1. Parijs

De hoofdstad is al lange tijd het culturele centrum van Frankrijk: kunst, architectuur, iconische bezienswaardigheden en musea van wereldklasse zijn in grote mate in Parijs te vinden. Alleen al een aantal van de hoogtepunten – de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de Notre Dame, het Louvre en de Sacre Coeur – zijn onmogelijk in een dag te bezoeken. Neem de tijd om behalve de beroemde locaties ook minder bekende marktjes, musea en wijken te verkennen, zoals de kleine straten van île Saint-Louis en het Musée d’Orsay.

Parijs
Parijs.
Steve Winter, National Geographic, HH

2. Chamonix

Een klein bergstadje met een grote reputatie: Chamonix was 150 jaar geleden een van de eerste plekken waar het alpinisme ontstond. Aan de voet van de ruim 4800 meter hoge Mont Blanc en niet ver van de Zwitserse Matterhorn, ligt dit dorp op een ideale locatie voor outdoor- en wintersporters. Ervaren skiërs kunnen hier uitdagingen vinden, maar ook voor de après-skifanaat zijn er voldoende faciliteiten aanwezig.

Tip: Mis niet de kans om een bezoek te brengen aan Mer de Glace, Frankrijks grootste gletsjer die langs de noordzijde van de Mont Blanc loopt. De ijsmassa is 7 kilometer lang en verschuift tot 1 centimeter per uur.

3. Mont Saint-Michel

Deze middeleeuwse abdij, gebouwd op een klein getijdeneiland, is misschien wel het toppunt van schilderachtige romantiek in de Franse architectuur. Hoewel er tegenwoordig een brug en veerpont naar het Normandische eiland lopen, was het vroeger slechts bereikbaar bij laag water. Op het eiland, enkel toegankelijk voor voetgangers, leiden steile trappen naar de abdij, waar nog elke ochtend diensten worden gehouden door Benedictijnse monniken.

Mont SaintMichel
Mont Saint-Michel.
Nicolas Raymond, Flickr

4. Grotschilderingen

Paarden, zwarte stieren, een eenhoorn: het zijn misschien wel de beroemdste grotschilderingen ter wereld. De prehistorische kusntwerken in de grotten van Lascaux zijn tussen de 15.000 en 20.000 jaar oud en hebben de vorm van mensen, dieren en abstracte figuren. De originele grot is inmiddels gesloten voor publiek, maar een replica op enkele honderden meters afstand, Lascaux II, ontvangt dagelijks bezoekers. Net iets minder bekend, maar zeker niet minder indrukwekkend zijn de schilderingen van Chauvet, die bijna twee keer zo oud zijn. De gedetailleerde afbeeldingen van verschillende diersoorten geven een directe kijk in de geschiedenis van de mens – een onmisbare stop voor geschiedenis- en kunstliefhebbers.

5. Corsica

Dit karakteristieke eiland is onder toeristen bekend vanwege de droomstranden als Palombaggia Beach bij Porto-Vecchio en Plage de Petit Sperone bij Bonifacio, maar Corsica heeft meer te bieden dan de ultieme zonvakantie. Hoewel het geografisch diverse eiland al meer dan 200 jaar tot Frankrijk behoort, is het op cultureel, taalkundig en culinair gebied niet met het vasteland te vergelijken. Ontdek een nieuw Frankrijk vol archeologische vindplaatsen, waanzinnige wandelgebieden, restaurants van wereldklasse en de mooiste onberoerde stranden.

Bonifacio Corsica
Bonifacio, Corsica.
Marc Dozier, Corbis, HH