusie, en dat wilde ik nader onderzoeken.”

De jongens van het Circo Vazquez in Mexico City oefenen op een koord.
Foto door Emily Ainsworth

Ook in haar huidige werk doet Ainsworth in de hele wereld onderzoek naar de kunst van de performance. Tot haar recente projecten behoren onderzoek naar traditionele magiërs in de sloppenwijken van India en naar de sambascholen van Rio de Janeiro.

De Ecuadoraanse turners Kenny en Romy Cedeno doven een brandende hoepel na hun zweefact in het Circo Hermanos Vazquez.
Foto door Emily Ainsworth

Met haar ‘Young Explorer’-beurzen ondersteunt National Geographic het veldwerk van hardwerkende, gepassioneerde en creatieve personen met goede ideeën. We richten ons op de disciplines waarmee we vertrouwd zijn, maar ook op nieuwe terreinen die belangrijk zijn voor het verkrijgen van inzicht in (en het verbeteren van) de wereld die we delen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Liefde in 7 portretten
Fotografie
Al meer dan tien jaar legt ze kinderhuwelijken vast - en ze gaat door
Fotografie
Deze hartverscheurende foto’s tonen het dagelijks leven in Afghanistan
Fotografie
Aangrijpende foto's: hier slapen vluchtende kinderen
Fotografie
15x Foto's van traditionele kleding over de hele wereld

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.