Stap in de futuristische steden die rond luchthavens worden ontworpen

Fotograaf Giulio Di Sturco verkent het concept van de ‘airotropolis’ en vraagt zich af hoe het onze toekomst zal vormgeven.

Door Janna Dotschkal

20 mei 2016

Terwijl hij op een dag tijdens een normale portretopname in Bangkok aan het werk was, kwam fotograaf Giulio Di Sturco op het opmerkelijke idee voor een nieuw project. Hij was bezig een portret te maken van John Kasarda, een bekende academicus en business consultant voor luchthavens. "In de documentatie die ik voor de opname kreeg, zag ik het woordje 'airotropolis' staan en ik had geen idee wat het betekende," zegt hij.

Terwijl hij bezig was met de portretfoto van Kasarda, die de term ‘airotropolis’ in 2012 bedacht, kwam Di Sturco van alles te weten over het concept. "Zodra we in gesprek kwamen, vroeg ik hem naar airotropolis en begon hij mij een beschrijving te geven van dit nieuwe concept van de megalopolis, een nieuw soort slimme stad die direct op een luchthaven is aangesloten. Pas aan het einde van het gesprek besefte ik dat hij degene was die het woord had uitgevonden," vertelt hij.

"Ik was zeer opgewonden - Ik dacht niet meer aan het portret, maar stelde me een project over deze nieuwe steden voor, deze toekomstige manier van leven. Welke invloed het zou hebben op ons, op de markt, op levensstijlen, reizen, et cetera."

Di Sturco begon enthousiast aan het idee te werken en verschillende airotropolissen te bezoeken en te onderzoeken; hij reisde naar Zuid-Korea, Singapore, Bangkok, Hongkong en Amsterdam. De eerste stad die hij aandeed, was New Songdo in Zuid-Korea. Dat was in 2011, kort nadat de stad was gebouwd en hij werd getroffen door de leegheid, verlatenheid en afgelegenheid van de plek. Maar toen hij de stad twee jaar later opnieuw bezocht, was de plek totaal veranderd.

"Mensen begonnen naar de stad te verhuizen, omdat de Koreaanse regering er alles aan deed om Zuid-Koreanen ervan te overtuigen die stap te nemen," zei hij. "Ze hebben daar nu de beste privéscholen van het land. De verbinding met de rest van de wereld is fabelachtig en de bars en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. De stad is eindelijk tot leven gekomen."

Nu alle uithoeken van de planeet onderling steeds meer zijn verbonden, denkt Di Sturco dat grote luchthavens een nog grotere rol in de wereldeconomie zullen gaan spelen. "Door de snelle uitbreiding van commerciële complexen die door middel van vliegverkeer met elkaar communiceren, zullen de luchthavens van nu de ankers van de 21ste-eeuwse stadsontwikkeling worden, waar reizigers en de plaatselijke bevolking op minder dan een kwartier van een luchthaven zakendoen, kennis uitwisselen, eten en slapen, en zich vermaken."

Di Sturco vertelt dat hij de extreme schaal van deze airotropolissen wilde laten zien. "Visueel zoek ik naar enorme, lege plekken waar mensen uit beeld verdwijnen," zegt hij. "Het project gaat meer over de plek dan de mensen, maar ik ben geïnteresseerd in de manieren waarop mensen op deze nieuwe steden zullen reageren en welke verbinding ze ermee zullen aangaan."

Hoewel hij zegt dat Kasarda nog altijd enthousiast over de toekomst van airotropolissen is, heeft Di Sturco zelf de nodige bedenkingen over het concept.

"Voor mij is het een ietwat krankzinnig idee, dat alle steden op elkaar zouden gaan lijken, dat alles wordt gecontroleerd door het stadsbestuur, dat alles en iedereen wordt geobserveerd," zegt hij. "Maar tegelijkertijd gaat onze samenleving wel die kant op, en het idee om steden te bouwen waar iedereen een reiziger is en zijn of haar ervaringen kan delen, is fascinerend."

Di Sturco hoopt dat mensen in zijn foto’s zullen zien hoe de samenleving zich rond deze internationale centra zal ontwikkelen.

"Ik wil mensen laten zien hoe we over twintig tot dertig jaar leven, dat we in deze nieuwe steden zullen wonen en hoe vervreemdend het leven dan kan worden. Technologische vooruitgang en comfort hebben altijd hun prijs. Ik wil het gevoel van eenzaamheid en isolatie overbrengen dat ik ervoer toen ik deze foto’s maakte."

"Dit zijn de best verbonden steden die je je kunt voorstellen - je kunt overal naar toe, fysiek en virtueel, alles werkt en alles is supersnel, maar toch krijg je het gevoel dat je alleen bent."

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Hoe is het om in ’s werelds smerigste stad te wonen?
Fotografie
Beelden die de wereld rondgaan: het ontstaan van een virale foto
Fotografie
Zes maanden aan de zijde van paus Franciscus levert 68.000 foto's op
Fotografie
Liefde in 7 portretten
Fotografie
Aangrijpende foto's: hier slapen vluchtende kinderen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.