Vorig jaar heb jij de fotowedstrijd van National Geographic gewonnen met jouw foto ‘De geboorte van een vlinder’. Hoe heb je die foto destijds gemaakt?

Die foto heb ik gemaakt in een groentekas in mijn achtertuin. Daar zaten wat rupsen die zich tegoed deden aan onze boerenkool en zich daarna gingen omvormen tot pop. Ik heb er een paar fanatiek gevolgd, want het leek me een fascinerend proces om vast te leggen. Maar dan was ik weer te laat, of de pop kwam niet uit… Het heeft heel wat moeite en tijd gekost, maar bij de allerlaatste was het raak! Ik kon nog net het drogen van de vleugels vastleggen met mijn 60 mm ED macrolens.

Wat ging er door je heen toen jij tot winnaar werd uitgeroepen?

Ik had absoluut niet verwacht dat ik zou winnen, dat was zo bijzonder. Er waren ontzettend veel mooie inzendingen en het niveau van de wedstrijd lag hoog, dus ik vond het al een hele eer om genomineerd te worden. Pas later besefte ik me hoe groots het eigenlijk was: 14.000 inzendingen en ik werd gewoon winnaar met een vlinderfoto die ik maakte in mijn eigen kas in mijn eigen achtertuin in Klazienaveen.

Kreeg je veel reacties na de publicatie van jouw foto in het magazine en op social media?

Ja, ik kreeg heel veel reacties. Facebook ontplofte en van alle kanten werd ik benaderd voor interviews. De plaatselijke dag- en weekbladen toonden interesse en ook de radiostations in Emmen en omgeving. Het nieuws stond uitgebreid op de site van de NOS en het AD.

Het mooiste was dat ik benaderd werd door het programma Koffietijd van RTL, om mee te doen aan het item ‘de Stip’. Een cameraploeg is toen opnames komen maken van mijn dierenfotografiestudio.

Er is nog een expositie geweest van de foto's in Hotel Arena. Het cameramerk waar ik mee werk was ook heel trots en schonk mij een mooie nieuwe telelens, de 40 – 150 pro. Dit alles bij elkaar heeft mijn fotografie een enorme boost gegeven.

Hoe is je fotografiecarrière daarna verlopen?

Na de publicatie was er veel aandacht voor mijn dierenfotografiestudio in Klazienaveen, en voor de vlinderfoto in het bijzonder.

Bij de een hangt de vlinderfoto nu groot aan de wand, de ander wilde hem weer gebruiken voor een nieuwjaarswens aan de managers van zijn bedrijf via LinkedIn. De foto is bijvoorbeeld gebruikt voor een PhD-onderzoek van de TU Delft en voor een flyer van een danseres in Zwitserland. Ik merk dat de foto het vooral goed doet in het zakenleven en op scholen als voorbeeld voor de ontplooiing en ontpopping van de mens.

Vlak na het winnen van de wedstrijd werd ik behoorlijk ziek, en tot op heden beïnvloedt dit nog steeds mijn kunnen. Op fotografisch vlak heb ik flink wat stappen terug moeten doen en zelfs mijn studio tijdelijk stil moeten leggen. Ik heb er helaas dus nog niet alles uit kunnen halen, maar ik heb een hoop geleerd en ik ben dankbaar voor wat het me tot nu toe opgeleverd heeft.

De fotowedstrijd van National Geographic gaf mij heel veel kansen tot ontplooiing. Wat de toekomst nog in petto heeft, geen idee, maar dat ik van fotografie blijf genieten is een feit.

Wat zou je aan de deelnemers van dit jaar willen meegeven als tip?

Probeer zo origineel mogelijk te zijn. Durf beelden in te sturen waarvan je denkt: daar zoeken ze toch niet naar. De fotografie van National Geographic is van grote schoonheid, maar probeer door die ‘standaard’ heen te kijken en geef je eigen draai aan een beeld. Misschien val je dan juist meer op tussen al die duizenden mooie foto's.

Toen ik de foto van de vlinder maakte had ik er een echt wow-gevoel bij. Ik liep een hele dag te zweven na het maken van de foto. Als je zo'n gevoel hebt bij een bepaalde foto: aarzel niet, stuur hem in!

Doe mee aan de National Geographic Fotowedstrijd 2018