Foto’s getuigen van klimaatcrisis – en van hoop voor de toekomst

Deze beelden van bosbranden, hittegolven en overstromingen tonen een opwarmende aarde, maar ook de oplossingen die nodig zijn om er wat aan te doen.

Door Simon Ingram, Sarah Gibbens
Gepubliceerd 2 nov. 2021 11:59 CET
In de Noord-Indiase regio Ladakh torent een enorme toren van ijs, een zogenaamde ‘ijsstoepa’, hoog boven ...

In de Noord-Indiase regio Ladakh torent een enorme toren van ijs, een zogenaamde ‘ijsstoepa’, hoog boven een man uit. Terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken, worden dit soort stoepa’s opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan. Met deze 33,5 meter hoge ijstoren bij het dorp Shara Phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa. Het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water, waarmee akkers rond vier dorpen geïrrigeerd kunnen worden.

Foto door Ciril Jazbec, National Geographic

Terwijl de klimaattop COP26 van de Verenigde Naties onderweg is, worden we door het steeds extremere weer op aarde herinnerd aan de realiteit van de klimaatverandering. Maar gezamenlijke maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan – en ook de coronavirus-pandemie – hebben laten zien dat samenwerking kan leiden tot veranderingen op wereldschaal.

Soms is één foto genoeg om die samenwerking op gang te brengen. En soms kan een reeks foto’s laten zien wat er op het spel staat en, belangrijker nog, ons ertoe aanzetten om in actie te komen. Kortom, foto’s kunnen de wereld veranderen. Nu samenlevingen zich proberen in te stellen op de realiteit van de klimaatverandering, is dat meer dan ooit nodig.

Sommige van deze foto’s maken meteen en op grimmige wijze duidelijk wat er aan de hand is: zo voelt het beeld van een afstervend stuk koraal op het Groot Barrièrerif naast een oude foto van deze kleurrijke wereld als een klap in het gezicht. Andere foto’s inspireren omdat ze laten zien dat verandering niet alleen mogelijk is maar al onderweg is en dat we over het vernuft en de vaardigheden beschikken om werkelijk iets te doen. 

Tussen alle obstakels door gloort dus hoop. De natuur is veerkrachtig. Als ze de kans krijgt, en wij de moed hebben om haar die kans te geven, kan ze zich herstellen.

Dit artikel werd oorsrponkelijk gepubliceerd in het Engels op nationalgeographic.com

In het Russische plaatsje Kjoejorelyak duwt de 37-jarige Oleg Sjtsjerbakov, lid van de vrijwillige brandweer, zijn brommer door dichte rookwolken terwijl hij op weg is naar een bosbrand die amper vierhonderd meter verderop woedt.

Foto door Emile Ducke, National Geographic

Tijdens de hindoeïstische bedevaart naar Hingladj, in de woestijn van Zuid-Pakistan, is een vrouw door de warmte bevangen. Extreme hitte eist overal ter wereld steeds meer dodelijke slachtoffers en benadrukt de kloof tussen degenen het zich kunnen veroorloven om zich aan te passen en zij die dat niet kunnen; sommige bewoners trekken weg uit streken waar de omstandigheden door de klimaatverandering ondraaglijk beginnen te worden.

Foto door Matthieu Paley, National Geographic

Een bultrugmoeder en haar kalf zwemmen voor de kust van het eiland Réunion in de Indische Oceaan. De populatie bultruggen werd in de eerste helft van de twintigste eeuw gedecimeerd door de commerciële walvisvangst. Maar sinds het verbod op deze activiteit in het begin van de jaren zeventig heeft de soort zich hersteld, op sommige plekken bijna naar het niveau van vóór de walvisvaart.

Foto door Gabriel Barathieu, Biosphoto, Minden Pictures

Smeltwater heeft diepe groeven in een ijsberg voor de kust van Antarctica uitgesneden. Smeltende ijsbergen zijn een gebruikelijk verschijnsel, maar het Antarctisch Schiereiland is een van de regio’s op aarde die het snelst opwarmen. Naar verwachting zal het in dit gebied in de komende twintig jaar 1,1 graad Celsius warmer worden.

Foto door Paul Nicklen, National Geographic

In Nairobi, Kenia, zijn John Chege en Amos Kimani op patrouille in het Karura Forest, het grootste park van de stad. Ze rijden op nieuwe elektrische motoren, die sinds kort in het kader van een pilotproject in gebruik zijn genomen. Het project is bedoeld om de luchtvervuiling tegen te gaan, de nationale energieveiligheid te verbeteren en groene banen te creëren. Het zachte gezoem van de motoren wordt gewaardeerd door bezoekers aan het bos, wier rustige wandelingen ooit werden verstoord door het gesputter en de giftige dampen van brommers met dieselmotoren.

