Foto’s: hurricane Ida teistert Louisiana

Hurricane Ida kwam afgelopen zondagmiddag lokale tijd als een “extreem gevaarlijke” storm van categorie 4 aan land in de buurt van Port Fourchon, Louisiana, waar windsnelheden van 233 kilometer per uur werden gemeten.

Door National Geographic Staff
Gepubliceerd 3 sep. 2021 11:10 CEST
Flooding 01

Angelina Coxum loopt door een straat in Kenner, Louisiana, om het huis van een familielid te gaan controleren. De straat is ondergelopen door de zware regenval tijdens hurricane Ida, die afgelopen zondag als een storm van categorie 4 aan land kwam. De nasleep ervan, waaronder overstromingen en stroomstoringen, kan nu pas worden beoordeeld.

Foto door Scott Olson, Getty Images

De orkaan baande zich een weg door de staat Louisiana, waar tenminste één dode viel en de hele stad New Orleans, met 400.000 inwoners, zonder stroom kwam te zitten.

De krachtige hurricane van categorie 4 kwam vorige zondag om 12:55 uur aan land in de buurt van Port Fourchon, zo’n 160 kilometer ten zuiden van New Orleans. Op zijn weg door de staat zwakte de storm af tot categorie 3 en daarna tot een tropische storm.

Met aanhoudende windsnelheden van boven de 240 kilometer per uur was Ida een van de zwaarste hurricanes die de VS ooit hebben getroffen. Ze arriveerde precies zestien jaar nadat de dodelijke hurricane Katrina de staat Louisiana verwoestte, meer dan 1800 doden eiste en een schade van honderd miljard dollar aanrichtte.

Ida werd door het National Hurricane Center als “extreem gevaarlijk” geclassificeerd. De schade die door de storm en de nasleep ervan is aangericht, wordt op dit moment nog beoordeeld.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

In Norco, Louisiana, rijden auto’s op 30 augustus 2021 langs een raffinaderij naast Highway 61, nadat hurricane Ida in de buurt aan land is gekomen. De storm van categorie 4 trof de zuidelijke staat zwaar en eiste tenminste één dode. Ruim één miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten, waaronder alle inwoners van New Orleans.

Foto door Patrick T. Fallon, AFP via Getty Images

Een man helpt een automobilist die is gestrand op de ondergelopen Beach Boulevard in Biloxi, Mississippi. Hurricane Ida kwam in Louisiana aan land en leidde aan de Amerikaanse kust van de Golf van Mexico tot wijdverspreide overstromingen en stormschade.

Foto door Sean Rayford, Getty Images

Leden van de brandweer van New Orleans nemen op maandag 30 augustus 2021 de schade op nadat een gebouw door de harde wind van hurricane Ida is ingestort. Afgelopen zondag kwam de stad rond zonsondergang in zijn geheel zonder stroom te zitten – op de zestiende verjaardag van hurricane Katrina. Er volgde een onstuimige nacht van overvloedige regenval en huilende wind, waarna Ida kort voor zonsopkomst in kracht afnam.

Foto door Eric Gay, Ap

Commandant Toby Henry van de brandweer van Montegut loopt in de harde regen terug naar zijn wagen terwijl leden van zijn team in Bourg, Louisiana, een omgevallen boom in stukken zagen. De zware storm van categorie 4 trof de kust van Louisiana met windsnelheden van 240 kilometer per uur en zwakte later af tot een tropische storm die volgens het National Hurricane Center nog altijd “extreem gevaarlijk” was.

Foto door Mark Felix, AFP via Getty Images

Alexander Reiter van de politie van New Orleans inspecteert de puinhopen van een gebouw dat als gevolg van hurricane Ida is ingestort. Op het dodelijke pad dat Ida door Louisiana volgde, zorgde de storm voor een algehele stroomuitval in New Orleans en overstromingen in talloze plaatsen aan de kust van de Golf van Mexico.

Foto door Gerald Herbert, AP Photo

Een werknemer van een hotel stut een deur om te voorkomen dat hij door de harde wind openwaait. Het hotel in New Orleans kwam tijdens hurricane Ida zonder stroom te zitten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid trof de storm vooral de zuidelijke staat Louisiana.

Foto door Patrick T. Fallon, AFP via Getty Images

De skyline van het oude centrum van New Orleans rond Canal Street is grotendeels in duisternis gehuld nadat hurricane Ida de stroom in de hele stad heeft doen uitvallen. Sommige inwoners gebruikten generatoren om hun huizen te verlichten. Gevreesd wordt dat de reparaties aan het stroomnet nog weken kunnen duren. Ida kwam in Louisiana aan land op de dag dat het precies zestien jaar geleden was dat de verwoestende hurricane Katrina in de staat huishield.

