Dag 1

Ochtend op z’n Frans
Een Parijse dag begint met een kop koffie, croissant en krantje bij een brasserie op een willekeurige hoek van de straat. La Favorite op Rue de Rivoli is hier een perfecte plek voor. Een langzame start van je dag, Parijzenaren bespieden om hét geheim achter hun ‘je ne sais quoi’ en genieten van het uitzicht op de beroemde Saint Paul. Struin vanaf La Favorite door de winkelstraat richting Hotel de Ville waar in de zomermaanden veel activiteiten worden georganiseerd, door naar de Jardin des Tuileries, waar je in de zomermaanden perfect uitzicht over de stad en de tuinen hebt vanuit het reuzenrad.

Gedenkwaardige middag

Paris Plage
Paris Plage.
Anadolu Agency/Getty Images

Vanaf de tuinen loop je zo naar de Seine, met de bekende Pont Neuf en uitzicht op de Eiffeltoren. Een heerlijke wandeling om daarna te gaan picknicken onder de impossante Eiffel. Aan de Quai de Grenelle vind je een gedenkplek ter nagedachtenis aan de razzia in het Velodrome d'Hiver. Het voormalig wielerstadion werd het vertrekpunt voor meer dan 10.000 Parijse Joden, die vanaf daar werden gedeporteerd. Niet de leukste plek van Parijs, wel eentje om bij stil te staan. In Parijs kan je dankzij het Vélib fietssysteem heerlijk de stad door fietsen. Perfect om vanaf de Eiffeltoren door de wijk Saint-Germain te fietsen en daar neer te strijken op een van de beroemde terrassen zoals Café de Flore of Les Deux Magots. Aan het eind van de dag is het heerlijk toeven bij Paris Plage, het stadsstrand waar je in de zomermaanden in strandstoelen kunt genieten van livemuziek en cocktails, maar ook kunt kanoën of zeilen.

Parijse avonden

Aan de kades langs de Seine
Aan de kades langs de Seine.
Aurelien Meunier/Getty Images

Traditie in Parijs: voor het eten een wijntje of cocktail met vrienden of collega’s. Je hoeft geen Parijzenaar te zijn om daar aan mee te doen. Het dakterras van het Institut du Monde Arabe is een verborgen plek met bijzonder uitzicht. Eten doe je ook langs de Seine op het terras van Wanderlust. Het is een restaurant, atelier, club en bioscoop waar ze verschillende activiteiten en feesten organiseren met culturele inslag. Ook een prima hang-out voor overdag. ’s Avonds komt de Seine tot leven, volg de gitaarmuziek en strijk neer op één van de bruggen of kades, drink van de wijn die wordt aangeboden door lokale Parijzenaren die in hun beste Engels proberen te laten zien hoe gastvrij ze zijn. Kun je dan nog op je benen staan? Het nachtleven van de populaire wijk Le Marais met een drankje bij de verborgen bar The Little Red Door of Candelaria is een afsluiting in Parijse stijl. De stad is op haar best als de nacht valt; de sprookjesachtige straten, Hausmann architectuur en onverwachte pleinen waren grote inspiratiebronnen voor onder andere Hemmingway en Sartre. Zwierend naar huis.

Dag 2

D-day, op zoek naar het beste Tour-plekje

Met de Velib fiets kom je op de beste plekjes
Met de Velib fiets kom je op de beste plekjes.
Bloomberg/Getty Images

De finale etappe van de Tour de France rijdt niet een maar liefst zeven keer door het centrum van de stad. De wielrenners komen binnen via Bastille, langs Place de la Concorde naar de finish op de Champs-Elysées. Wil je hier niets van missen, dan sta je goed op de route langs de Rue de Rivoli of bij Musée d’Orsay. Wil je per se op de Champs-Elysées het feest meemaken? Begin je dag dan met ontbijt bij Les Parisiennes. Neem picknickspullen mee en bemachtig een plekje langs de weg. Kijk je liever comfortabel? Vanuit het 360 café in de Tour Montparnasse sta je niet alleen oog in oog met de Eiffeltoren, de hoogste panoramische bar van Europa heeft een perfect uitzicht over de stad. Wil je nog een beetje in het fietsthema blijven? Steel Cyclewear & Coffeeshop is een bijzondere conceptstore waar iedereen die regelmatig op een stalen ros zit zich kan vermaken. Le Réveil Matin is het café waar de eerste Tour de France in 1903 langskwam en waar veel van de eerste toeschouwers het tafereel bekeken. Niet helemaal op de route, maar wel een goede plek om je dag af te sluiten in fietsstijl.

Weg van het fietsgedruis

Luieren langs de kade van Canal St Martin
Luieren langs de kade van Canal St. Martin.
PYMCA /Getty Images

Een Parijse zondag is een ontspannen feestje, van het gehaaste, snelle en onpersoonlijke lijkt niets meer over te zijn. De meeste winkels in de Joodse wijk Le Marais zijn op zondag geopend en overal in de stad kun je terecht bij musea. Op zondag kun je uren brunchen en bij binnenkomst in Café Charlot voelt het alsof je even onzichtbaar binnendringt in de wereld van de Parijzenaren. Met families en vrienden uitgebreid tafelen en genieten van een dag waarop niets hoeft. Bij mooi weer strijk je neer aan het Canal St. Martin met een fles wijn en meegebrachte kaasjes. De frivole Fransen spelen graag gitaar langs de kade, spelen lichtelijk verveeld een spelletje pétanque, een heerlijk schouwspel op een luie zondagmiddag.

Eten en drinken zijn hoofdingrediënten van de Parijse zondag en als het weer geen Franse taferelen toestaat, is een high tea de perfecte uitvlucht. Het oude Mariage Frères heeft een schitterende theesalon. ’s Avonds waan je je in een Franse film bij restaurant Chez Prune, de favoriete plek van Brad Pitt en Angelina Jolie. Geen poespas, maar Franse kwaliteitsproducten in een gemoedelijk eetcafé sfeertje. Zou Sartre hier ook hebben gezeten? Je zou het zo voor je kunnen zien, je proeft de nostalgie bij iedere hap. Geniet daarna van de buitenlucht en wandel richting Place de la République, waar op zomerse dagen kinderen spelend verkoeling zoeken in de fonteinen, vreedzaam wordt gedemonstreerd, opgetreden of stil wordt gestaan bij onze vrijheid. De straatjes rondom het plein hebben de leukste verrassingen in petto, van oesterbar tot buurttheater, een mengelmoes van culturen, smaken en belevingen.