Foto door Nichole Sobecki, National Geographic

In een straat in New Delhi, India, sproeien arbeiders met insecticide om muskieten te verdelgen. De insecten verspreiden ziekten als dengue, malaria en chikungunya. Nu de aarde opwarmt, neemt het risico om ziekten als deze op te lopen verder toe. In een open brief van een groep vooraanstaande wetenschappers die in honderden medische tijdschriften is gepubliceerd, wordt opgeroepen tot snelle maatregelen tegen de klimaatverandering om de volksgezondheid te beschermen.

Foto door Raj K Raj, Hindustan Times via Getty Images

Het platform BorWin Beta, dat deel uitmaakt van het windmolenpark Veja Mate in de Noordzee. Het platform verzorgt het energietransport tussen het windpark en het Duitse stroomnet, over een afstand van zeventig kilometer.

Foto door Philipp Spalek, Laif, Redux

De familie Carlen beheert al sinds 1988 een ijsgrot in de Zwitserse Rhonegletscher, maar toen het ijs door de stijgende temperaturen begon te smelten bedacht bet gezin iets nieuws: al acht jaar lang bedekken ze een deel van de gletsjer met dikke dekens die het zonlicht weerkaatsten. Ze hopen daarmee een plek te behouden die veel toeristen aantrekt.

Foto door Ciril Jazbec, National Geographic

In augustus rukte het grote Caldor Fire in Californië op richting het Lake Tahoe Basin. Brandweerlieden van Cal Fire en andere brandweerdiensten probeerden huizen en schuilkelders tegen de vlammen te beschermen. Circa duizend gebouwen, waaronder zevenhonderd woningen, werden bij de brand verwoest.

Foto door Lynsey Addario, National Geographic

In juli werd Duitsland getroffen door dodelijke overstromingen als gevolg van historische hoeveelheden regen. Deze foto, die door beambten in Keulen op Twitter werd geplaatst, toont de aangerichte schade in het stadje Erftstadt-Blessem. In de regio viel binnen één etmaal bijna dezelfde hoeveelheid regen als normaliter in twee maanden. Er waren 170 doden te betreuren en talloze huizen werden volledig weggespoeld.

Foto door Rhein-Erft-Kreis, Picture Alliance, AP Images

Uit een schokkend onderzoek blijkt dat tegen het jaar 2040 zeventig tot negentig procent van de koralen in de wereld zullen zijn verdwenen. De boosdoener? De stijgende temperatuur van het zeewater, waardoor de overlevingskansen van koralen afnemen. Koraalpoliepen leven in een delicate symbiotische relatie met algen, die hun gastheren van voedingsstoffen voorzien. Als zeewater te warm wordt, stoten de koralen de algen uit en worden daardoor wit – een verschijnsel dat ‘koraalbleking’ wordt genoemd. Een foto van het Groot Barrièrerif voor de kust van Australië uit 2010 wordt vergeleken met de situatie op hetzelfde rif in 2019. De oorzaak van deze bleking was waarschijnlijk een plotselinge temperatuurstijging van het zeewater in 2016.

Foto door David Doubilet and Jennifer Hayes

In september liggen woonboten in een smalle uitloper van het Californische Lake Oroville. Destijds bevatte het meer nog maar 23 procent van zijn capaciteit, nadat de regio was getroffen door extreme droogte. In de afgelopen zomermaanden is het Westen van de VS geteisterd door dodelijke hittegolven en reusachtige bosbranden.

Foto door Josh Edelson, AFP/Getty Images

Leden van een gezin gebruiken de maaltijd in hun ondergelopen woning op Centraal-Java, Indonesië. Al veertig jaar hebben ze moeten toezien hoe hun vruchtbare akkers langzaam onder de zee verdwenen. Als antwoord hebben ze alles in hun woning op stellages gezet.

Foto door Aji Styawan, National Geographic

In het ‘Algenteeltcentrum’, een gebouw van 1500 vierkante meter op de campus van de Technische Universität München, wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van algen voor de productie van biokerosine en andere biomaterialen. Met behulp van ultra-efficiënte LED-lampen en transparant glas kunnen wetenschappers de klimaatomstandigheden op elke plek op aarde en daarmee de groeicyclus van algen nabootsen. De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om lichtere brandstoffen en constructiematerialen voor de vliegtuigindustrie te ontwikkelen.

Foto door Davide Monteleone, National Geographic

In Zürich wordt CO2 direct uit de lucht gehaald met behulp van een apparaat van het bedrijf Climeworks. Eerst wordt de lucht door middel van een ventilator in een opvangcontainer gezogen, waar de CO2 door een filter wordt gescheiden. Het gas wordt vervolgens verhit, waardoor het zich verdicht en kan worden opgevangen om te worden hergebruikt of opgeslagen.

