In eerste instantie zou ik het eiland St. Honorat bezoeken, maar hier wordt de bekende reizigersflexibiliteit op de proef gesteld: het vooruitzicht van een rondleiding door een monnik over het eiland waar ze zelf wijn, likeur en groente verbouwen op ‘heilige’ grond gaat in rook op. Daarvoor in de plaats komt het grootste eiland St. Marguerite onder begeleiding van boswachter Christoph. Dit eiland bestaat uit beschermd natuurgebied en is daarom de woonplaats van tientallen bijzondere planten en vogels. Er zijn zelfs schildpadden!

Leren recreëren

Ondanks de beschermde natuur is het een geliefde plek voor de locals en toeristen om te genieten van het strand, de rust en het uitzicht over zowel de stad als de bergen. Bij helder weer zie je zelfs de besneeuwde toppen van de Pre-Alpen! De legende gaat dat het oude fort op het eiland de plek is geweest waar de ‘iron man’ gevangen heeft gezeten. Nu is het een museum met als thema de zee. Boswachter Christoph legt uit dat de natuur op het eiland uniek is voor het gebied: een groot ven met zoet en zout water, de perfecte broedplaats voor onder andere de stern, een kieskeurige vogel die alleen in schoon water wil broeden. Het microklimaat zorgt voor geurige eucalyptus- en naaldbomen. Verse vijgen groeien aan de bomen. Het voelt alsof je op een tropisch eiland bent!

This is an image

Lagune en levensstijl

Het azuurblauwe water nodigt het hele jaar door uit voor verschillende watersporten en de kustlijn is ideaal voor beginnende duikers. Maar ook stand-up paddling is populair, net als kitesurfen. Luc neemt mij mee in een bijzondere Tahitiaanse kajak. Deze bestaat uit een kano voor vier personen met een kleinere kajak eraan vast voor het evenwicht. Om deze te kunnen varen heeft hij les gehad van de wereldkampioen op Tahiti zelf, waar het niet zozeer een sport is, maar een levensstijl waarin gezin en natuur centraal staan. In twee uur peddelen we vanuit de kust van Cannes naar een lagune tussen de twee Lérins-eilanden. Het water is er kristalhelder en je waant je er in een totaal andere wereld!

De volgende etappe van mijn reis gaat door de Gard-regio, waar de azuurblauwe zee plaatsmaakt voor paardrijden, zoutvlakten en varen over de Rhône. Meer over Cannes als vakantiebestemming, lees je hier.