De Creusevallei maakt onderdeel uit van het Plateau de Millevaches, een natuurgebied rond een in de ijstijd gevormde ophoging van graniet. Het geologische verschijnsel vormt als het ware een opstapje naar het vulkanische Centraal Massief.

Millevaches moet het niet hebben van hoge bergtoppen, diepe ravijnen en uitgebreide grotten. Het is eerder een Centraal Massief light, met glooiende bergen, ongeroerde bossen en een bijzondere rijkdom aan waterpartijen. Niet de ademstokkende afgronden, maar de inspirerende afgezonderdheid lokt al vele decennia kunstenaars naar dit natuurgebied in het hart van Frankrijk.

De Creusevallei vanaf bovenaf
De Creusevallei vanaf bovenaf.
Gerard LABRIET

Niemand minder dan Claude Monet zette de toon toen hij in 1889 in deze vallei het Franse Limousin verbleef. De werken die hij in de Creusevallei maakte, worden als zijn eerste ware serie gezien. Doeken die in zachte kleuren een rivierbedding in deze Franse regio afbeelden, hangen nu in prestigieuze musea en galeries over de hele wereld. De status van Creuse als impressionistisch eldorado zorgde niet veel later voor een toestroom van artiesten uit Parijs en ver daarbuiten. Onder meer Armand Guillaumin en Francis Picabia lieten zich inspireren door de Creuserivieren, de bedding van de rivier Sédelle, en de ruïnes van het kasteel van Crozant.

In de vlakbij gelegen plaats Limoges is het resultaat van deze artistieke bloei nog altijd merkbaar. Van het beroemde porselein uit het dorp tot het indrukwekkende art deco-treinstation: alles in Limoges lijkt creativiteit uit te stralen. Bezoek hier dan ook de geprezen musea en galeries voor een samenvatting van de creativiteit en inspiratie die in deze regio leidde tot meesterwerken.

La RoqueGageac Limousin
La Roque-Gageac, Limousin.
DEA/C.SAPPA/Contributor/Getty Images