Een reusachtige zandhoop die zonder veel moeite bomen, wegen en zelfs een hotel heeft opgeslokt: het klinkt in eerste instanatie als een horrorfilm, maar de Dune du Pilat bestaat echt. Dit zandmonster, de hoogste duinpartij van Europa, bevindt zich in Zuid-Frankrijk aan de zonnige Golf van Biskaje. Het is een populaire strandbestemming, maar bovendien een indrukwekkend natuurverschijnsel – de 114 meter hoge zandmassa verplaatst elk jaar bijna vijf meter naar het oosten.

De omgeving trekt elk jaar miljoenen bezoekers: zon zoekende families, sportieve waaghalzen, natuurliefhebbers en vogelaars. De omgeving biedt actieve mogelijkheden zoals paragliden, kanotochten, surflessen en wandelingen door omringende dennenbossen. De ware reden voor een bezoek is echter het fenomenale uitzicht vanaf de duin, die bijna aanvoelt als een stukje misplaatste Sahara.

Dune du Pilat de hoogste duin van Europa
Dune du Pilat: de hoogste duin van Europa.
Andrew Bain/Getty Images

Het rustige vissersdorpje Arcachon biedt een mooie rustplek om bij te komen van de avonturen die te beleven zijn rond Dune du Pilat. Huur hier een fiets om de rustigere stranden in de buurt te verkennen, maar neem ook de tijd om het dorp zelf te laten inzinken. Het plaatsje wordt in het hele land geroemd om de verrukkelijke oesters – er is zelfs een museum gewijd aan dit slijmerige schelpdier. Een andere manier van ontspanning is het bezoeken van een van de badhuizen rond Arcachon. Traditionele balneotherapie, een genezende behandeling met baden en massages, is de lokale specialiteit; wat meer kan een mens wensen na een actieve trip door de duinen?