Creativiteit in de Creusevallei

Groene heuvels, spiegelende waterpartijen en pittoreske ruïnes van kastelen: de idyllische uitzichten in de Creusevallei trekt al lange tijd landschapsschilders aan, zoals de grote Claude Monet.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto door

De Creusevallei maakt onderdeel uit van het Plateau de Millevaches, een natuurgebied rond een in de ijstijd gevormde ophoging van graniet. Het geologische verschijnsel vormt als het ware een opstapje naar het vulkanische Centraal Massief. 

Millevaches moet het niet hebben van hoge bergtoppen, diepe ravijnen en uitgebreide grotten. Het is eerder een Centraal Massief light, met glooiende bergen, ongeroerde bossen en een bijzondere rijkdom aan waterpartijen. Niet de ademstokkende afgronden, maar de inspirerende afgezonderdheid lokt al vele decennia kunstenaars naar dit natuurgebied in het hart van Frankrijk. 

De Creusevallei vanaf bovenaf.
Foto door Gerard LABRIET

Niemand minder dan Claude Monet zette de toon toen hij in 1889 in deze vallei het Franse Limousin verbleef. De werken die hij in de Creusevallei maakte, worden als zijn eerste ware serie gezien. Doeken die in zachte kleuren een rivierbedding in deze Franse regio afbeelden, hangen nu in prestigieuze musea en galeries over de hele wereld. De status van Creuse als impressionistisch eldorado zorgde niet veel later voor een toestroom van artiesten uit Parijs en ver daarbuiten. Onder meer Armand Guillaumin en Francis Picabia lieten zich inspireren door de Creuserivieren, de bedding van de rivier Sédelle, en de ruïnes van het kasteel van Crozant. 

In de vlakbij gelegen plaats Limoges is het resultaat van deze artistieke bloei nog altijd merkbaar. Van het beroemde porselein uit het dorp tot het indrukwekkende art deco-treinstation: alles in Limoges lijkt creativiteit uit te stralen. Bezoek hier dan ook de geprezen musea en galeries voor een samenvatting van de creativiteit en inspiratie die in deze regio leidde tot meesterwerken.

La Roque-Gageac, Limousin.
Foto door
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Tijdens het World Bodypainting Festival is het menselijk lichaam het canvas
Frankrijk
Wijnpretpark opent in Bordeaux
Verenigde Staten
The Wynwood Walls: de verborgen schat van Miami
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur
Frankrijk
Puy du Fou: Historisch spektakel in Frankrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.