1. Vissersdorp Saint Jean Cap Ferrat

Voor stille, verlaten stranden rij je binnen een half uurtje naar het vissersdorp Saint Jean Cap Ferrat. Op dit beboste schiereiland vind je Riviera-glamour van de oude stempel. Omringd door helderblauwe wateren en idyllische vergezichten, die kenmerkend zijn voor de Provençaalse kustlijn, heeft dit plekje altijd al de rich and famous aangetrokken. Wandelend langs de kust kan je zelfs een glimp opvangen van de majestueuze villa die ooit het buitenverblijf van Charlie Chaplin was.

This is an image
Jose Fuste Raga / Getty Images

2. Kerstdorp Lucéram

Het is moeilijk de kerstsfeer te voelen als de zon op je bol schijnt in Zuid-Frankrijk, maar in Lucéram gelden andere regels. Sneeuw hebben ze niet nodig om de Kerstman blij te maken, daar hebben ze zo hun eigen trucjes voor. Letterlijk elk steegje, elk balkon en elke deuropening wordt in december versierd met linten, snuisterijen, dennenappels en santons – traditionele Provençaalse kleifiguren – waardoor je niet aan de kerstsfeer ontkomt. Vergeet niet een heerlijke crėpe met Nutella of zelfgemaakte kweepeergelei mee te smokkelen.

3. Botanische tuinen bij Eze

Dit middeleeuwse dorp, gelegen op de flank van een rots, zorgt als je aan komt rijden uit Nice al voor een adembenemend zicht. De schoonheid van dit pittoreske dorp trekt veel bezoekers aan, dus zorg voor een goede timing. Vanuit de botanische tuinen aan de rand van de rots, bezaaid met cactussen en sculpturen, kijk je uit over schattige daken tegen de helderblauwe achtergrond van de Middellandse Zee.

This is an image
Jon Arnold / Getty Images

4. Badplaats Golfe-Juan

Napoleon stormde door de straten van Golfe-Juan onderweg naar de verovering van Cannes. Intussen is het een vredig, slaperig stadje aan de kust tussen Antibes en Cannes. Geen merkenwinkels maar schattige souvenirshops, geen sterrenrestaurants maar zelfgebraden vis aan het water. Vakantiegangers komen hier proeven van de rust, maar niet in grote getalen. Neem de bus de heuvel op en stap uit in het pottersbakkersstadje Vallauris.

5. Cannes

De geschiedenis van Cannes is doordrenkt van een naam: La Belle Otéro. De courtisane die talloze machtige mannen naar de stad lokte en wiens decolleté architect Marcellin Mayère inspireerde bij de bouw van het wereldberoemde hotel Carlton Inter-Continental – vandaag de twee ronde, uitstekende hoeken richting zee. Ze was vaste klant in casino’s die tot de dag van vandaag in teken staan van glamour en seks en liet een mix van raffinement en speelsheid achter in de straten van Cannes.