Foto door Davide Monteleone, National Geographic

In Oelaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, waren verkopers die ruwe steenkool aan de man brachten, een bekende verschijning in het straatbeeld. Eén enkel huishouden kon ’s winters gemakkelijk drie ton kolen verstoken. De regering heeft ruwe steenkool nu in de ban gedaan, ten gunste van briketten – blokjes van samengeperst steenkoolstof of biomassa – maar de luchtvervuiling in de stad ligt nog altijd op een gevaarlijk niveau.

Foto door Matthieu Paley

Het vervoeren van passagiers door de lucht zonder het gebruik van fossiele brandstoffen is een enorme uitdaging, met name op lange-afstandsvluchten. Voor kortere vluchten zijn veel bedrijven, waaronder de Californische startup Wisk, al bezig met het ontwerpen van elektrische vliegtuigjes. Het model van Wisk, dat zonder piloot vliegt, kan verticaal opstijgen en landen, waardoor het geen landingsbaan nodig heeft.

Foto door Craig Cutler, National Geographic

In het Ford Ion Park in Allen Park, Michigan, worden accu’s ontwikkeld en getest. Accu’s vormen het hart van elektrische voertuigen, en autofabrikanten proberen ze steeds lichter, houdbaarder en sneller oplaadbaar te maken.

Foto door David Guttenfelder, National Geographic

Een palmolieplantage in het turfmoeras van Caimpugan op de Filipijnen. Wereldwijd bestaat er een enorme vraag naar palmolie, dat wordt bereid uit de vruchten van de oliepalm. De veelzijdige olie wordt gebruikt als bakolie en in shampoos, maar de winning ervan leidt ook tot grootschalige ontbossing.

Foto door Gab Mejia

Een reddingsboot glijdt over een ondergelopen stuk land in Barataria, Louisiana. Afgelopen augustus werd Louisiana getroffen door hurricane Ida, een storm van categorie 4 die woningen en winkels beschadigde, een grootschalige stroomuitval veroorzaakte en enkele buitenwijken van New Orleans onder water zette.

Foto door Brandon Bell, Getty Images

Op een grindstrand bij Homer, Alaska, schiet een biologe vol terwijl ze een zeeotter probeert te kalmeren die als gevolg van algenbloei werd vergiftigd en de dood nabij is. Zoals in veel noordelijke regio’s in de wereld ligt het tempo aan opwarming in Alaska tweemaal zo hoog als het wereldwijde gemiddelde. In de kustwateren van deze gebieden heersen daardoor ideale omstandigheden voor schadelijke algenbloei-episoden, die een verwoestende uitwerking hebben op de voedselketen: schaaldieren worden door opname van de algen giftig, waarna de zeedieren die ze eten – walvissen, walrussen, vogels en andere dieren – eraan overlijden.

Foto door Paul Nicklen, National Geographic

De Global Himalayan Expedition is een project waarmee afgelegen dorpen in de wereld van zonne-energie worden voorzien. Hier trekken leden van het expeditieteam en bewoners van het dorpje  Yal met zonnepanelen, accu’s en installatiemateriaal op de rug door de bergen. De tocht verliep per auto over verraderlijke bergwegen en eindigde te voet.

Foto door Saumya Khandelwal, National Geographic

Op de Columbia University onderscheidt een paneel dat is bedekt met innovatieve film van polymeren zich van zijn omgeving. Het paneel is veel koeler omdat de polymeren warmte door de atmosfeer heen aan de ruimte afgeven. Met dit soort panelen zou de noodzaak voor airconditioning aanzienlijk verlaagd kunnen worden.

Foto door Jyotirmoy Mandal

Niet ver van het centrum van Chicago staat een trottoir bij het strand van Montrose onder water. In 2019 steeg het peil van Lake Michigan – een van de vijf Grote Meren van de VS – na zware regenval met zestig centimeter. De complexe ecosystemen in de meren worden bedreigd door de klimaatverandering, vervuiling en invasieve soorten.

Foto door Keith Ladzinski

Tijdens een seizoensgebonden zandstorm in Beijing, China, trotseert een vrouw de harde wind. Wetenschappers denken dat de frequentie en intensiteit van dit soort zandstormen toenemen als gevolg van woestijnvorming en de opwarming van de aarde. Door de CO2-uitstoot als gevolg van het verbruik van fossiele brandstoffen en de daaruit voortkomende klimaatverandering lijdt China ook onder zware luchtvervuiling.

Foto door Kevin Frayer, Getty Images
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
‘Het is nu of nooit’: 4 belangrijke conclusies uit het VN-klimaatrapport
Milieu
Bij bosbranden in Siberië komen grote hoeveelheden CO2 vrij
Milieu
Herintroductie van eik moet bosbranden in Noord-India beteugelen
Milieu
Zware bosbranden in Patagonië worden gevoed door uitheemse dennen
Milieu
Herbebossing in VS vereist miljarden zaden – en meer zadenjagers

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.