Foto door Michael Robinson Chavez/The Washington Post via Getty Images

In New Orleans staan beschadigde auto’s voor de ingestorte pui van een gebouw dat op 29 augustus 2021 tijdens hurricane Ida is ingestort.

Foto door Scott Olson, Getty Images

In de wijk French Quarter van New Orleans loopt een man langs een gedeelte van een dak dat tijdens hurricane Ida door de harde wind van een gebouw is gerukt.

Foto door Eric Gay, Ap

Terwijl hurricane Ida op 29 augustus 2021 aan land komt, maakt een man met zijn smartphone een foto van de hoge golven langs de oever van Lake Pontchartrain, in het zuidoosten van Louisiana. Ida arriveerde op de zestiende verjaardag van hurricane Katrina, een storm van categorie 3 die 1800 levens eiste en meer dan honderd miljard dollar schade aanrichtte langs de kust van de Golf van Mexico.

Foto door Gerald Herbert, AP Photo

Terwijl hurricane Ida op 29 augustus 2021 aan land komt, maakt een man met zijn smartphone een foto van de hoge golven langs de oever van Lake Pontchartrain, in het zuidoosten van Louisiana. Ida arriveerde op de zestiende verjaardag van hurricane Katrina, een storm van categorie 3 die 1800 levens eiste en meer dan honderd miljard dollar schade aanrichtte langs de kust van de Golf van Mexico.

Foto door Adrees Latif, Reuters

Vóór de komst van hurricane Ida stelt Ann Colette Boudreaux in New Orleans haar kleinzoon Abel gerust. Ida trok een verwoestend spoor door de staat Louisiana nadat ze afgelopen zondagmiddag als een uiterst krachtige hurricane van categorie 4 aan land was gekomen.

Foto door Brandon Bell, Getty Images

In New Orleans, Louisiana, beschut een meisje haar gezicht tegen de harde wind en de regen die hurricane Ida met zich meebrengt.

Foto door Eric Gay, AP Photo

Leden van een reparatieteam in New Orleans vechten tegen de harde wind van hurricane Ida terwijl ze wachten totdat het ergste van de storm voorbij is. Meteen daarna begonnen ze aan het herstellen van de stroomvoorziening. Ida kwam zondag ten zuidwesten van New Orleans aan land.

Foto door Scott Olson, Getty Images

Een nieuwsteam legt op 29 augustus 2021 de gevolgen van hurricane Ida vast terwijl het water van Lake Pontchartrain door de stormvloed over de Lakeshore Drive in New Orleans spoelt.

Foto door Michael DeMocker, USA TODAY Network, via Reuters

Voorafgaand aan de komst van hurricane Ida heeft iemand beschutting gezocht onder de overkapping van een tramhalte in New Orleans, Louisiana.

Foto door Brandon Bell, Getty Images

Terwijl hurricane Ida afgelopen zondag de stad Lafayette, Louisiana, nadert, laadt Terry Shelvin water en eten in zijn auto.

Foto door David J. Phillip, AP Photo

In Morgan City, Louisiana, laat Jean-Luc Bourg (8) een spin zien die hij heeft gevangen terwijl zijn zuster Olivia (10) toekijkt. Hun ouders, Jean Paul en Christina, genieten van een glas wijn nadat ze de ramen van hun huis met triplex hebben dichtgetimmerd om voorbereid te zijn op de komst van hurricane Ida.

Foto door Adrees Latif, Reuters

In Golden Meadow, Louisiana, duwen medewerkers een vloedkering op de snelweg Louisiana Route 1 weer open nadat automobilisten de deadline voor de afsluiting van de weg hebben gemist en geen kant meer op kunnen terwijl hurricane Ida nadert.

Foto door Photograph Luke Sharrett, Bloomberg via Getty Images

Een man fietst in de buurt van de wijk French Quarter langs de rivier de Mississippi terwijl de zon opkomt en de eerste gevolgen van hurricane Ida voelbaar worden. De storm kwam iets voor één uur ’s middags lokale tijd als een storm van categorie 4 aan land in Port Fourchon, Louisiana, waar windsnelheden van 233 kilometer per uur werden gemeten.

Foto door Eric Gay, AP Photo

Op 29 augustus 2021 wordt een muur van zandzakken in Montegut, Louisiana, doorweekt door de eerste regen die hurricane Ida met zich meebrengt.

Foto door Mark Felix, AFP via Getty Images
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Minder doden bij weerrampen maar opwarming zou die trend kunnen stoppen
Milieu
Vijf mogelijke klimaten in de toekomst – van optimistisch tot heel vreemd
Milieu
Weerrampen in 2021 maken duidelijk dat klimaatverandering menens is
Milieu
Klimaatverandering duwt regenwouden mogelijk richting breekpunt
Milieu
Waarom New England zelden hurricanes als Henri meemaakt

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.